Μπαρούτι το εσωτερικό μέτωπο για το Κυπριακό-Στα ύψη ο υδράργυρος

Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο για το Κυπριακό, με την επερχόμενη συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τις πρόσφατες επαφές του στη Νέα Υόρκη και δη τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να προμηνύεται θυελλώδης.
 
Το τοπίο στο εσωτερικό μέτωπο μυρίζει τις τελευταίες ημέρες μπαρούτι, με την σφοδρή αντιπαράθεση ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης να προσλαμβάνει κάθε μέρα ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
 
Χθες, κληθείς να σχολιάσει την έντονη κριτική που του ασκείται από το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κάλεσε αντί ν’ ασκεί κριτική χάρη της κριτικής, όπως είπε, να κάνει συγκεκριμένες και συγκροτημένες εισηγήσεις. «Ελπίζω», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «τη Δευτέρα να έχω την ευκαιρία να τους ακούσω». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά προτάσεις αντί κριτική από το ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Σηκώνοντας σήμερα το γάντι, το ΑΚΕΛ διερωτήθηκε κατά πόσο τελικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ή όχι νόημα ο διάλογος και οι απόψεις των κομμάτων.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου υπέδειξε πως αν έχει νόημα, ο Πρόεδρος όφειλε να είχε πάρει τα μηνύματα που εδώ και δεκαπέντε μήνες το ΑΚΕΛ συνεχώς επαναλαμβάνει.
 
«Αν δεν έχει νόημα», συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, «ο Πρόεδρος ας παραδεχθεί ευθαρσώς ότι αναλαμβάνει απολύτως και ακεραία την ευθύνη των αποφάσεων που πήρε και των χειρισμών που έκανε μονομερώς, και συνήθως εν κρυπτώ».



Και συνέχισε: «Τι λέγαμε, λοιπόν, επί δεκαπέντε μήνες; Ότι ο Πρόεδρος έπρεπε να απαντήσει στο Γ.Γ. του ΟΗΕ -ξεκάθαρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις- πως αποδέχεται τις θέσεις του κ. Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, δεν το έκανε.

Λέγαμε ότι ο Πρόεδρος έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να πεισθεί ο διεθνής παράγοντας για την ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, δεν το έκανε.

Λέγαμε ότι οι κυβερνώντες θα έπρεπε να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για την προοπτική της λύσης. Όχι μόνο δεν το έκαναν, αλλά πολλές φορές γαργαλούσαν τα αυτιά σκληρών ακροατηρίων.

Με αυτή τους τη στάση, Πρόεδρος και κυβέρνηση δυστυχώς έδωσαν δικαιώματα στο διεθνή χώρο να αμφισβητείται η βούληση και η ετοιμότητά τους για επίτευξη λύσης που να απελευθερώνει και να επανενώνει στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η κατάσταση πραγματικά είναι κρίσιμη για την Κύπρο και το Κυπριακό. Επιτέλους, ο Πρόεδρος ας αναλογιστεί τις ευθύνες του».

Οι δηλώσεις Αβέρωφ
Την ίδια ώρα, έντονα συζητούνται η προχθεσινή αναφορά του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για παράθυρο που βλέπει να κλείνει, αλλά και η σημερινή δήλωσή του ότι… βλέπει το εθνικό τσουνάμι να έρχεται.
 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει να έρχεται...εθνικό τσουνάμι ο Αβέρωφ Νεοφύτου

«Η δήλωση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι βλέπει το ‘’παράθυρο ευκαιρίας’’ για το κυπριακό να κλείνει και η επιμονή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για επανέναρξη διαπραγματεύσεων άνευ όρων και προϋποθέσεων, αποτελεί κοινή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στο κυπριακό, των τελευταίων δέκα ετών», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.

«Η πραγματικότητα αποδεικνύει πως οι χειρισμοί στο κυπριακό, από το 2008 και μετά, έχουν φέρει την πλευρά μας στη χειρότερη θέση από ποτέ.

Η ευθύνη για τη διολίσθηση του κυπριακού, βαραίνει τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που για δέκα χρόνια συμπορεύονται.

Και τώρα, σε μια κρίσιμη περίοδο, ουσιαστικά ομολογούν ότι απέτυχαν και επιδίδονται σε παιγνίδι εντυπώσεων και αλληλοεπίρριψης ευθυνών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί την κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ να εγκαταλείψουν, έστω και την υστάτη, τους ευσεβοποθισμούς και την αφελή εκτίμηση των δεδομένων.

Η πολιτική, που ακολουθήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, επέφερε δυσμενή αποτελέσματα και επιβάλλεται να αλλάξει». 

*Σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών σημειώνει πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κυπριακό.

«Ως Συμμαχία Πολιτών», συνεχίζει, «στηρίζουμε την γραμμή που χάραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για κατάλληλη προετοιμασία με παρασκηνιακές ή διπλωματικές διαβουλεύσεις έτσι ώστε να καλλιεργηθούν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Αν δεν δημιουργηθεί αυτό το έδαφος με κανένα τρόπο δεν πρέπει να βιαστούμε. Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος γιατί το τίμημα θα είναι πολύ ακριβό.

Αναμένουμε να ακούσουμε τί στηρίζει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αλλά και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις».

*Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, σε δική του ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
 
«Ο κ. Α. Νεοφύτου συνεχίζοντας την εκστρατεία εκφοβισμού και δημιουργίας φοβικών συνδρομών στον κυπριακό λαό, προειδοποίησε για επερχόμενο εθνικό τσουνάμι στο κυπριακό. Με βάση τα λεγόμενα του ο σεισμός Τουρκιά θα πλήξει σύντομα το νησί μας με τα σχέδια της για διχοτόμηση της Κύπρου. 

Αυτό που δεν κατάλαβε ο κ. Νεοφύτου είναι ότι η Τουρκία μέσω των συνομιλίων προσπαθεί τα τελευταία σαράντα τέσσερα χρονιά να νομιμοποιήσει μια μορφή διχοτόμησης που θα της επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο του νησιού. 

Όταν αντελήφθη  ότι αυτός ο στόχος της έχει καταστεί ανέφικτος-λόγω της πεισματικής άρνησης των Κυπρίων να αποδεχτούν τα όποια διχοτομικά σχέδια-προωθεί ένα παρόμοιο σχέδιο που συγκλίνει στο ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή στη διχοτόμηση και τον έλεγχο ολόκληρου του νησιού. 

Αν η Τουρκία ετοιμάζεται να ταρακουνήσει τα νερά της αν. Μεσογείου ως ένας άλλος φοβερός εγκέλαδος και να δημιουργήσει ένα "εθνικό τσουνάμι"-κατά την παρομοίωση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου-ο κυπριακός λαός με ψυχραιμία και συγκροτημένο σχέδιο πρέπει να λάβει από τώρα τα μέτρα του : "να απομακρυνθεί από τις παραλίες και να πιάσει τα βουνά". 

Χωρίς πανικό και αψυχολόγητες ενέργειες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα, να ενισχύσουμε τις συμμαχίες της χώρας μας και την αποτρεπτική μας δύναμη. Κι όχι από το πρωί ως την νύχτα να κλαίμε και να μοιρολογούμε».

 

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους