Ο 72χρονος χειμερινός κολυμβητής που δεν φοβάται τις φουρτούνες

Ξεκίνησε να κολυμπά όταν ήταν 30 χρόνων. Σήμερα, 41 χρόνια μετά, συνεχίζει βρίσκεται καθημερινά εκεί, πιστός, στην μεγάλη του αγάπη, τη θάλασσα. «Είναι ο παράδεισός μου. Δεν θα σταματήσω να κολυμπώ και δεν φοβάμαι τις φουρτούνες», αναφέρει .

Ο 72χρονος Χρηστάκης Δημητρίου, κολυμπά καθημερινά στα νερά της Λεμεσού και νιώθει πιο νέος από ποτέ. Έγινε κολυμβητής το 1978, όταν αποφάσισε να σταματήσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Καθημερινά από τις 5:00 το πρωί, βρίσκεται στο Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού, όπου συναντά τους φίλους του. Όπως ανέφερε στον REPORTER το κολύμπι στα παγωμένα νερά του δίνει ζωή.

«Το πρωινό ξύπνημα, ο πρωινός περίπατος που κάνουμε και μετά το κολύμπι στη θάλασσα είναι ευεργετικά για την υγεία μου και πιστεύω πως θα κάνει καλό σε όλους, όταν το δοκιμάσουν. Θα είναι πολύ θετικό αν ενθαρρύνουμε τη νεολαία να ασχοληθεί με το αυτό το άθλημα. Αυτό που θέλω να πω, είναι πως το νερό, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο είναι αρκετά ζεστό και η θάλασσα είναι καλύτερη».

Οι αναμνήσεις και το ενδεχόμενο να σταματήσει
Ο κ. Δημητρίου, αναπολώντας, αναφέρθηκε στις όμορφες στιγμές που έζησαν στην παραλία με τους υπόλοιπους κολυμβητές του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού.

«Είχαμε πολύ ωραίες στιγμές. Τις γιορτινές ημέρες μαζευόμασταν και περνούσαμε πολύ όμορφα και γιορτινά. Παραμονές Χριστουγέννων μαζευόμασταν στην παραλία και ψήναμε σουβλάκια, κάναμε πάρτι και ήμασταν όλοι μαζί μια παρέα. Τόσα χρόνια έχουμε γίνει μια οικογένεια και περνάμε ωραία», τόνισε ο κ. Δημητρίου.

Η απάντηση του στην ερώτηση αν σκέφτεται να σταματήσει ήταν κατηγορηματική και απόλυτη: όχι.

«Εμένα άλλο με προβληματίζει και λέω στους φίλους μου εκεί στην παραλία, μεταξύ αστείου και σοβαρού “ρε, αύριο που θα μας πιάσουν την άδεια (σ.σ. λόγω ηλικίας) και δεν θα μας αφήνουν να οδηγούμε, ποιος θα μας φέρνει στη θάλασσα;”. Αυτό είναι το πρόβλημά μου. Όσο είμαι καλά και οδηγώ, θα πηγαίνω στη θάλασσα, πρωί-πρωί».

Εκτός από την κολύμβηση, ο Χρηστάκης Δημητρίου ασχολείται και με την κηπουρική, η οποία τον χαλαρώνει.

Από την ηλικία των 10 είναι κολυμβήτρια
Η Γεωργία Χρυσάνθου, ακόμη μια χειμερινή κολυμβήτρια του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, μιλά στον REPORTER και απαριθμεί τα οφέλη για το σώμα και την υγεία.

Η ίδια ξεκίνησε το κολύμπι από την παιδική της ηλικία, αφού κολυμπούσε στο Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού. Όταν έκανε την δική της οικογένεια, σταμάτησε να ασχολείται με το κολύμπι σε καθημερινή βάση και ξανάρχισε να ασχολείται εντατικά, όταν τα παιδιά της μεγάλωσαν.

«Κολυμπώ από τα 10 μου χρόνια. Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία και προκαλώ όλο τον κόσμο να ασχοληθεί με το κολύμπι, επειδή προσφέρει όρεξη για δουλειά, ευεξία, ενώ κατά την διάρκεια μπορείς να εισπνεύσεις καθαρό αέρα», τόνισε η κ. Χρυσάνθου, ενώ πρόσθεσε πως ένας χειμερινός κολυμβητής δύσκολα αρρωσταίνει.

«Ο χειμερινός κολυμβητής είναι συνεχώς στο κρύο νερό, έτσι είναι δύσκολο να νιώσει κρύο και να αρρωστήσει. Επίσης, με το κολύμπι στο κρύο νερό οι πνεύμονες είναι πιο καθαροί και δυνατοί, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι γερό και οι μύες είναι δυνατοί. Στο Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού κάνουμε διάφορες δραστηριότητες πριν από το κολύμπι. Άλλοι παίζουν ποδόσφαιρο, άλλοι κάνουν γυμναστική. Τις καθημερινές δεν διαρκεί και πολύ το κολύμπι, αλλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μείνουμε στην παραλία περισσότερο».

Ο νεότερος κολυμβητής
Η κ. Χρυσάνθου σημείωσε πως η ίδια είναι χειμερινή κολυμβήτρια τα τελευταία επτά χρόνια και ότι στην ομάδα τους ο νεότερος κολυμβητής είναι μαθητής.

«Ο νεότερος μας κολυμβητής είναι 15 χρόνων. Ασχολείται με την κολύμβηση εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν κολυμπά όλο το χρόνο, αρχίζει περί τα τέλη Απριλίου και σταματά γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά και όταν δεν κολυμπάει έρχεται στην παραλία και ασχολείται με άλλα πράγματα».

Το μήνυμά τους προς την κοινωνία
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν και οι δύο προς την κοινωνία είναι πως όλοι πρέπει να δοκιμάσουν μια φορά στη ζωή τους να κολυμπήσουν το χειμώνα.

«Τους προκαλώ να ξεκινήσουν από το καλοκαίρι και να συνεχίσουν και έτσι θα δουν τι ωφελήματα θα έχει για τον οργανισμό τους. Το κολύμπι είναι το μοναδικό άθλημα που σου γυμνάζει όλους τους μύες στο κορμί σου. Είναι το καλύτερο για τους πνεύμονες, την καρδία, το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Είναι το καλύτερο για το σώμα σου. Δίνει ευεξία και μπορεί να σου φτιάξει τη μέρα σου. Ο κόσμος σταματά μέσα του δεκαπενταύγουστου το κολύμπι. Τα νερά στις παραλίες είναι πιο ζεστά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου