ΡΕΤΟ: Τρείς πρώην χρήστες ναρκωτικών μιλούν για το πρόγραμμα που τους έσωσε

«Υπάρχει ελπίδα. Αν δεις την ανάγκη σου όλα θα γίνουν. Βλέπω εμένα. Εγώ ήμουν ο χειρότερος και ταλαιπωριόμουν για πολλά χρόνια. Τώρα όμως είμαι πολύ ευχαριστημένος που ξέφυγα», τα λόγια του Μαρίνου είχαν καρφωθεί στο κεφάλι μου για μέρες. Το πιο όμορφο πράγμα που προσφέρει μια συνέντευξη είναι να φεύγεις από εκεί παίρνοντας κάτι… Κάτι πολύ πιο σπουδαίο από αυτό που περίμενες. Αυτό έγινε και εκείνη την ημέρα που συναντήθηκα με τον Μαρίνο, υπεύθυνο στο μαγαζάκι μεταχειρισμένων του ΡΕΤΟ στην Έγκωμη.

Στο μαγαζάκι εκείνο είχα βρεθεί κατά λάθος, ψάχνοντας για μεταχειρισμένο ψυγείο στο διαδίκτυο. Το μαγαζί είναι γεμάτο έπιπλά, ηλεκτρικά, αντικείμενα όλα μεταχειρισμένα. Διάλεξα το ψυγείο που ήθελα και φεύγοντας πρόσεξα την κάρτα που μου είχε δώσει. Επάνω έγραφε με κεφαλαία γράμματα « ΡΕΤΟ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ». Γεμάτη απορία ρώτησα  την συσχέτιση του ονόματος με το σύνθημα. Ο Μαρίνος ήταν έτοιμος να μου απαντήσει σε όλα. Έτσι , συναντηθήκαμε μέρες μετά ώστε να μιλήσουμε για το πρόγραμμα ΡΕΤΟ.
«Το ΡΕΤΟ είναι ένα πρόγραμμα που βοηθάει παιδιά που είναι εξαρτημένα είτε στο αλκοόλ είτε στα ναρκωτικά αλλά και ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο. Έχει ξεκινήσει από την Ισπανία και πλέον υπάρχει σε 32 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και στην Κύπρο. Παρέχει σπίτι, φαγητό και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί κάποιος», μου εξηγεί ο Μαρίνος .Οι εθελοντές του ΡΕΤΟ, είναι άτομα που έχουν περάσει από τους επικίνδυνους δρόμους των ναρκωτικών και έχουν βάλει στόχο ζωής να ενημερώνουν τον κόσμο σε δρόμους, σε νοσοκομεία  ή ακόμη και σε μέρη όπου συχνάζουν παιδιά που είναι εξαρτημένα από ουσίες ώστε να τους παρακινήσουν να μπουν στο πρόγραμμα…Ένας από αυτούς είναι και ο Μαρίνος, ο οποίος θέλησε να μοιραστεί μαζί μου στην προσωπική του εμπειρία.
 

Η προσωπική μαρτυρία του Μαρίνου – «Είχα φτάσει 49 κιλά… Είχα πάρει πλέον την απόφαση ότι θα πεθάνω από αυτό»

«Εγώ ήμουν 10 χρόνια στα ναρκωτικά. Στα 18 μου ξεκίνησα την κάνναβη και κατέληξα στην ηρωίνη σε συνδυασμό με χάπια. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν πώς να εξασφαλίσω τη δόση μου. Τσακωνόμουν συχνά με τους δικούς μου για να μου δώσουν χρήματα. Αργότερα άνοιξα ένα δικό μου μαγαζί. Άνοιξα ένα κουρείο. Έπαιρνα δανεικά από τον κόσμο, από τους πελάτες μου. Ήμουν χάλια και είχα πάρει πλέον την απόφαση ότι θα πεθάνω από αυτό. Τον τελευταίο καιρό ήθελα να κόψω αλλά δεν ήξερα τον τρόπο. Δεν πήγαινε άλλο . Είχα φτάσει 49 κιλά. Δόξα το θεό με βρήκανε τα παιδιά του ΡΕΤΟ στη Θεσσαλονίκη στο μέρος όπου σύχναζα και μου έδωσαν ενημερωτικό φυλλάδιο. Μετά από κάποια χρόνια και περνώντας από όλο αυτό αντιλαμβάνομαι μέσα από συνεντεύξεις που παίρνω εγώ σε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν κοντά μας, ότι το βασικό στοιχείο είναι η ανάγκη και το πόσο θέλει πραγματικά ο άλλος να αλλάξει τη ζωή του. Τώρα δεν είμαι απλά καλά.. . είμαι πάρα πολύ καλά», μου εκμυστηρεύεται ο Μαρίνος, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο πριν από  7 χρόνια ώστε να βοηθήσει το έργο του ΡΕΤΟ στην Κύπρο.

Στο τέλος μου σημειώνει μια και μοναδική του επιθυμία, η οποία σύντομα θα πραγματοποιηθεί: «Είχα κάτι στην καρδιά μου όλο αυτό το διάστημα και τώρα θα γίνει πραγματικότητα. Ήθελα να πάω στα στέκια που σύχναζα στη Θεσσαλονίκη και να μοιράσω φυλλάδια.  Από εκεί ξεκίνησα και ξέρω πολύ κόσμο που θα ήθελα να βοηθήσω»,ενώ κλείνοντας μου αναφέρει πως: «Υπάρχει ελπίδα. Αν δεις τη ανάγκη σου όλα θα γίνουν. Βλέπω εμένα. Εγώ ήμουν ο χειρότερος , ταλαιπωριόμουν πολλά χρόνια. Και τώρα είμαι πολύ ευχαριστημένος που ξέφυγα».

Ο Μαρίνος και τα υπόλοιπα παιδία, με υποδέχτηκαν με χαρά στο σπίτι τους στους Αγίους Τριμιθιάς. Ευγενικοί και πρόθυμοι μοιράστηκαν μαζί μου την πραγματική αξία του προγράμματος ΡΕΤΟ , τις προσωπικές τους ιστορίες αλλά και την καθημερινότητα τους στο σπίτι.

Μια μέρα στο σπίτι του ΡΕΤΟ

Το ξυπνητήρι στο σπίτι του ΡΕΤΟ κτυπάει στις 7:00.Ακολουθεί πρόγευμα και πρωινή προσευχή στο δωμάτιο συνάντησης  και ο καθένας ξεκινάει τη δουλεία για την οποία είναι υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη βδομάδα. Στο μεγάλο και όμορφο σπίτι στους Αγίους Τριμιθιάς ζούνε περίπου 25 παιδία  από Ελλάδα, Κύπρο και κάποιοι από Βουλγαρία. Τα άτομα εκεί είναι όλα πάνω από 30 ετών. Κάθε αρχή της βδομάδας μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού. Κάποιοι αναλαμβάνουν να μαγειρέψουν, άλλοι αν βάλουν πλυντήρια, άλλοι περιποιούνται τον κήπο , ενώ άλλοι αναλαμβάνουν το μαγαζί και τις μετακομίσεις. Το βράδυ επιστρέφουν όλοι μαζί στο σπίτι και τρώνε παρέα το βραδινό. Κάθε Σαββατοκύριακο απολαμβάνουν το ρεπό τους. Κάποια από τα παιδιά πηγαίνουν για ποδόσφαιρο σε ένα γήπεδο κοντά στο σπίτι , το οποίο τους προσφέρεται δωρεάν από τους ιδιοκτήτες. Το καλοκαίρι πηγαίνουν για μπάνιο, κάποια βόλτα κάποιο περίπατο εκεί
κοντά.
Το μαγαζί μεταχειρισμένων στην Έγκωμη και οι δωρεές από τον κόσμο

Στο μαγαζί υπεύθυνος αυτό το διάστημα είναι ο Μαρίνος. Το πρόγραμμα διαθέτει  αυτοκίνητα για περισυλλογές  αντικειμένων από τα σπίτια. Μαζεύουν πράγματα που ο κόσμος δεν τα χρειάζεται, από έπιπλα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές και τις μεταφέρουν στο ξυλουργείο που υπάρχει στο μαγαζί  για επισκευή ή στον αντίστοιχο χώρο που υπάρχει στο σπίτι. Ότι φτιάχνεται πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές. Το μαγαζί στηρίζεται και στις δωρεές από τον κόσμο, ενώ πολλά από τα έπιπλα έρχονται στη Κύπρο από το ΡΕΤΟ άλλων χωρών για οικονομική ενίσχυση.
Χορηγίες

Υπάρχουν μεγάλες και μικρές εταιρείες στην Κύπρο που προσφέρουν χρήματα στο πρόγραμμα του ΡΕΤΟ ενώ, τα έσοδα από το μαγαζί προσφέρουν ότι χρειάζεται το σπίτι, Καλύπτονται το ρεύμα στο σπίτι, το νερό, το νοίκι μέχρι και τα έξοδα του μαγαζιού.
 

Η ζωή που ήθελαν να ζήσουν… Ο Μανώλης και ο Κωνσταντίνος μοιράζονται τις δικές του ιστορίες

Μανώλης – «Οι γιατροί έλεγαν πως αν δεν σταματήσω την χρήση στο πόδι θα έπρεπε να το κόψουν»

«Ξεκίνησα την ηρωίνη από όταν ήμουν 16 ετών. Λίγο πριν να μπω στο ΡΕΤΟ κόντευα να πεθάνω. Δεν είχα πολλές επιλογές. Θα έχανα το πόδι μου. Οι γιατροί έλεγαν πως αν δεν σταματήσω την χρήση στο πόδι θα έπρεπε να το κόψουν. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό αλλά θα έχανα την ζωή μου ολόκληρη. Θυμάμαι πως έκανα έκκληση στον Θεό και ζήτησα αν υπάρχει να με βοηθήσει και λίγες μέρες αργότερα ήρθε στα χέρια μου το φυλλάδιο του ΡΕΤΟ. Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια ουρά αναμονής για να μπεις σε ένα πρόγραμμα. Το ΡΕΤΟ σε δέχεται αμέσως  και έτσι πήγα στην Ισπανία.  Χρειάστηκε καιρός για να νιώσω καλά. Όταν γύρισα από την Ισπανία έκανα μια υποτροπή. Έπεσα και για άλλη μια φορά κόντεψα να χάσω την ζωή μου… Μέσα σε μια βδομάδα  γύρισα πίσω και πίστεψα στα αλήθεια ότι πρεσβεύει το ΡΕΤΟ».

Κωνσταντίνος  - «Με άφησαν όλοι όσοι με αγαπούσανε… είχα καταστραφεί»

«Στα 24 μου είχα πρόβλημα ναρκωτικών. Έκανα χρήση ηρωίνης και κοκαΐνης. Έφτασα σε ένα σημείο που δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω πλέον. Έκανα συνέχεια λάθη και κατέληξα μόνος μου. Είχα φτάσει σε σημείο να ξυπνάω κάθε πρωί γεμάτος νεύρα και ανατριχίλες . Είναι τα πρώτα συμπτώματα εξάρτησης. Νόμιζα ότι θα έπιανα όλο τον κόσμο και θα τον σφίξω. Ένιωθα Θεός. Είχα τα ναρκωτικά μου, είχα τα αυτοκίνητα μου, τα λεφτά μου, τη δουλεία μου, την οικογένεια μου. Μετά από καιρό δεν μπορούσα να κρύψω το πρόβλημα μου από τους γονείς μου. Με άφησαν όλοι όσοι με αγαπούσανε… Είχα καταστραφεί . Έμεινα μόνο με τα ναρκωτικά και ένα κινητό. Όταν πήραν την απόφαση να γίνω καλά όσοι με αγαπούσαν με στήριξαν και αυτό μου έδωσε μεγαλύτερη δύναμη».

Ο Μαρίνος, ο Κωνσταντίνος και ο Μανώλης είναι μόνο κάποια από τα παιδιά που βρίσκονται στο σπίτι του ΡΕΤΟ και ακούγοντας τις ιστορίες τους είδα σπίθες θέλησης να βγαίνουν από τα μάτια τους. Δυσκολεύτηκαν, πάλεψαν και βρίσκονται στη ζωή χάρη του προγράμματος και της επιμονής τους να ζήσουν όπως ονειρεύτηκαν... Μακριά από τα σκοτεινά μονοπάτια των ναρκωτικών…
 
 
Τηλέφωνο Επικοινωνίας ΡΕΤΟ: 22775150
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών