Κυριακή 18 Αυγ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Αλωνίζουν στο Λονδίνο πουλώντας το τουριστικό προϊόν της «βόρειας Κύπρου»

Έμιλυ Αντωνίου   01/02/2019 12:33
Αλωνίζουν στο Λονδίνο πουλώντας το τουριστικό προϊόν της «βόρειας Κύπρου»

Αλωνίζουν στο Λονδίνο πουλώντας το τουριστικό προϊόν της «βόρειας Κύπρου»

Έμιλυ Αντωνίου   01/02/2019 12:33
Τι κι' αν η Κύπρος με τη Βρετανία διατηρούν πολύ καλές σχέσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων και επί του παρόντος τουλάχιστον, παραμένουν εταίροι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι και την ημέρα που το Λονδίνο θα αποχωρήσει από την μεγάλη οικογένεια.
 
Κάποια πράγματα, φαίνεται πως είναι αδύνατο να ελεγχθούν όπως για παράδειγμα η διαφήμιση μιας ανύπαρκτης κυβέρνησης, που δεν είναι αναγνωρισμένη, και όμως φροντίζει να αυτοδιαφημίζεται ως «Βόρεια Κύπρος» και μάλιστα ανενόχλητη. Διότι ίσως, κάποιοι να μην κάνουν καλά τη δουλειά τους.
 
Κάπως έτσι το ψευδοκράτος πλασάρει και τη διαφήμισή του, απευθυνόμενο προς του Βρετανούς και δη τους Λονδρέζους για να κάνουν τις διακοπές τους στην κατεχόμενη Κύπρο, στα καταγάλανα νερά της Κερύνειας, σε περιουσίες κλεμμένες εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
 
Με τεράστιες αφίσες οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες σε πολλά σημεία στους σταθμούς του μετρό στη βρετανική πρωτεύουσα, οι σφετεριστές των ε/κ περιουσιών παρουσιάζουν την κατεχόμενη Κύπρο ως «North Cyprus-Βόρεια Κύπρο» και καλούν τους υποψήφιους τουρίστες με ένα λογοπαίγνιο «Beat the blues», που παραπέμπει στο γαλάζιο των κυπριακών θαλασσών, να επισκεφτούν την Κύπρο. 
Στην αφίσα μάλιστα υπάρχει και φωτογραφία από το γραφικό λιμανάκι της κατεχόμενης Κερύνειας.
Εκτός από τον ήλιο και τις παραλίες, διαφημίζουν μάλιστα προκλητικά την αρχαία ιστορία και τα μνημεία που βρίσκονται στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και παραπέμπουν στις ελληνικές και χριστιανικές ρίζες αυτού του τόπου.
 
Καθόλου τυχαία δεν είναι η ανάρτηση των συγκεκριμένων αφισών σε σημεία όπως είναι οι σταθμοί του μετρό στη Βρετανία, καθώς στην πλειοψηφία του ο πληθυσμός της χώρας χρησιμοποιεί αυτό το μέσο μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις του.
Πίσω από τις αφίσες…
Οι αφίσες του ψευδοκράτους καλούν τον κόσμο να επισκεφθεί την ιστοσελίδα «welcometonorthcyprus.co.uk», την οποία διαχειρίζεται η λεγόμενη Αρχή Τουρισμού των κατεχομένων.
 
Εκεί διαφημίζονται διακοπές σε πεντάστερα, εξάστερα και υπερπολυτελή ξενοδοχεία.
Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες από τα αρχαία μνημεία που βρίσκονται στα κατεχόμενα και από τις κυπριακές θάλασσες.

Καταδικάζουν οι Ε/κ στο Λονδίνο
Φωτογραφίες από σημεία του μετρό στα οποία βρίσκονται αναρτημένες οι σχετικές αφίσες, κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους.
 
Διερωτούνται μάλιστα, σε ποια διαβήματα προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία και ειδικότερα η κυπριακή Πρεσβεία στο Λονδίνο προς την κυβέρνηση της Βρετανίας. 

Πρόκληση από Sun
Στο μεταξύ, τη διαμαρτυρία της παροικίας στη Βρετανία έχει προκαλέσει τετρασέλιδη διαφήμιση της εφημερίδας Sun με πακέτο διακοπών μιας εβδομάδας στα κατεχόμενα ως ειδική προσφορά για τους αναγνώστες της.
 
Το πακέτο προσφέρεται στην εκπτωτική τιμή των 149 λιρών, έναντι κανονικής τιμής 1.149 λιρών.
 
Το διαφημιζόμενο ταξίδι περιγράφεται ως «πολιτιστική περιοδεία πέντε αστέρων για οκτώ ημέρες» (μαζί με την ημέρα της αναχώρησης).
 
Περιλαμβάνει «πτήσεις με εταιρείες κύρους προς και από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύπου ‘’Ερκάν’’», επτά νύχτες σε επιλεγμένα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, μετακινήσεις με σύγχρονο πούλμαν με ξεναγούς στην αγγλική γλώσσα και επισκέψεις σε σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος μεταξύ άλλων στη Λευκωσία, στην αρχαία Σαλαμίνα, στα μοναστήρια Αποστόλου Βαρνάβα και Αποστόλου Ανδρέα, στον καθεδρικό Αγίου Νικολάου, στο Μπέλαπαϊς και στην Κερύνεια.
 
Η προσφορά είναι διαθέσιμη από τα αεροδρόμια Γκάτγουικ του Λονδίνου και του Μάντσεστερ από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έως και τον Ιανουάριο του 2020.
 
Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον διευθυντή της «Sun» ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής δηλώνει «εξαιρετικά απογοητευμένος» με την καταχώριση.
 
Όπως τονίζει στη συνέχεια, η διαφήμιση αυτή καθ’ αυτή είναι «παραπλανητική», καθώς τόσο τα σημεία επίσκεψης όσο και τα μέρη διαμονής βρίσκονται σε περιοχή της Κύπρου που τελεί υπό παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή από το 1974.
 
Ο κ. Καραολής επισημαίνει ότι πολλά μέλη της βρετανοκυπριακής κοινότητας, αρκετοί εκ των οποίων είναι αναγνώστες της «Sun», είναι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα και στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με την εκμετάλλευση και τη διαμονή τους στις περιουσίες αυτές.
 
«Είναι εξαιρετικά προσβλητικό ότι ενστερνίζεστε διακοπές που υποστηρίζουν ξενοδοχεία εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν σε πρόσφυγες, των οποίων η γη ή η περιουσία χρησιμοποιείται από εποίκους για την παραγωγή μεγάλων ποσών κέρδους ετησίως», σημειώνει ο κ. Καραολής και προσθέτει ότι η διαφήμιση υπονομεύει τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού.
 
Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι ο κατεχόμενος κυπριακός βορράς έχει αλλάξει σχεδόν πέραν αναγνώρισης από το 1974 και έπειτα, με μετονομασίες τοπωνυμίων και αφανισμό στοιχείων θρησκευτικής κληρονομιάς.
 
Ο κ. Καραολής θέτει υπόψη του διευθυντή της εφημερίδας Sun την ύπαρξη πλειάδας ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών και παράλληλα επισημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως νόμιμη κρατική οντότητα στο νησί.

Παραθέτει μάλιστα σχετικό απόσπασμα από την επιστολή της Μάργκαρετ Θάτσερ προς τον πρόεδρο της Τουρκίας το 1983 με την οποία τον καλούσε να πράξει τα μέγιστα για την ανατροπή της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
 
Η επιστολή κλείνει ως εξής: «Προτρέπω τη Sun να μην επιτρέψει διαφημίσεις για ταξίδια στην παρανόμως κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου σε μελλοντικές εκδόσεις της εφημερίδας σας».
 
Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία προτρέπει μέλη της παροικίας να απευθύνουν παρόμοιες επιστολές διαμαρτυρίας προς την εφημερίδα.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας