Η Κύπρια καθηγήτρια που έφτασε στην κορυφή του κόσμου

Ξεκίνησε ως απλή καθηγήτρια τέχνης που της άρεσε η επαφή που είχε με τους μαθητές της και έφτασε στην κορυφή του εκπαιδευτικού κόσμου. Μέσα από τα έργα της προσπαθεί να περάσει στους μαθητές της, και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, διάφορα μηνύματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.
 
Η Πόπη Νικολάου κατάφερε, μέσα από τα έργα τέχνης που δημιούργησε με τους μαθητές της, να κερδίσει το Παγκόσμιο βραβείο εκπαιδευτικού (Global Teacher Award), ένα διαγωνισμό που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Το βραβείο αυτό αποτελεί τιμή, τόσο για την ίδια, όσο και για την Κύπρο, δίνοντας έτσι και ένα κίνητρο και στους συναδέλφους της.
 
Η ίδια, μιλώντας στον REPORTER,  σημείωσε πως η εμπειρία που έζησε είναι απίστευτη, καθώς της έδωσε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες και να συζητήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην παιδεία, ανά το παγκόσμιο.
 
«Η επαφή μας με τους εκπαιδευτικούς του κόσμου, μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες και να ανταλλάξουμε εμπειρίες, ιδέες και βιώματα. Ανακαλύψαμε προβλήματα που είναι, πλέον, παγκόσμια για την εκπαίδευση. Το όφελος του βραβείου είναι η επαφή με τους άλλους εκπαιδευτικούς, και η προσπάθεια που κάνουμε για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στην παιδεία», υποστήριξε η κ. Νικολάου, η οποία αναφέρθηκε και στα προβλήματα.
 
«Όπως καταλάβαμε, το πρόβλημα πλέον είναι πως πολλοί μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία για να πάρουν βαθμούς. Τα σχολεία έχουν υιοθετήσει τέτοια συστήματα και δεν λειτουργούν σωστά, αφού όλοι ψάχνουν τους βαθμούς».
 
Μεγάλη τιμή το βραβείο
Η κ. Νικολάου θεωρεί μεγάλη τιμή το βραβείο αυτό, καθώς αναγνωρίζεται η αξία του εκπαιδευτικού και το έργο του.
 
«Νιώθω πολύ όμορφα για αυτό το βραβείου, επειδή αναγνωρίζεται το έργο μας, σαν εκπαιδευτικοί. Εμείς οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζουμε την επόμενη γενιά πολιτών, τόσο της χώρας μας, αλλά και του κόσμου και είναι καλά να επιβραβεύονται αυτές οι τεχνικές για να υπάρχουν κίνητρα να βραβεύονται και οι άλλοι εκπαιδευτικοί».
«Υπάρχουν προβλήματα, αλλά οι πόρτες είναι ανοικτές»
Η καθηγήτρια τέχνης σημείωσε πως, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα της, όποτε ζήτησε βοήθεια από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας, οι πόρτες ήταν ανοικτές.
 
«Δεν έχω παράπονο, αφού τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζονται κάποιες δουλειές μου, κάποια έργα που έφτιαξα με τους μαθητές μου. Ναι, υπάρχουν προβλήματα, που αν προσπαθήσουμε θα αναβαθμίσουμε λίγο την εκπαίδευσή μας. Πρέπει να κάτσουμε κάτω και να βρούμε ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Δεν θεωρώ πως καμιά πλευρά πρέπει να είναι ακραία. Πιστεύω πως όταν δουλεύεις και έχει επέκταση και αντίκτυπο αυτό που κάνεις, τότε η βοήθεια είναι εκεί», δήλωσε η Πόπη Νικολάου, ενώ πρόσθεσε πως αυτός που την παρότρυνε να πάει στην Ινδία ήταν ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης.
 
«Ο Κυπριανός Λούης με πήρε προσωπικά τηλέφωνο, για να με συγχαρεί και μου είπε πως, αν ήθελα να πάω στην Ινδία, ώστε να παραλάβω το βραβείο, τα έξοδα ήταν καλυμμένα από το Υπουργείο Παιδείας».  
«Μέσω της τέχνης, μπορείς να δώσεις τα μεγαλύτερα μηνύματα»
Η καθηγήτρια τέχνης επεξήγησε πως, μέσα από τα έργα της, προσπαθεί να φέρει κοντά τους μαθητές και να τους μάθει να λειτουργούν σαν μια ομάδα.
 
«Αγαπώ τη γλυπτική, επειδή φέρνει τους μαθητές κοντά και τους μαθαίνει το σεβασμό στους άλλους. Κατάλαβα πως για τα έργα που έχουν κοινωνικά μηνύματα, πρέπει να προετοιμαστείς θεωρητικά, ώστε να μπορείς να εξηγήσεις στους μαθητές», ανέφερε η κ. Νικολάου, ενώ αναφέρθηκε και στο πρώτο έργο που δημιούργησε.
 
«Το πρώτο έργο που είχα κάνει, «η λυμπουρκά», είναι ένα έργο που λέει πως αν προσπαθήσουμε όλοι, σαν μια μικρή χώρα που είμαστε, ενωθούμε και έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη. Με εντυπωσίασε το αποτέλεσμα με τους μαθητές. Είχε πολλές ερωτήσεις, αναπτύξαμε το Κυπριακό πρόβλημα, συζητήσαμε για την ταυτότητα. Μέσω της τέχνης, μπορείς να δώσεις τα μεγαλύτερα μηνύματα και μάλιστα όμορφα και ειρηνικά».
 
Μέσα από τα μαθήματα, αναφέρει η Πόπη Νικολάου, προβληματίζει τους μαθητές και τους βάζει να σκεφτούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία. Το έργο «Μετανάστες», για το οποίο και βραβεύτηκε, ευαισθητοποίησε τους μαθητές της, αφού για να είναι ενημερωμένοι και οι ίδιοι, τους είπε να παρακολουθούν διεθνείς ειδήσεις.
 
«Πάντα τους παροτρύνω να παρακολουθούν BBC, ABC και άλλα διεθνή ειδησεογραφικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και συγκινήθηκαν πολύ με το δράμα που ζουν οι πρόσφυγες. Τους είπα και για το δικό μας δράμα με την Εισβολή του 1974 και πώς είναι να φεύγει ένα παιδί από το σπίτι του σε ηλικία 6 ετών».
 
Το έργο που έκαναν φέτος, με τους μαθητές στο Κολόσσι, φέρει τον τίτλο «Έκπτωτοι άγγελοι» και αφορά τους ανθρώπους που πωλούνται, είτε ως θύματα εμπορίας, είτε τα παιδιά, είτε σεξουαλική κακοποίηση, ένα θέμα που, όπως ανέφερε η κ. Νικολάου, θα μας απασχολήσει σαν κοινωνία πολύ.
Το μήνυμά της προς όλους
Με τα λόγια που δανείστηκε από ένα εκπαιδευτικό, που γνώρισε στην Ινδία, έστειλε το μήνυμά της προς όλους, η κ. Νικολάου.
 
«Πρέπει να μάθουμε στους μαθητές μας να έχουν συναισθήματα. Πρέπει να μαθαίνουμε στους μαθητές μας να έχουν συναισθήματα, να έχουν εν συναίσθηση και να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό». 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο