Η 30χρονη από το Παραλίμνι που εργάζεται στις κατασκευές των Boeing στις ΗΠΑ (pics)

Το Αμερικανικό όνειρο, «an American Dream», είναι για αρκετούς Ευρωπαίους πολίτες ένας στόχος ζωής. Ένας στόχος, που για πολλούς μοιάζει το απόλυτο όνειρο και για άλλους που το πέτυχαν, ένα επίτευγμα ζωής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ψάχνουν για τους καλύτερους και πιο σκληρά εργαζόμενους στον κόσμο και οι άνθρωποι ψάχνουν για μια ζωή ονειρεμένη μακριά, από τη φτώχεια, είτε στην Ευρώπη, είτε ακόμα δε περισσότερο στην Αφρική.
 
Έχουν όλοι όσοι κάνουν όμως το υπερατλαντικό ταξίδι ως στόχο, το αμερικανικό όνειρο; Η Αίγλη, μια 30χρονη από το Παραλίμνι, ζει και εργάζεται στο Σιατλ της Πολιτείας Ουάσιγκτον. Είχε μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα μεταπτυχιακό, αλλά τελικά αποφάσισε να μείνει στη χώρα, αφού ευκαιρίες σαν κι αυτή που της παρουσιάστηκε, δεν έρχονται καθημερινά. Μια ευκαιρία που τελικά άρπαξε από τα μαλλιά.
 
Η Αίγλη Σταυρινού, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Αγγλία και αφού δούλεψε για ένα χρόνο στο Παραλίμνι, πήγε για μεταπτυχιακό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
«Πήγα για μεταπτυχιακά το 2012. Με ειδίκευση μηχανικός κατασκευών και λίγο πριν αποφοιτήσω πήγα σε μια διάσκεψη για επαγγέλματα από διάφορες εταιρείες της Αμερικής για τον κλάδο των μηχανικών και μίλησα με ένα άτομο από την εταιρεία Boeing που του έδωσα το βιογραφικό μου και μου σύστησε να τους το στείλω για να κάνω αίτηση. Έτσι ξεκίνησαν τα πράγματα. Από μια συζήτηση σε αυτή την διάσκεψη. Όταν τους έστειλα το βιογραφικό μου, με κάλεσαν για συνέντευξη».
Η πρόκληση του κολοσσού Boeing
Τα τελευταία έξι χρόνια, η 30χρονη Αίγλη ζει και εργάζεται στην εταιρεία της Boeing που φτιάχνει αεροπλάνα και είναι μηχανικός
κατασκευών.
 
«Δουλεύω στις αναλύσεις διαφόρων μερών του αεροπλάνου, όπως τα φτερά του 787, στο Νacelle  για το 737 max, σε όλα τα interiors. Τώρα έχω μεταφερθεί στην ανάπτυξη προϊόντων για τα νέα αεροπλάνα που αναμένεται να βγουν στην αγορά».
Είναι μαζί με ακόμα ένα άτομο, οι μοναδικοί Κύπριοι που εργάζονται στην εταιρεία, η οποία όμως εργοδοτεί και μια μικρή ομάδα Ελλαδιτών.
 
«Υπάρχουν αρκετοί Ελληνόφωνοι στο Σιατλ, έχουμε και δύο εκκλησίες. Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον είναι τα Κεντρικά της Microsoft, της Amazon και της Expedia. Δουλεύουν αρκετοί Έλληνες στην περιοχή ή έρχονται από άλλες πολιτείες για να δουν αυτούς τους κολοσσούς».
 
Όσον αφορά την Αμερική είναι μπροστά στις ιδέες, αναφέρει σε συνέντευξη της στον REPORTER η 30χρονη, αφού πέρασαν πολλά στο παρελθόν και παραδειγματίζονται από αυτά. Έχουν ιδέες που αν τις υιοθετήσουμε και στην Κύπρο θα βελτιωθούμε, αλλά αυτή η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από τη νέα γενιά.
Η μεγαλύτερη εντύπωση
Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι όλα τεράστια, οι ευκαιρίες σε αφθονία και όλα είναι αξιοκρατικά, όπως εξηγεί η Αίγλη, λέγοντας μάλιστα ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη εντύπωση που αποκόμισε από τις ΗΠΑ.
 
«Αν δουλέψεις σκληρά υπάρχει η ευκαιρία. Πραγματικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση πόσο σκληρά δουλεύουν οι Αμερικάνοι. Είδα πολύ έντονα τον καπιταλισμό. Μπορείς να αρχίσεις από το μηδέν και να φτάσεις ψηλά. Όταν έχεις ιδέα και την πιστέψεις, η επιτυχία είναι δεδομένη».
 
Το αισιόδοξο μήνυμα για την Κύπρο
 
Η συζήτηση μας ταξίδεψε και στις διαφορές που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος που μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Αίγλη με ένα τεράστιο χαμόγελο, δείχνει την ικανοποίηση της για τη χώρα που εργάζεται και αγαπά.
«Αν θέλεις και έχει όρεξη να μελετήσεις το σύστημα, μπορείς να τα καταφέρεις.  Στην Κύπρο σαν υποδομή έχουμε αρκετά καλό σύστημα και είμαστε αρκετά έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στο εξωτερικό, αρκεί να υπάρχει θέληση και να το ψάξεις. Σίγουρα χρειάζεται και αρκετή και σκληρή δουλειά για να πετύχεις».
 
Από την άλλη, η Αίγλη, δεν ξεχνά τη χώρα της και δεν μηδενίζει όσα της προσέφερε, αλλά αντίθετά θεωρεί ότι τα όσα πέτυχε, οφείλονται σε ένα βαθμό και στην παιδεία που της πρόσφερε το σχολείο.
 
«Η Κύπρος σε τεχνικό βαθμό είναι πολύ ψηλά. Αν πάρεις σοβαρά τη σπουδή σου σε Κύπρο και Ελλάδα δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις από τους Αμερικάνους. Διαπίστωσα ότι είναι αρκετά δυνατό το επίπεδο μόρφωσης, εάν το πάρεις στα σοβαρά και αξιοποιήσεις το επίπεδο μόρφωσης που σου παρέχεται».
Ο στόχος της επιστροφής
Υπάρχουν στην χώρα μας πεδία τα οποία είμαστε αρκετά ανεπτυγμένη, όπως το marketing, τον τουρισμό, αλλά σε πεδία όπως αυτό με το οποίο ασχολείται η Αίγλη δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες προς το παρόν.
 
«Απ’ ότι παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει αρκετοί startup, τα οποία τα τελευταία χρόνια κεντρίζουν το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών. Μπορείς να τα καταφέρεις εξίσου στην Κύπρο, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή. Δεν είναι όπως το εξωτερικό που υπάρχουν οι υποδομές».
 
Η αγάπη της για την Κύπρο δεν σταμάτησε, παρότι θεωρεί την Αμερική δεύτερο σπίτι της. Εξάλλου, πως ήταν δυνατό να σταματήσει από τη στιγμή που εδώ έχει οικογένεια και φίλους…  
 
«Ποτέ δεν έφυγα από την Κύπρο, γιατί ήθελα να φύγω. Δεν είπα ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες εδώ. Είχα δουλειά το 2011 στο Παραλίμνι, αλλά ήθελα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και επέλεξα την Αμερική γιατί εκεί γεννήθηκα και είχα υπηκοότητα. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ευκαιρίες και έμεινα για να φέρω νέες ιδέες όταν επιστρέψω στην Κύπρο. Δεν έφυγα για πάντα, απλά τώρα ζώ μια εμπειρία και στο μέλλον θέλω να επιστρέψω».
 
 

Δειτε Επισης

Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά