Αφρίν, όπως Αμμόχωστος και Κερύνεια… Η εισβολή μέσα από τα μάτια ενός Κούρδου

«Είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση με αυτήν που ζήσατε στην Κύπρο το 1974. Όπως μπήκαν στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο, έτσι μπήκαν και στο Αφρίν. Ο θύτης είναι ο ίδιος, ο εχθρός είναι ο ίδιος. Νεκροί, αγνοούμενοι, κατεστραμμένες περιουσίες, βομβαρδισμένα σχολεία και νοσοκομεία. Αυτά ζει σήμερα το Αφρίν, αυτά έζησε και η Κύπρος το 1974 λόγω της Τουρκίας».
 
20 Μαρτίου, ανήμερα της δολοφονίας του Θεόφιλου Γεωργιάδη και με  τρεμάμενη φωνή ο  Σαλάχ Εντίν Αλί, μέλος της Κουρδικής κοινότητας στην Κύπρο, περιγράφει στον REPORTER τη δραματική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Αφρίν.
 
Διηγείται με δραματικό τρόπο τις κακουχίες που περνούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του, ενώ στέλνει το δικό του μήνυμα στον Κυπριακό λαό που τον καλεί να στηρίξει τον αγώνα των Κούρδων στον δρόμο που χάραξε ο Θεόφιλος Γεωργιάδης.
 
Ο ίδιος γεννήθηκε και έζησε στο Αφρίν και άφησε πίσω την οικογένεια του πριν 20 χρόνια για το μεγάλο ταξίδι που θα έφερνε μια καλύτερη ζωή σε αυτόν, τη γυναίκα του και τα παιδιά μου.
 
Από 100, 1000 δολάρια τα ενοίκια
 
«Οι οικογένεια μου αριθμεί 35 μέλη… Εγκατέλειψαν όλοι την πόλη και κατέφυγαν σε ένα κοντινό χωριό. Δεν ξέρουν πότε και αν θα επιστρέψουν πίσω…Αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο 1000 δολάρια για ένα σπίτι με 3 δωμάτια και μένουν και οι 35 εκεί. Έχουν να φάνε φαγητό τρεις μέρες… Και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με απάθεια. Ούτε ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός δεν πήγαν για να τους παρέχουν τουλάχιστον τα απαραίτητα για να μην πεθάνουν από την πείνα. Γλίτωσαν από τον Ερντογάν και τον στρατό του και τώρα κινδυνεύουν από αυτό».
 
Και συνεχίζει. «Η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη όμως κατάφερα να μιλήσω μαζί τους και μου περιέγραψαν πλήρως την κατάσταση. Καταρχήν να πούμε ότι το 80% των κατοίκων της πόλης έφυγαν και πήγαν σε χωριά. Κυρίως σε σιιτικά χωριά που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Άσσαντ. Και σε αυτά τα χωριά η κατάσταση είναι δραματική. Μένουν 10 άτομα σε δωμάτια 10 τετραγωνικά. Για να καταλάβετε πριν τα ενοίκια κυμαίνονταν γύρω στα 100 δολάρια. Σήμερα υπάρχει μαύρη αγορά και τα ενοίκια εκτοξεύθηκαν στα 1000 δολάρια. Οι πλειοψηφία των κατοίκων του Αφρίν, μένει στο ύπαιθρο μη μπορώντας να πληρώσει αυτά τα ποσά. Υπολογίζεται πως είναι περίπου 100 χιλιάδες άτομα».
 
Σκότωσαν, ρήμαξαν, λεηλάτησαν, κατέστρεψαν
 
Η κατάσταση μέσα στην πόλη του Αφρίν είναι δραματική. Τούρκοι, τζιχαντιστές, ρομά, μπήκαν στην πόλη και άρχισαν ένα πλιάτσικο άνευ προηγουμένου.
 
«Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι οι άμαχοι νεκροί ξεπέρασαν τους 700. Όμως υπάρχουν και πολλοί αγνοούμενοι και αναμένεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.  Λέει ο Ερντογάν στις τηλεοράσεις πως πολεμά τους τρομοκράτες… Εκείνος είναι τρομοκράτης και ο στρατός του. Με το που μπήκαν στο Αφρίν με τους συμμάχους τους, τους αντάρτες δεν άφησαν τίποτα. Καταρχήν βομβάρδισαν όλα τα σχολεία και όλα τα νοσοκομεία. Μπήκαν στα σπίτια μας και άρπαξαν τα πάντα… Αυτοκίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές, χρυσαφικά, έπιπλα, τηλέφωνα, ακόμα και ζώα μας έκλεψαν».
 
«Πέραν αυτού έκαψαν τα μαγαζιά που άνηκαν σε Κούρδους. Στην πόλη έμειναν μόνο άμαχοι που δεν είχαν σχέση με το Κουρδικό Κόμμα ή πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στο Αφρίν μετά το συριακό πόλεμο. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε επικηρυγμένοι. Οι συγγενείς μου δεν μπορούν να επιστρέψουν γιατί ο αδερφός μου ήταν μέλος της κουρδικής αστυνομίας. Αλλά και αυτοί που έμειναν στην πόλη ζουν χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό ενώ δεν υπάρχουν ούτε πρώτες ύλες.Κατέστρεψαν όλες τις υποδομές, δεν άφησαν τίποτα όρθιο».
 
Τι και πως μπορεί να αλλάξει
 
Αν ένα πράγμα ξέρουν καλά οι Κούρδοι αυτό είναι ο ανταρτοπόλεμος εντός πόλεων και αυτό είναι που θα κάνουν το YPK και το YPG σύμφωνα με τον Σαλάχ, που ρίχνει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην διεθνή κοινότητα που παρακολουθεί αμέτοχη.
 
«Δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα από τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με απάθεια την κατάσταση. Εδώ γίνεται μια εισβολή, ένα έγκλημα πολέμου. Και κανείς δεν ασχολείται. Μπορεί να είμαστε ασήμαντοι για τον υπόλοιπο κόσμο αλλά έχουμε ψυχή, έχουμε φωνή. Φωνάζουμε για να μας ακούσουν. Σε πρώτη φάση ας ξυπνήσουν για να μας παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια».
  
«Από την άλλη πλευρά ο στρατός μας και οι αντάρτες μας δεν θα σταματήσουν να πολεμούν. Θα συνεχίσουνε με ανταρτοπόλεμο κατά των θέσεων των Τούρκων.  Οι ξένοι έκαναν παζάρι στις πλάτες μας. Ήταν ένα παζάρι των δυνατών, των Αμερικάνων, των Ρώσων, της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Τα είχαν όλα προσχεδιασμένα και εμείς ήμασταν τα θύματα. Όμως θα υπάρξει αντίδραση. Θα συνεχιστούν οι μάχες μέσα και έξω από την πόλη για να ανακτήσουμε τις περιοχές μας».
 
Ζούμε και εμείς μια εισβολή του Αττίλα – Σύμβολο του αγώνα μας ο Θεόφιλος
 
Ο Σαλάχ παρομοιάζει την κατάσταση στο Αφρίν με αυτήν της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Του ζητάμε να στείλει ένα μήνυμα προς τους Κύπριους πολιτικούς και προς τον Κυπριακό λαό.
 
«Είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση με αυτήν στην Κύπρο το 1974. Κατέκτησαν με τα όπλα τη μισή μας πατρίδα και δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσουμε πίσω. Πρώτα θέλω να στείλω μήνυμα στους αδερφούς μας τους Κύπριους και μετά στους πολιτικούς. Νιώθουμε τον ίδιο πόνο. Έχουμε τον ίδιο εχθρό που είχατε εσείς το 1974 και ακόμα κρατά τη μισή Κύπρο. Ζητάμε να νιώσετε τον πόνο μας και να σταθείτε στο πλευρό μας στο δρόμο που χάραξε ο Θεόφιλος Γεωργιάδης» για τον οποίο συνεχίζει να μιλά με συγκίνηση.
 
«Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης ήξερε πολύ καλά πως το Κυπριακό πρόβλημα περνά μέσα από το Κουρδικό. Σήμερα ο Κουρδικός λαός γιορτάζει το Νεβρόζ. Εμείς δεν θα γιορτάσουμε. Θα θρηνήσομε. Θα θρηνήσουμε για τους νεκρούς μας και για τον Θεόφιλο που έφυγε μια μέρα σαν σήμερα. Κι αυτός θύμα της τουρκικής βαρβαρότητας. Για εμάς είναι σύμβολο του αγώνα μας. Όπως πέφτουν οι αντάρτες μας στο Αφρίν έπεσε και αυτός υπέρ της πατρίδας μας. Μιας πατρίδας που δεν ήταν δικιά του αλλά υπέφερε όπως η δικιά του. Ζητάμε λοιπόν από τον Κυπριακό λαό να αφουγκραστεί τα μηνύματα του Θεόφιλου που παραμένουν τα ίδια 24 χρόνια μετά».
 
«Από τους Κύπριους πολιτικούς ζητάμε να απλά να κάνουν πράξη αυτά που μας υποσχέθηκαν όταν συγκεντρωθήκαμε έξω από τη Βουλή. Να καταδικάσουν τις τουρκικές επιθέσεις και να μεταφέρουν το μήνυμα μας στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί με ελάχιστη επιρροή στη διεθνή κοινότητα. Όμως είναι μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης και ζητάμε να μεταφέρει το μήνυμα μας για καταδίκη της Τουρκίας και άμεση βοήθεια στο λαό του Αφρίν».
 
Διαβάστε επίσης:

 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»