Αυτές είναι οι βασικότερες εισηγήσεις για καταστατικές αλλαγές στον ΔΗΣΥ

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει διαμορφώσει το αρχικό κείμενο με τις προτεινόμενες εισηγήσεις για τις καταστατικές αλλαγές στον ΔΗΣΥ, ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου της 4ης Ιουλίου, η υπό τους Νίκο Νουρή και Δημήτρη Στυλιανού Επιτροπή που συστάθηκε για την επεξεργασία και ετοιμασία εισηγήσεων, αλλά και για την συλλογή και αξιολόγηση των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν από τα μέλη και φίλους του κόμματος.
 
Η υποβολή εισηγήσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 4 του μήνα, αφού βάσει του Καταστατικού του κόμματος η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται ένα μήνα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής του Καταστατικού Συνεδρίου.    
 
Το κείμενο της Επιτροπής θα κατατεθεί στο Εκτελεστικό Γραφείο, ακολούθως στο Πολιτικό Γραφείο, για να επιστρέψει στη συνέχεια το Εκτελεστικό και να κατατεθεί εν’ συνεχεία προς έγκριση στο Καταστατικό Συνέδριο της 4ης Ιουλίου.
 
Η βασική φιλοσοφία που διέπει τις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές έγκειται στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΔΗΣΥ με βάση τα δεδομένα και τις ανάγκες της νέας εποχής, καθιστώντας ταυτόχρονα ακόμη πιο ενεργή και δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο λόγο και ρόλο στη βάση του κόμματος.      
 
 Όπως συναφώς εγκύρως πληροφορείται ο Reporter, οι εκ των βασικότερων καταστατικών αλλαγών που προτείνει η Επιτροπή επεξεργασίας, ετοιμασίας, συλλογής και αξιολόγησης των εισηγήσεων, αφορούν:
 
Πρώτον: Στην αντιμετώπιση προβλημάτων και ασαφειών που προέκυπταν από το Καταστατικό στο θέμα της επιλογής των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος.
 
Επί τούτου, προτείνεται κατάργηση της πρόνοιας βάσει της οποίας η Επαρχιακή Εκλογική Συνέλευση επιλέγει κατόπιν ψηφοφορίας αριθμό υποψηφίων κατά ένα μεγαλύτερο των ελευθέρων θέσεων, και ακολούθως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, έκαστης Επαρχιακής Εκλογικής Συνέλευσης υποβάλλεται στο Πολιτικό Γραφείο, το οποίο με βάση το ευρύτερο κομματικό συμφέρον και μετά από διαβούλευση με την αντίστοιχη Επαρχιακή Γραμματεία καταρτίζει το τελικό ψηφοδέλτιο.
 
Με την προτεινόμενη αλλαγή, έκαστη η Επαρχιακή Εκλογική Συνέλευση θα επιλέγει αριθμό υποψηφίων, όσο και των διαθέσιμων θέσεων, καθιστώντας έτσι απόλυτα σεβαστή και υλοποιώντας χωρίς οποιεσδήποτε παρεμβάσεις τη βούληση της βάσης του κόμματος.
 
Πρόκειται για αναγκαιότητα την οποία στην Πινδάρου αναγνώρισαν εν πολλοίς έπειτα από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων του ΔΗΣΥ για τις βουλευτικές εκλογές του 2016(σ.σ. βλέπε περίπτωση Αννίτας Δημητρίου), και τα οποία όπως εν συνεχεία αναγνωρίστηκε έπληξαν την εικόνα του κόμματος και είχαν αρνητικό αντίκτυπο και προεκτάσεις επί του ποσοστού που ο ΔΗΣΥ τελικά εξασφάλισε.
   
Δεύτερο: Στη σύντμηση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο λαμβάνουν χώρα οι εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες, μιας και η διαπίστωση που γίνεται είναι πως βάσει της υφιστάμενης καταστατικής πρόνοιας, η διαδικασία εκλογής των κομματικών αξιωματούχων διαρκεί για αρκετό χρόνο(σ.σ. αγγίζει τους έξι μήνες).
 
Επί τούτου, προτείνεται όπως στο πλαίσιο της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης, πέραν του προέδρου, του αναπληρωτή προέδρου και των τριών αντιπροέδρων, εκλέγονται επίσης-απευθείας από τη βάση- τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, οι Επαρχιακές Γραμματείες και η πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ, ενώ σε διαφορετική διαδικασία θα εκλέγονται μόνο οι Τοπικές Επιτροπές.
 
Ουσιαστικά, με την προτεινόμενη καταστατική αλλαγή οι τέσσερις φάσεις που σήμερα απαιτούνται για την εκλογή των αξιωματούχων του κόμματος, μειώνονται σε δύο.
 
Τρίτο: Στη διεύρυνση της βάσης εκλογής των αξιωματούχων του κόμματος, σε μια προτεινόμενη καταστατική αλλαγή άμεσα συνυφασμένη και με την ήδη προαναφερθείσα πιο πάνω.
 
Συγκεκριμένα, κατόπιν έντονου προβληματισμού που αναπτύχθηκε, προτείνεται κατάργηση του εκλεκτορικού συστήματος για το Πολιτικό Γραφείο και τις Επαρχιακές Γραμματείες, με εισήγηση όπως εκλέγονται απευθείας από τα μέλη και όχι από τους εκλέκτορες, στο πλαίσιο της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης.
 
Τέταρτο: Σε εισαγωγή διαφοροποιήσεων όσον αφορά το θέμα του δικαιώματος των μελών του κόμματος για διεκδίκηση συνεχών θητειών σε πολιτειακά και κομματικά αξιώματα.  
 
Πέραν των πιο πάνω, μέσα από σχετική τροποποίηση του Καταστατικού που προτείνεται, παραχωρείται στον πρόεδρο του κόμματος η απαραίτητη ευελιξία για δομικές αλλαγές(σ.σ. όπως για παράδειγμα κατάργηση ή δημιουργία νέων Διευθύνσεων), αλλά και για την εξειδίκευση στην παραγωγή πολιτικής μέσα από τη δημιουργία Γραφείων Ερευνών και Μελετών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φιλτράρουν τις εισηγήσεις για καταστατικές αλλαγές, ψηφίζουν για τις Επαρχιακές

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια