Πλώρη για Βοηθός Εισαγγελέας ο Ιωνάς Νικολάου – Φεύγει από το Δικαιοσύνης

Το σενάριο μετακόμισης του Ιωνά Νικολάου στην Νομική Υπηρεσία και η ανάληψη της θέσης του Βοηθού Εισαγγελέα φαντάζει αυτή τη στιγμή ως το επικρατέστερο, έπειτα και από την συνάντηση που είχε την Τρίτη το πρωί ο Υπ. Δικαιοσύνης με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Συμφώνα με πληροφορίες του REPORTER, δεδομένη φαντάζει πάντα με τα υφιστάμενα δεδομένα, η παράδοση του χαρτοφυλακίου που σήμερα κατέχει ο κ. Νικολάου, με αυτό να διασαφηνίζεται πλήρως κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Ο Ιωνάς Νικολάου διαβίβασε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό, δηλαδή την επιθυμία του να αναλάβει Γενικός Εισαγγελέας. Ωστόσο, ο Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε στον Υπουργό Δικαιοσύνης πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να συμβεί καθότι υπάρχει Γενικός Εισαγγελέας που ακούει στο όνομα Κώστας Κληρίδης, με τον οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να ανοίξει οποιοδήποτε καινούριο μέτωπο.  
 
Δεδομένου τούτο, το σενάριο που προκρίθηκε προβλέπει διορισμό του Ιωνά Νικολάου στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα μέχρι τη λήξη της θητείας του Κώστα Κληρίδη το 2020, και με την προοπτική διορισμού του Ιωνά Νικολάου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα σε δυο χρόνια.
 
Ταυτόχρονα, όπως έχει προαναφερθεί, ξεκαθαρίστηκε ότι ο Ιωνάς Νικολάου δεν συνεχίζει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του νέου κυβερνητικού σχήματος, ούτε για το μεσοδιάστημα των δυο χρόνων μέχρι τη αφυπηρέτηση Κληρίδη, σενάριο στο οποίο δεν θα έλεγε όχι.
 
 
Δεδομένης της κρίσης που πέρασε στο παρελθόν η σχέση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Κώστα Κληρίδη, με τα γνωστά γεγονότα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, θεωρείται βέβαιο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει το θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα και ακολούθως να λάβει την οριστική απόφαση για πλήρωση της θέσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
 
Ο Κώστας Κληρίδης, σε αρκετές περιπτώσεις, έστειλε το μήνυμα πως η συγκεκριμένη θέση προτιμότερο είναι να παραμείνει κενή, αφού έτσι διασφαλίζεται η πιο εύρυθμη λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας.
 
Χαρακτηριστική περί τούτου υπήρξε η σχετική τοποθέτησή του, στο  πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε πρόσφατα στον REPORTER:  
 
«Διαχρονικά και για διάφορους λόγους οι σχέσεις μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως δεν ήσαν πάντα οι καλύτερες, γεγονός το οποίο δεν συνδράμει στην ομαλή λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας», είπε ο Κώστας Κληρίδης, ξεκαθαρίζοντας βεβαίως την ίδια ώρα πως η όποια απόφαση είναι αρμοδιότητα και αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
«Θα πρέπει», τόνισε ωστόσο, «να ασκείται ιδιαίτερη προσοχή και τα κατάλληλα πρόσωπα να επιλέγονται όχι με πολιτικά, ή κομματικά κριτήρια ή σκοπιμότητες». «Ο Πρόεδρος είναι αναγκαίο να προβαίνει σε προηγούμενη διαβούλευση με τον Γενικό ή τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα, εάν επιθυμεί τη διασφάλιση της απαραίτητης καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών αξιωματούχων οι οποίοι υπηρετούν στην ίδια Υπηρεσία». 

Δειτε Επισης

Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών-Στάλθηκε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο
Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού-Στη μάχη και εναέριο μέσο
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 14χρονος-Ζητά βοήθεια η Αστυνομία
Συλλήψεις Αστυνομίας και Βρετανικών Βάσεων για κροτίδες και ναρκωτικά
Χειροπέδες σε 39χρονο για κλοπή από αποθήκη-Κλάπηκε περιουσία πέραν των 1000 ευρώ
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές