Θα εξοπλιστεί τελικά η Τουρκία με τους ρωσικούς S-400;

Κίνηση τακτικής ή υπαρκτή η πιθανότητα αγοράς S400 από την Τουρκία; Αυτό είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι πολιτικοί αναλυτές μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την αγορά του ισχυρού αντιαεροπορικού – αντιπυραυλικού συστήματος μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
 
Το ίδιο ερώτημα απασχολεί και τους επιτελείς σε Αθήνα, Λευκωσία αλλά και στο ΝΑΤΟ, αφού η ύπαρξη ενός ρωσικού συστήματος από χώρα του βορειοατλαντικού συμφώνου πάντα αποτελεί αιτία ανησυχίας για τη Δύση ενώ στη δική μας γειτονιά αλλάζει άρδην τα δεδομένα.
 
Η αγορά του συγκεκριμένου συστήματος από την Τουρκία δεν αποτελεί μια απλή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αφού οι πολιτικές διαστάσεις μπορούν να ξεπεράσουν την ουσία της αγοράς.
 
Άλλωστε δεν πέρασαν ούτε 20 χρόνια από τότε που η αμερικανική διπλωματία «πέτυχε» τη μη μεταφορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στο Τρόοδος και την παραμονή του στο Ηράκλειο όπου για χρόνια παρέμενε πλήρως αναξιοποίητο με την πρώτη συντήρηση και δοκιμαστική βολή να γίνεται 16 χρόνια μετά.
 
Και αυτή τη φορά, η θέση των ΗΠΑ είναι περίπου η ίδια. Οι Αμερικάνοι διπλωμάτες δεν θέλουν καν να ακούσουν για τον εξοπλισμό της Τουρκίας με τους S-400. Άλλωστε σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις οι αμερικάνοι με διάφορες κινήσεις προειδοποίησαν την Άγκυρα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια τέτοια συμφωνία. Άλλωστε την ώρα που Ερντογάν και Πούτιν έδιναν τα χέρια για την αγορά του οπλικού συστήματος, οι ΗΠΑ προμήθευαν τους Κούρδους με αμερικανικά όπλα.
 
Την ίδια στιγμή η Ρωσία επιθυμεί διακαώς την πώληση των πυραύλων στη Ρωσία, όχι μόνο για οικονομικούς και εξαγωγικούς λόγους, αλλά και για να διατηρήσει την ένταση και τη ψυχρότητα ανάμεσα στην Τουρκία και τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ.
 
Πολύ πρόσφατα, το 2013 ο Ερντογάν είχε εξαγγείλει πως ο διαγωνισμός για το αντιαεροπορικό σύστημα που θα εξοπλίσει τη χώρα κερδήθηκε από κινέζικη εταιρία, μια συμφωνία όμως που δεν έγινε ποτέ πράξη, κάτι που ίσως συμβεί και στην περίπτωση των S-400.
 
Αυτό εκτιμούν και αρκετοί διεθνολόγοι, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα πυροτέχνημα του Ερτνογάν που αργά η γρήγορα θα εκτοξευθεί. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση της Τουρκίας σε κάποια στιγμή θα κάνει πίσω και δεν θα προχωρήσει ποτέ στην αγορά των πυραύλων όπως έκανε και στην περίπτωση των κινέζικών.
 
Τι θα σημαίνει μια ενδεχόμενη αγορά
 
Η ικανότητα των συγκεκριμένων πυραύλων είναι αδιαμφισβήτητη. Μια μόνο ματιά να ρίξει κανείς στα αποτελέσματα των τελευταίων εκτοξεύσεων στην περιοχή της Συρίας θα πεισθεί.
 
Από τους 59 πυραύλους Cruise που έριξαν οι Αμερικάνοι σε θέσεις του συριακού στρατού μόνο οι 23 βρήκαν στόχο αφού οι υπόλοιποι εξουδετερώθηκαν από τους S-400 που έστειλε η Ρωσία στην περιοχή.
 
Εννοείται πως μια πιθανή εγκατάσταση των πυραύλων στην περιοχή μας θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
 

Δειτε Επισης

Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης