Δευτέρα 10 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ετοιμάζεται και έρχεται το γεωτρύπανο Faith, συνεχίζει να αλωνίζει το Barbaros

  25/05/2018 11:37
Ετοιμάζεται και έρχεται το γεωτρύπανο Faith, συνεχίζει να αλωνίζει το Barbaros

Ετοιμάζεται και έρχεται το γεωτρύπανο Faith, συνεχίζει να αλωνίζει το Barbaros

  25/05/2018 11:37
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι τουρκικοί ενεργειακοί σχεδιασμοί με στόχο την διεξαγωγή παράνομης γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Οι τουρκικοί σχεδιασμοί υλοποιούνται σε δύο επίπεδα με στόχο την έναρξη της γεώτρησης εντός του καλοκαιριού. Σε πρώτο επίπεδο το γεωτρύπανο που αγόρασε η τουρκική εταιρία πετρελαίων μεταφέρθηκε ήδη στην Τουρκία και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επισκευής ενώ οι Τούρκοι του άλλαξαν το όνομα και από Deep Sea Metro 2, μετονομάστηκε σε Faith.
 
Την ίδια ώρα ο γαμπρός του Ερντογάν  ο οποίος είναι Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχει δώσει εντολές για τη ορθή στελέχωση του γεωτρύπανου η οποία επίσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
 
Το σκάφος, από τη Νότια Κορέα, κατασκευάστηκε το 2011, έχει μήκος 229 μέτρα και είναι ικανό για γεώτρηση σε μέγιστο βάθος 12 χιλιομέτρων. 
 
Υπενθυμίζεται ότι  η Τουρκία έχει ήδη εξερευνήσει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας το Barbaros αρκετές περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Που θα γίνει η γεώτρηση
 
Με δεδομένο πως τον επικείμενο Ιούλιο αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για πώληση του κυπριακού φυσικού αερίου, αλλά και η κάθοδος του γεωτρύπανου της ExxonMobil για την γεώτρηση εντός του Οικοπέδου 10, η νέα πρόκληση - απάντηση από την Άγκυρα δεν αναμένεται να αργήσει
 
Όσο αφορά το χώρο δεν αποκλείεται η γεώτρηση να γίνει ανατολικά της Καρπασίας ή ανοιχτά του Ακάμα στην Πάφο.
 
Αλωνίζει το Barbaros
 
Πάντως το ερευνητικό σκάφος Barbaros εκτελεί έρευνες από τις αρχές Απριλίου σε περιοχή βορειοδυτικά του Αποστόλου Ανδρέα. Σύμφωνα με την παράνομη Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας, το Barbaros εκτελεί σεισμογραφικές έρευνες σε μια τεράστιας έκτασης περιοχή, έκτασης 7360 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι έρευνες σύμφωνα πάντα με την Navtex θα κρατήσουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας