Χωρίς ανατροπές και με πολλές παρεμβάσεις ο Φάκελος της Κύπρου

Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον ερευνητή που θέλει να έχει μια πλήρη εικόνα για την στάση της Αθήνας και της Λευκωσίας στα γεγονότα του Ιουλίου του 1974, αλλά χωρίς ανατροπές ως προς την εμπλοκή ξένων κέντρων είναι ο φάκελος της Κύπρου σημειώνει στην εφημερίδα ο «ο Φιλελεύθερος» ο Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Βουλής για τον Φάκελο της Κύπρου.
 
Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Φρίξο Δαλίτη, ο κύριος Παπαπολυβίου σημειώνει πως η μεταφορά του αρχείου για τον Φάκελο της Κύπρου, έχει τεράστια Εθνική σημασία. «Μετά από τόσα αιτήματα της κυπριακής βουλής η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα πήρε την μεγάλη απόφαση και της αξίζουν συγχαρητήρια», υπογραμμίζει ο κύριος Παπαπολυβίου.
 
Ο καθηγητής ωστόσο σημειώνει πως τους επόμενους μήνες αναμένεται νέο κύμα εγγράφων από την Ελλάδα, κυρίως από Υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες αλλά και άνοιγμα κυπριακών αρχειακών ενοτήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα όπως το αρχείο της ΑΣΔΑΚ.
 
Επιπρόσθετα είναι δεδομένο πως τα αρχεία δεν κρύβουν όλες τις απαντήσεις που ψάχνουν οι ιστορικοί για να συμπληρώσουν το πάζλ της τραγωδίας ενώ δεν αναμένεται να υπάρχουν ανατροπές σε όσα ήδη ξέρουμε.
 
Σε ερώτηση για το περιεχόμενο και τις πτυχές που αναμένεται να φωτιστούν από την έρευνα στα αρχεία που έχουν σταλεί στην Κύπρο ο κύριος Παπαπολυβίου σημειώνει πως σε αυτά περιλαμβάνονται τα κείμενα των μαρτυρικών καταθέσεων από την εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, έγγραφα που προσκόμισαν μάρτυρες  στην Επιτροπή, ενώ στα αρχεία που αναμένεται να παραδοθούν βρίσκεται το συμπληρωματικό υλικό από διάφορες υπηρεσίες και υπουργεία, κυρίως στρατιωτικής προέλευσης, για το Κυπριακό και χρησιμοποίησε η Επιτροπή στις εργασίες της.
 
Όσον αφορά την ουσία του Φακέλου ο Καθηγητής Ιστορίας ξεκαθαρίζει πως το αρχείο έχει υποστεί παρεμβάσεις και αφαιρέσεις πέραν του κανονικού, ενώ ότι αναφέρεται ως μαρτυρία σε αρκετές περιπτώσεις είναι υποκειμενικές και εμφανέστατα αναληθείς.
 
Ο κύριος Παπαπολυβίου προσθέτει πως η αίσθηση του λέει πως πρόκειται για ένα σημαντικό αρχείο στο οποίο όμως δεν θα βρει κανείς «ανατροπές» σε όσα γνωρίζουμε για τις διεθνείς διαστάσεις, διπλωματικές ή συνωμοτικές σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Αθήνα και Άγκυρα.
 

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ