Η εισβολή τυπωμένη στα φύλλα των εφημερίδων της εποχής

20 Ιουλίου 1974… Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο. Τα έντυπα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής διακόπτουν την κυκλοφορία τους μέχρι και την 1η Αυγούστου.
 
Οι εφημερίδες χωρίζονταν σε «μακαριακές» και «αντιμακαριακές», κάτι που φαίνεται και μέσα από τα πρωτοσέλιδα της τότε εποχής.
 
Όσες από τις εφημερίδες ήταν «αντιμακαριακές», στις πλείστες των περιπτώσεων άφηναν λευκά σημεία στα πρωτοσέλιδα τους, με υποσημειώσεις όπως «το αρθρίδιον απερρίφθη υπό των υπευθύνων του τύπου». Αναφέρονταν μάλιστα στις εφημερίδες που υποστήριζαν τον Μακάριο, χαρακτηρίζοντάς τα ως «μούσκικα έντυπα».
Από την άλλη, εφημερίδες προσκείμενες στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, έγραφαν ότι δεν είχε επιβληθεί κυβερνητική λογοκρισία στις εφημερίδες.
 
Σε συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στρατιώτες κατέστρεψαν φύλλα τριών εφημερίδων. Των «Νέων», του «Φιλελευθέρου» και της «Χαραυγής».
 
Την πράξη αυτή είχε καταδικάσει ο προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, καθώς και η Ένωση Συντακτών.

Το ΡΙΚ 
Το ΡΙΚ βρισκόταν με ανταποκριτές επί των επάλξεων στον δημοσιογραφικό αγώνα για κάλυψη της τουρκικής εισβολής. Από τους πρώτους σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή ήταν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Προγραμμάτων κ. Μιτσίδης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής. Ήταν οι άνθρωποι, λέει το δημοσίευμα, που ενημέρωναν τον κόσμο ανά πάσα στιγμή από την πρώτη γραμμή. Και δεν δίστασαν, ακόμη και όταν βομβαρδίστηκαν οι εγκαταστάσεις του ΡΙΚ, να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερο ηθικό τον αγώνα της ενημέρωσης.

Εξάλλου, δημοσιογράφος που αρθρογραφούσε σε εφημερίδα της εποχής εξιστορεί πως από το γραφείο, βρέθηκε στο φυλάκιο.

Ο Γ. Κ—ΝΟΥ, ο οποίος υπογράφει το κείμενο, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά, κοντά στην Ομορφίτα, όπου έλαβε σαφείς οδηγίες για το πώς έπρεπε να ενεργήσει.

Όπως εξιστορεί, ζήτησαν τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συμπολεμιστές του να μην πυροβολήσουν, μέχρι που οι Τούρκοι πλησίασαν πολύ κοντά στις θέσεις  των στρατιωτών μας με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να οπισθοχωρήσουν.
 
Σκοτώθηκε και δημοσιογράφος
Την τύχη του γραφών στο πιο πάνω δημοσίευμα, δεν είχε ένας άλλος δημοσιογράφος. Ο Τεντ Στόταρτ, από το BBC, ο οποίος είχε πληγεί  από επίθεση με όλμους, χειροβομβίδες, αλλά και μονάδων του πυροβολικού. Μαζί με τον Στόταρτ είχαν τραυματιστεί άλλοι έξι δημοσιογράφοι, οι οποίοι διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία για περίθαλψη.

Δειτε Επισης

LIVE: Έστειλε μήνυμα για αλλαγή ο Αρμεύτης, μίλησε για «καθαρές δουλειές» ο Νικολαΐδης στη Λεμεσό
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ