Οι μέρες των Χριστουγέννων σημαίνουν... Αγάπη

Τα Χριστούγεννα είναι ημέρες χαράς και αγάπης. Είναι οι μέρες των "πλούσιων" οικογενειακών τραπεζιών σε όλα τα σπίτια που θυμίζουν τα κυριακάτικα τραπέζια. Στα σπίτια αυτά, το "πλούσιο" οικογενειακό τραπέζι περιλαμβάνει το αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς, τους μεζέδες που έφτιαξε με μεράκι ο μπαμπάς και το λατρεμένο γλυκό της μαμάς. Αυτό όμως που κάνει σημαντικό το γεγονός του τραπεζιού, είναι που θα βρεθούν και θα διασκεδάσουν μαζί οικογένειες. Οικογένειες που θα μοιραστούν μεταξύ τους την χαρά της γέννησης του θεανθρώπου και της αλλαγής της χρονιάς. Γονείς, αδέλφια, παιδιά και συγγενείς θα μαζευτούν ώστε να θυμίσουν στον καθένα μας την σημαντικότητα του δεσμού της οικογένειας.

Υπάρχουν όμως συνάνθρωποι μας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ζουν τις οικογενειακές αυτές στιγμές ή κυριακάτικα τραπέζια τόσο συχνά, παρά μόνον τις άγιες αυτές ημέρες. Άνθρωποι, που ένα ατύχημα, ένα πρόβλημα υγείας, τους ανάγκασε να χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και να μένουν μακριά από το σπίτι τους. Σπίτι τους πλέον, είναι η Στέγη Φροντίδας Ηλικιωμένων. Οι κυρίες Γαλάτεια, Παναγιώτα, Μαρία και οι κύριοι Γιάννης και Γαβρίλης είναι μερικοί από τους ένοικους της στέγης ηλικιωμένων "Αγία Μαρίνα", στο Στρόβολο, οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία να περάσουν τις ημέρες αυτές με τις οικογένειες τους όπως παλιά.

Ο Reporter βρέθηκε εκεί και συνομίλησε μαζί τους.«Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι οι πιο χαρούμενες ημέρες της χρονιάς», μου λέει η κυρία  Γαλάτεια. Οι απαντήσεις που πήρα στην ερώτησή μου, "Τι σημαίνουν Χριστούγεννα για εσάς" λίγο πολύ οι απαντήσεις είναι οι ίδιες και κρύβουν μόνο αγάπη. Την αγάπη για την οικογένεια αλλά και τη ζωή.

Κύριος Γιάννης 80 χρονών, Πύργο Τυλληρίας
 

«Βρίσκομαι εδώ ενάμιση χρόνο. Δεν παντρεύτηκα ποτέ και αναγκάστηκα να είμαι εδώ επειδή δεν μπορούσε κάποιος να με προσέχει. Περνώ πολύ όμορφα εδώ», αναφέρει ενώ μου συστήνεται ο κύριος Γιάννης.
Τα Χριστούγεννα για τον κύριο Γιάννη ήταν μέρες δουλειάς. Θυμάται πως πάντα δούλευε στο περίπτερο που ήταν ιδιοκτησία του αδελφού του.

«Μαζευόμαστε πλέον οικογενειακός στο σπίτι του γιου του αδελφού μου στη Λακατάμια», απαντάει για το πώς θα περάσει τις ημέρες των εορτών.

«Εύχομαι μια ζωή με υγεία χαρά και ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Να έχουμε ένα ήσυχο τέλος»

Κύριος Γαβρίλης 88 χρονών, Στρόβολος

«Η γυναίκα μου έχει αρρωστήσει πολύ και είναι στο σπίτι κατάκοιτη. Όταν έπαθα το ατύχημα και κτύπησα αποφάσισα να έρθω εδώ . Ότι μου προσφέρει το σπίτι μου, μου το προσφέρουν και εδώ», μου αναφέρει χαμογελαστός ο κύριος  Γαβρίλης.

«Τα Χριστούγεννα είναι μέρες για την οικογένεια. Μαζευόμασταν όλοι μαζί για να περάσουμε την ημέρα εκείνη όλοι, μένουμε όλοι κοντά. Φέτος πάλι εκεί θα είμαι απλά θα δυσκολευτώ περισσότερο τώρα που είμαι κτυπημένος».

«Μια ευχή μόνο έχω στο μυαλό. Με την καινούργια χρονιά να θα ήθελα να λυθεί το Κυπριακό».

Κυρία Παναγιώτα 76 χρονών, Μόρφου

Οι καταστάσεις δεν είναι για όλους οι ίδιες. Ο κάθε ένας κρύβει πίσω από το βλέμμα του άλλη ιστορία. Η κυρία Παναγιώτα με κοιτάει με θλιμμένα μάτια…

«Εδώ βρέθηκα μετά από ατύχημα. Έπεσα από την σκάλα και κτύπησα γιατί έχω πρόβλημα με τον ίλιγγο. Το μεγάλο μου μαράζι είναι που η κόρη μου έχασε τον άνδρα της σε νεαρή ηλικία πριν 10 χρόνια. Και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της τόσα χρόνια».

Μιλώντας για τις ημέρες των Χριστουγέννων η κα. Παναγιώτα αναφέρεται στα χαρούμενα τραπέζια που ετοίμαζε : «Πάντα τα Χριστούγεννα άνοιγα το σαλόνι μου. Ετοίμαζα μεγάλο τραπέζι και μαζευόμασταν όλοι μαζί. Τα Χριστούγεννα μου θυμίζουν παλιές καλές ημέρες».

«Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία πάνω από όλα. Και ευτυχία. Για τα λεφτά δεν μιλάω, δεν έχουν αξία. Εμείς φύγαμε από το σπίτι κατά τη διάρκεια του πολέμου και πήραμε τα παιδιά όπως -όπως. Χωρίς ρούχα. Η ζωή, μόνο αυτό έχει αξία», είναι οι ευχές της κυρίας Παναγιώτας για την νέα χρονιά.

Κυρία Γαλάτεια 86 χρονών, Στρόβολος
«Βρίσκομαι εδώ λίγες ημέρες γιατί κτύπησα και ήρθα για αποκατάσταση και φυσιοθεραπεία. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι εκτός σπιτιού. Μένω με το άνδρα μου, ο οποίος είναι πολύ σοβαρά άρρωστος. Τώρα δεν περπατάω μόνο με την βοήθεια του αμαξιού».

«Τα Χριστούγεννα για εμένα είναι η πιο χαρούμενη μέρα του χρόνου. Από παιδί που ήμουν θυμάμαι πως ήταν η μέρα που φορούσαμε τις άσπρες κάλτσες, τα καλά μας ρούχα δηλαδή. Μαζευόμασταν όλοι μαζί, ζυμώναμε τα ψωμιά, τραγουδούσαμε και τρώγαμε κρέας μετά από πολλές μέρες. Το ίδιο κάναμε και όταν έφτιαξα τη δική μου οικογένεια. Μαζευόμασταν όλοι μαζί. Οι μέρες αυτές, είναι μέρες αγάπης».

 «Θέλω να δοθεί ένα τέλος στους πολέμους. Εύχομαι ειρήνη σε όλο τον κόσμο, μόνο αυτό», είναι οι ευχές της κυρίας Γαλάτειας για την νέα χρονιά.

Κυρία Μαρία 93 χρονών, Άγιος Λουκάς – Λευκωσίας

Αν και είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία που βρίσκεται στον οίκο ευγηρίας , έχει διαύγεια σε όσα λέει και κάνει. Είναι η «σούπερ γιαγιά» της στέγης.

 «Τα Χριστούγεννα για εμένα είναι η καλύτερη ημέρα του χρόνου. Ήταν πάντα η ημέρα που θα μαζευόταν όλοι η οικογένεια στο σπίτι μου. Έρχονταν όλοι. Τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου. Μαγείρευα τα πάντα. Έβγαζα τα καλά σερβίτσια και τρώγαμε»

«Εύχομαι η καινούργια χρονιά να έχει καλά την οικογένεια μου. Να τελειώσουν οι πόλεμοι, τα πάμε και εμείς πίσω στον τόπο μας και να είμαστε καλά όλοι», είναι οι ευχές της κυρίας Μαρίας για την νέα χρονιά.

Οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων μας υπενθυμίζουν πόσο απρόβλεπτη είναι η ζωή και πως υπάρχουν σημαντικά πράγματα που μπορούν να μας δώσουν δύναμη και χαρά κρατώντας μας ζωντανούς μέχρι το τέλος. Η οικογένεια και η αγάπη. Η αγάπη που πρέπει να δίνουμε καθημερινά ο ένας στον άλλο και όχι μόνον τις ημέρες των Χριστουγέννων.
 

Δειτε Επισης

Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα