Ξοδεύω, άρα υπάρχω

Από το τρεμπλ της Ίντερ το 2010 ο Ζοζέ Μουρίνιο στερείται των επιτυχιών που θα δικαιολογούσαν την (από το 2004) αυτοαναγόρευσή του ως «The Special One». Σύμφωνα ωστόσο με πρόσφατη έρευνα του transfermarkt.de, ο 52χρονος Πορτογάλος δικαιούται να αισθάνεται εξαιρετικά ιδιαίτερος, καθώς είναι ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου με δαπάνες άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για αγορά παικτών!
Ο Μουρίνιο ξεπέρασε το όριο το περασμένο καλοκαίρι με την έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ απόκτηση του Ασμίρ Μπέγκοβιτς από τη Στόουκ και το συνολικό ποσό που έχει ξοδέψει για μεταγραφές ανέρχεται στο 1,07 δισ. ευρώ. Η πιο ακριβή μεταγραφή του είναι ο Αντρέι Σεβτσένκο, για τον οποίο η Τσέλσι ενέβασε στη Μίλαν 43,3 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2006. Ο Ουκρανός (47 συμμετοχές, 1 γκολ) αποδείχθηκε η πλέον αποτυχημένη αγορά του Μουρίνιο.
Στη δεύτερη θέση της λίστας φιγουράρει ο Κάρλο Αντσελότι με 954 εκατομμύρια ευρώ. Πιο ακριβό απόκτημα του 56χρονου Ιταλού με τους συνολικά 16 τίτλους είναι ο Ουαλός Γκάρεθ Μπέιλ (καλοκαίρι 2013), τον οποίο οι «μερένγκες» απέκτησαν από την Τότεναμ έναντι 94 εκατομμυρίων.
 
435 εκατ. ο τίτλος!
Στην τρίτη θέση είναι πλασαρισμένος ο Μάνουελ Πελεγκρίνι, ο οποίος για τους δύο τίτλους του έχει ξοδέψει 871 εκατομμύρια! Η μεταγραφή-ρεκόρ του είναι αυτή του Πορτογάλου Κριστιάνο Ρονάλντο (καλοκαίρι 2010), για τον οποίο η Ρεάλ κατέβαλε 94 εκατομμύρια στη Μάντσεστερ Γ.
Πίσω από τον Χιλιανό τεχνικό της Μάντσεστερ Σίτι ευρίσκεται ο Αρσέν Βενγκέρ, του οποίου οι αγορές έχουν κοστίσει 683 εκατομμύρια. Πιο δαπανηρή όλων ο Γερμανός Μεσούτ Εζίλ, που το καλοκαίρι του 2013 μετακινήθηκε από τη Ρεάλ στην Άρσεναλ έναντι 50 εκατομμυρίων.
Την πεντάδα συμπληρώνει ο Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο 64χρονος Ιταλός έχει ξοδέψει για μεταγραφές 670 εκατομμύρια και το πιο ακριβό απόκτημά του ήταν ο Χάμες Ροδρίγες, για τον οποίο πριν από δυόμισι χρόνια η Μονακό ενέβασε στην Πόρτο 45 εκατομμύρια.
 
657 εκατ. για δύο τρόπαια
Έκτος στη λίστα είναι ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ο οποίος εξαργύρωσε με μόλις δύο τρόπαια τα συνολικά 657 εκατομμύρια για μεταγραφές. Πιο «αλμυρή» αγορά του ο συμπατριώτης του Ερνάν Κρέσπο, τον οποίο το 2002 η Ίντερ απέκτησε από τη Λάτσιο έναντι 36 εκατομμυρίων.
Στους πλέον ανοιχτοχέρηδες τεχνικούς συγκαταλέγεται και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος έχει ξοδέψει 615 εκατομμύρια, 45 εκ των οποίων για να φέρει το 2011 στη Μάντσεστερ Σίτι (από την Ατλέτικο Μαδρίτης) τον Αργεντινό Σέρχιο Αγουέρο.
Από τους «ροχιμπλάνκος» προέρχεται και η πιο ακριβή μεταγραφή του Ράφα Μπενίτεθ. Το καλοκαίρι του 2007 ο Ισπανός έδωσε 38 εκατομμύρια για να πάρει στη Λίβερπουλ τον Φερνάντο Τόρες, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα τα ψώνια του έχουν κοστίσει 596 εκατομμύρια.
 
Φαν Χάαλ, Γκουαρδιόλα όπως Μουρίνιο
Ένατος στη λίστα φιγουράρει με συνολικές δαπάνες 555 εκατομμυρίων ο Λούι φαν Χάαλ. Η πιο ακριβή μεταγραφή του Ολλανδού τεχνικού αποδείχθηκε –όπως και η αντίστοιχη του Μουρίνιο– αποτυχημένη: ο Άνχελ ντι Μαρία μετακινήθηκε το 2014 από τη Ρεάλ στη Μάντσεστερ Γ. έναντι 75 εκατομμυρίων, αλλά το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησε.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο ανενεργός πλέον Μαρσέλο Λίπι. Ο 67χρονος Ιταλός ξόδεψε 552 εκατομμύρια σε μεταγραφές, εκ των οποίων η πιο ακριβή ήταν του Τζανλουίτζι Μπουφόν. Τα 52 εκατομμύρια που έδωσε το 2001 η Γιουβέντους στην Πάρμα αποτελούν μέχρι σήμερα ρεκόρ αποζημίωσης για τερματοφύλακα.
Στην ενδέκατη θέση ευρίσκεται ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος έχει δώσει μέχρι σήμερα 542 εκατομμύρια σε μεταγραφές. Πιο δαπανηρή όλων ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, που κόστισε 70 εκατομμύρια στην Μπαρσελόνα, αλλά αποτέλεσε παρελθόν έπειτα από μόλις μία χρονιά.
 

 
 
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Συγκίνησαν οι ολυμπιονίκες ζωής-Αγωνίστηκαν και αποθεώθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου
Η Λούλλα έκανε Κόσμο της το κυπριακό φαγητό και το μοιράζεται με όλο τον κόσμο
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία