Στα φόρτε της η κοκαϊνη στην Κύπρο - Ένας στους 25 νέους κάνει χρήση κάνναβης

Ενδείξεις για αυξημένη διαθεσιμότητα κοκαΐνης στην ΕΕ, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) στην Ευρωπαϊκή Έκθεσή της για τα Ναρκωτικά (2018 με στοιχεία κυρίως από το 2016), που παρουσίασε σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στις Βρυξέλλες.
 
Για την Κύπρο, η έκθεση αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί 895 παραβάσεις σχετικές με ναρκωτικές ουσίες το 2016 και πως κατά σειρά "δημοφιλίας" πρώτη έρχεται η κοκαΐνη και ακολουθεί η φυτική κάνναβη, η ηρωίνη, η συνθετική κάνναβη και το έκσταση. Την ίδια χρονιά δεν κατεγράφησαν θάνατοι από υπερβολική χρήση ή επιμόλυνση με τον ιό HIV από σύριγγες. Στην Κύπρο το 2016, 229 άτομα λάμβαναν θεραπεία με υποκατάστατα ηρωίνης και τα ειδικά προγράμματα διένειμαν 22 σύριγγες σε χρήστες. Η έκθεση κάνει λόγο για παρουσία 838 χρηστών οπιοειδών "υψηλού κινδύνου" και καταγράφει ότι μεταξύ των νέων το 4,3% έχει κάνει χρήση κάνναβης, το 0,3% έκσταση, το 0,1% αμφεταμινών, και το 0,4% κοκαΐνης.
 
Η έκθεση του EMCDDA επισημαίνει ότι, σε γενικές γραμμές, η διαθεσιμότητα των ναρκωτικών είναι υψηλή στην Ευρώπη και, σε ορισμένες περιοχές, φαίνεται να αυξάνεται. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 αναφέρθηκαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο κατασχέσεις παράνομων ναρκωτικών στην Ευρώπη (ΕΕ-28, Τουρκία και Νορβηγία). Πάνω από 92 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ (15-64 ετών) έχουν δοκιμάσει παράνομο ναρκωτικό στη διάρκεια της ζωής τους και εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν θεραπεία για παράνομη χρήση ναρκωτικών το 2016 (ΕΕ-28).
 
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης από κοινού με το Γενικό Διευθυντή του EMCDDA, ο αρμόδιος Επίτροπος δήλωσε ότι "βλέπουμε σήμερα μεγαλύτερη παραγωγή και διαθεσιμότητα ναρκωτικών στην Ευρώπη, ενώ η αγορά παράνομων ναρκωτικών είναι ιδιαίτερα δυναμική και προσαρμόσιμη - και κατά συνέπεια ακόμη πιο επικίνδυνη".
 
"Εάν θέλουμε να παραμείνουμε μπροστά στο παιχνίδι, οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας και της ανταπόκρισης, κυρίως εξαιτίας της αυξανόμενης σημασίας της ηλεκτρονικής αγοράς και της ανάπτυξης νέων τύπων ναρκωτικών", δήλωσε ο Επίτροπος. "Με τους νέους κανόνες σχετικά με τις νέες ψυχοτρόπες ουσίες που θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, η Ευρώπη θα διαθέτει πρόσθετα, ισχυρότερα μέσα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών και την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τα επικίνδυνα ναρκωτικά", κατέληξε.
 
Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, η κοκαΐνη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παράνομο διεγερτικό ναρκωτικό στην Ευρώπη. Περίπου 2,3 εκατομμύρια νέοι (15-34 ετών) χρησιμοποίησαν κοκαΐνη τον τελευταίο χρόνο. Με βάση τα σημάδια της αυξανόμενης καλλιέργειας κοκαΐνης και της παραγωγής κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική, η σημερινή ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά κοκαΐνης είναι γεμάτη και υπάρχει αυξημένη διαθεσιμότητα του ναρκωτικού σε αρκετές χώρες. Αν και η τιμή της κοκαΐνης παρέμεινε σταθερή, η καθαρότητά της στο επίπεδο του δρόμου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της σε μια δεκαετία το 2016. Ο αριθμός των κατασχέσεων κοκαΐνης έχει επίσης αυξηθεί. Περίπου 98.000 κατασχέσεις του φαρμάκου αναφέρθηκαν στην ΕΕ το 2016 (90.000 το 2015) και ανήλθαν σε 70,9 τόνους.
 
Η έκθεση καταγράφει ότι η Ευρώπη είναι μια σημαντική αγορά για παράνομα ναρκωτικά, τα οποία διακινούνται από διάφορες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Ωστόσο, η σημερινή έκθεση υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο της Ευρώπης ως περιοχής παραγωγής, σημειώνοντας ότι: "Φέτος, για ένα ευρύ φάσμα ουσιών βλέπουμε κάποια ανησυχητικά σημάδια αυξημένων επιπέδων παραγωγής ναρκωτικών που γίνονται τώρα στην Ευρώπη".
 
Η έκθεση σημειώνει ότι η παραγωγή πραγματοποιείται πλησιέστερα στις καταναλωτικές αγορές για διάφορους λόγους, όπως: ευκολία, μείωση του κινδύνου ανίχνευσης στα σύνορα και, ανάλογα με το ναρκωτικό, τη διαθεσιμότητα ή το κόστος των απαραίτητων χημικών ουσιών που απαιτούνται στη διαδικασία παραγωγής. Σημειώνει διάφορα παραδείγματα αυξημένης παραγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη και καινοτομία στις μεθόδους παραγωγής. Περιλαμβάνει στοιχεία για παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας κοκαΐνης, αύξηση του αριθμού των εργαστηρίων MDMA («έκσταση»), την αύξηση της συμμετοχής του οργανωμένου εγκλήματος στην παραγωγή μεθαμφεταμινών, ενώ διαπιστώθηκε και ένας μικρός αριθμός εργαστηρίων παραγωγής ηρωίνης. Ορισμένα από τα συνθετικά ναρκωτικά που παράγονται στην ΕΕ προορίζονται για εξωτερικές αγορές όπως η Αμερική, η Αυστραλία, η Μέση και Άπω Ανατολή και η Τουρκία.
 
Η αυξημένη παραγωγή κάνναβης υψηλής δραστικότητας στην Ευρώπη φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τις δραστηριότητες των παραγωγών κάνναβης που βρίσκονται εκτός της ΕΕ, όπως προκύπτει από την υψηλότερη δραστικότητα της ρητίνης κάνναβης που διακινείται στην Ευρώπη από το Μαρόκο.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»