Φωτιές για τα μπουφάν του ΕΛΑΜ σε... Ελληνόπουλα στην Πάφο

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό-και όχι μόνο- άναψε η ενέργεια του ΕΛΑΜ να διανέμει μπουφάν σε άπορους μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Γεροσκήπου, τονίζοντας στη σχετική αρχική ανακοίνωση που εξέδωσε πως παρέδωσε μπουφάν σε Ελληνόπουλα.
 
Κόμματα κατηγορούν για ρατσιστική συμπεριφορά το ΕΛΑΜ, ενώ ζητούν εξηγήσεις και από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη. Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου χαρακτηρίζει παραπλανητική κίνηση εντυπωσιασμού και δόλια πολιτική εκμετάλλευση την ενέργεια του ΕΛΑΜ, ενώ μέλη του Συνδέσμου Γονέων και η Διεύθυνση κατήγγειλαν την υπόθεση στην αστυνομία.
 
Ο Σύνδεσμος Γονέων σημειώνει πως παρέχει πάντοτε απλόχερα τη βοήθειά του σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά του σχολείου χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Δηλώνει επίσης κατηγορηματικά ότι δεν έχει οποιαδήποτε συνεργασία με πολιτικά κόμματα, ούτε και αναγνωρίζει την προσφορά που το ΕΛΑΜ δηλώνει ότι έκανε το σχολείο.
 
Σημειώνεται ότι βάσει πληροφόρησης που έχει το Υπουργείο Παιδείας, τα πακέτα βοήθειας που ετοίμαζε ο Σύνδεσμος Γονέων, περιλήφθηκαν και δώδεκα μπουφάν συνολικής αξίας 120 ευρώ, τα οποία μέλος του Συνδέσμου προσφέρθηκε να παραδώσει. 
 
Τα πακέτα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδόθηκαν χωρίς καμία διάκριση σε 12 άπορους μαθητές, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά μεταναστών και προσφύγων.
 
Το Υπουργείο Παιδείας
Μιλώντας σήμερα στην κρατική τηλεόραση, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας Ηλίας Μαρκάτζιης καταδίκασε έντονα τη χρησιμοποίηση των σχολείων, όπως είπε, ως εφαλτήριο για πολιτικές σκοπιμότητες.
 
«Επίσης, καταδικάζουμε όποιον ή όποιους προσφέρουν για αυτοπροβολή και μετά να το διαφημίζουν, όπως επίσης καταδικάζουμε πολύ-πολύ έντονα τον διαχωρισμό των παιδιών σε Ελληνόπουλα και μη. Εμείς είμαστε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και βλέπουμε μόνο παιδιά μπροστά μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για βοήθεια, είναι έγκλημα να διαχωρίζουμε τα παιδιά και αντί να βλέπουμε τις ανάγκες του κάθε παιδιού, να βλέπουμε εθνικότητα ή οτιδήποτε άλλο», υπογράμμισε ο κ. Μαρκάτζιης.
 
Ερωτηθείς για την πληροφόρηση του Υπουργείου αναφορικά με τη συνεννόηση που έγινε ανάμεσα στο σχολείο και το ΕΛΑΜ, ο Ηλίας Μαρκάτζιης ανέφερε πως το σχολείο δεν ήξερε.
 
«Ο Σύνδεσμος Γονέων, ο οποίος συντόνιζε τις τσαντούλες που θα έδιναν στα παιδιά, τα οποία δεν επιλέγηκαν με κριτήριο αν είναι Ελληνόπουλα ή όχι, αλλά σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια Επιτροπής που υπάρχει στο σχολείο και καθορίζουν ποια παιδιά πρέπει να τύχουν βοήθειας ή όχι, έλαβε αυτή τη δωρεά και με βάση τα κριτήρια, ετοιμάστηκαν κάποια πακέτα με πρόσθετα προϊόντα από άλλους οργανισμούς και δόθηκαν στα παιδιά, που δεν ήταν μόνο Ελληνόπουλα», εξήγησε.
 
Ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας θα διερευνήσει περαιτέρω το θέμα και αν τυχόν υπάρχουν ευθύνες, τότε θα αποδοθούν εκεί που πρέπει.
 
Το ΕΛΑΜ
Από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου έκανε λόγο για πολλά ψέματα που έχουν ακουστεί αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
 
«Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση στην Πάφο, επικοινώνησε μαζί μας άτομο γονέας, που είναι μέλος του Συνδέσμου Γονέων του εν λόγω σχολείου. Ο άνθρωπος, μας ζήτησε αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιους άπορους μαθητές, προμηθεύοντας τους μπουφάν. Εμείς ρωτήσαμε αν είναι σε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Γονέων και με την διοίκηση του σχολείου.
 
Ο ίδιος μας απάντησε ότι το γνωρίζουν, και από εκεί και πέρα, το μόνο που πράξαμε ήταν να ρωτήσουμε τι ανάγκες υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Χρίστου.
 
«Μας μετέφερε», συνέχισε, «ότι υπήρχε ανάγκη για δώδεκα μπουφάν, τα οποία εμείς προμηθεύσαμε στο σχολείο, και το σχολείο ανέλαβε να τα μεταφέρει στους μαθητές. Πού βλέπετε ότι έχουμε κάνει λάθος», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ.
 
Ο κ. Χρίστου, ερωτηθείς γιατί το ΕΛΑΜ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν όταν τα μπουφάν παραδόθηκαν σε Ελληνόπουλα άπορων οικογενειών, απάντησε: «Διότι τα παραδώσαμε σε ένα σχολείο της Κύπρου, πιστεύοντας προφανώς ότι τα παραδίδουμε σε Ελληνοκύπριους μαθητές. Έχουμε ζητήσει εμείς πίσω τα μπουφάν πίσω; Τα παραδώσαμε σε ένα σχολείο της Κύπρου, τι θέλατε να γράψουμε; Ότι τα έχουμε παραδώσει σε Αιγύπτιους;»
 
Σχολιάζοντας τον καταιγισμό πυρών από κόμματα κατά του ΕΛΑΜ, ο Χρίστος Χρίστου απέδωσε τα πυρά σε προσπάθεια παρεμπόδισης του ΕΛΑΜ να μεγαλώσει την επιτυχία του στις επόμενες εκλογές.
 
«Άρα, υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα από αυτούς που έχουν δημιουργήσει το θέμα και όχι από το ΕΛΑΜ», κατέληξε.
 
Χαραλαμπίδου κατά Χαμπιαούρη
Σε πολιτικό επίπεδο, βολές αναφορικά με το θέμα κατά του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη εξαπέλυσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία σε ανάρτησή της στο facebook, άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του κ. Χαμπιαούρη.
 
«Να μας πει ο Υπουργός Παιδείας ποιος έδωσε την άδεια από το Υπουργείο του για να μπει το ΕΛΑΜ στο Α δημοτικό σχολείο Γεροσκήπου. Εκτός αν επειδή και ο Υπουργός μοιράζεται όπως δήλωσε τότε τα ίδια ιδανικά και αρχές με το Ελαμ δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για μια πράξη προσβλητική και ρατσιστική», έγραψε η κ. Χαραλαμπίδου.
 
Το ΔΗΚΟ 
Εξηγήσεις από τον Κώστα Χαμπιαούρη ζητά και το ΔΗΚΟ, το οποίο στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
 
«Από την καταδικαστέα και απαράδεκτη ρατσιστική ενέργεια του ΕΛΑΜ, να δωρίσει ρουχισμό σε σχολείο, μόνο για τα ελληνόπουλα, όπως το ίδιο το ΕΛΑΜ διακήρυξε, προκύπτει το σοβαρό ερώτημα, εάν ο Υπουργός Παιδείας γνώριζε ή όχι γι’ αυτό το θέμα.
 
Επ’ αυτού, αναμένουμε απάντηση από τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος πρέπει να ενημερώσει την κοινή γνώμη.
 
Εμείς, επισημαίνουμε στον Υπουργό Παιδείας, ότι:
 
Τα σχολεία δεν πρέπει να γίνονται πεδίο ρατσιστικών νοοτροπιών και συμπεριφορών και τα παιδιά δεν πρέπει να γίνονται δέκτες τέτοιων συμπεριφορών.
 
Τα σχολεία δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κόμματα.
 
Τα παιδιά και ιδιαίτερα τα οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτα παιδιά, δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανένα.
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα θα θέσει στη Βουλή το περιστατικό, απαιτώντας απαντήσεις».
 
Η ΕΔΕΚ
Για πράξη «όνειδος» στην οποία κατέφυγε το ΕΛΑΜ κάνει λόγο η ΕΔΕΚ, υποστηρίζοντας πως καμία έκπληξη δεν προκαλεί αυτή η συμπεριφορά, αφού προέρχεται από ένα κόμμα που η ρατσιστική του νοοτροπία έχει επιβεβαιωθεί πολλαπλώς. «Η πράξη του ΕΛΑΜ», ισχυρίζεται η ΕΔΕΚ, «ντροπιάζει τις αρχές και αξίες του ανθρωπισμού».
 
Η Συμμαχία Πολιτών 

 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές