Πρωτοφανής διαρροή προσωπικών δεδομένων σε πρώην αστυνομικό – Στοιχεία 470 πολιτών

Πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων  σε πρώην αστυνομικό της ΥΚΑΝ– πλέον ιδιωτικός ντεντέκτιβ – μέσα από την οποία αποδεικνύεται περίτρανα, για άλλα μια φορά, η διαφθορά σε διάφορα επίπεδα.
 
Η αστυνομία φόρεσε χειροπέδες στον 68χρονο καθώς και σε 43χρονη υπάλληλο της CYTA, η οποία διέρρεε στον πρώην αστυνομικό προσωπικά δεδομένα καθώς της υποσχέθηκε ότι θα μεσολαβούσε ούτως ώστε εν ενεργεία αστυνομικός να εξοφλήσει δάνειό του το οποίο η ίδια είχε συνάψει στο όνομά της και ο αστυνομικός είχε υπογράψει ως εγγυητής.
 
 
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν οι κινήσεις της 43χρονης ανακαλύφθηκαν από εσωτερικό έλεγχο στη CYTA όπου διαπιστώθηκε ότι από την 1η Ιουνίου 2016 μέχρι τις 4 Αυγούστου, η ύποπτη διέρρευσε στον 68χρονο προσωπικά στοιχεία 249 πελατών, φυσικών και νομικών προσώπων,  
στέλνοντάς του μήνυμα από το κινητό της τηλέφωνο είτε στέλνοντάς του websms από τον υπολογιστή στο γραφείο της.
 
Διαρροές και από Υπ. Εργασίας και αστυνομία
 
Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 68χρονου εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν μεταξύ άλλων, άδεια κουτιά κινητής τηλεφωνίας της MTN και της PRIMETEL, κάρτες και απόκομμα κάρτας κινητής τηλεφωνίας, κάρτα υπαλλήλου της CYTA καθώς και μεγάλος αριθμός διαφόρων εγγράφων.
 
Από την αξιολόγηση των εγγράφων διαπιστώθηκε ότι τα 470 έγγραφα ήταν από τη CYTA, 193 έγγραφα από το μηχανογραφημένο σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης, 58 έγγραφα με την ονομασία «Αναλυτική κατάσταση στοιχείων πολίτη» και γίνονται προσπάθειες να εντοπιστεί η προέλευση τους, 16 έγγραφα από το μηχανογραφημένο σύστημα της αστυνομίας για οχήματα/ιδιοκτήτες  και διάφορα άλλα έγγραφα που αφορούν τα έτη 2009 μέχρι 2017.
 
Ως εκ τούτου εικάζεται ότι ο πρώην αστυνομικός είχε συνεργάτες που του διέρρεαν τα δεδομένα, άγνωστο όμως το πώς τα χρησιμοποιούσε.
 
Επίσης, στην κατοχή του εντοπίστηκε και μια κάρτα υπαλλήλου της CYTA, ο οποίος ωστόσο από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι μεν είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά δεν εργάζεται στην εταιρεία. Ως εκ τούτου διεξάγονται έρευνες για εντοπισμό του προσώπου και για να διαπιστωθεί ποια η σχέση του με τον 68χρονο πρώην αστυνομικό.  
 
Είχε συλληφθεί ξανά αλλά…
 
Ανακρινόμενος ο 68χρονος πρώην αστυνομικός αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές ενώ δεν απαντά στις ερωτήσεις που του υποβάλλονται από τους ανακριτές.
 
Μετά τη σύλληψη του, ο 68χρονος ανέφερε ότι για τα αδικήματα που έχει συλληφθεί έγινε και στο παρελθόν έρευνα από την Γενική Εισαγγελία ωστόσο δεν προέκυψε τίποτε, ενώ ισχυρίστηκε ότι η κράτηση του «είναι εκδικητική».
 
Επίσης παρέδωσε στην αστυνομία μια κόλα Α4 η οποία στο πάνω μέρος έγραφε «ΤΑΕ ΛΑΡΝΑΚΑΣ» και περιείχε τρεις στήλες με αριθμούς τηλεφώνων, αναφέροντας ότι θέλει να την παραδώσει στην αστυνομία και αν παραστεί ανάγκη να δώσει κάποιες εξηγήσεις.
 
Από την πλευρά της η 43χρονη συνεχίζει να επιμένει ότι δεν γνώριζε πως ο 68χρονος χρησιμοποιούσε τα στοιχεία που του διέρρεε.
 
Τεράστιος όγκος τεκμηρίων
 
Τόσο ο 68χρονος όσο και η 43χρονη υπάλληλος της CYTA, οδηγήθηκαν χθες ενώπιον δικαστηρίου το οποίο ανανέωσε την κράτηση τους για 8 και 5 ημέρες αντίστοιχα.
 
Η αστυνομία έχει στα χέρια της μαρτυρία που αναφέρει ότι η ύποπτη και ο 68χρονος γνωρίζονταν πολύ καλά και μάλιστα του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη ενώ τον «ένιωθε σαν πατέρα της». Για αυτό και πίστευε ότι μέσω του πρώην αστυνομικού και μέσω των προσωπικών γνωριμιών του στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα εντόπιζε το πρόσωπο με το οποίο σύναψε δάνειο ώστε να του μιλήσει για να το εξοφλήσει ή να πληρώσει κάποιο ποσό.
 
Αναφέρθηκε επίσης ότι ο 68χρονος ενδεχομένως να είναι το πρόσωπο που μεσολάβησε για να πληρώνει πιο χαμηλή δόση για το συγκεκριμένο δάνειο.
 
Ενώπιον των ανακριτών βρίσκεται ένας μεγάλος όγκος τεκμηρίων τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν ούτως ώστε να διαπιστωθεί πώς ο 68χρονος χρησιμοποιούσε τα στοιχεία, εάν συνέλεγε πληροφορίες για λογαριασμών άλλων και ποιοι ήταν οι συνεργάτες του σε Υπ. Εργασίας, αστυνομία και CYTA.  
 
Οι ανακριτές καλούνται να λάβουν καταθέσεις από περίπου 470 άτομα, των οποίων τα προσωπικά στοιχεία διέρρευσαν στον 68χρονο ενώ δεν αποκλείονται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις.
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»