Κύπριος μαθητής βραβεύθηκε από την Καμίλα στο Μπάκιγχαμ

Το βραβείο του από τη Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, παρέλαβε το μεσημέρι ο 16χρονος Κύπριος μαθητής Παράσχος Καντ, ο οποίος αναδείχθηκε στα τέλη Αυγούστου Πρώτος Νικητής του ‘Διαγωνισμού Έκθεσης της Κοινοπολιτείας της Βασίλισσας 2015’ για παιδιά ηλικίας 14-18 ετών.

Κατά την ειδική τελετή βράβευσης που διεξήχθη στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα βράβευσε τους νικητές των δύο ηλικιακών κατηγοριών του διαγωνισμού (14-18 ετών και έως 13 ετών) και τους δεύτερους ανά κατηγορία, εκ μέρους της Βασίλισσας Ελισάβετ.
 
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ο παλαιότερος διεθνής σχολικός γραπτός διαγωνισμός, καθώς εγκαινιάστηκε το 1883.
 
Η έκθεση του Κύπριου μαθητή, που είχε ως τίτλο «Νιάτα έναντι εμπειρίας», επιλέχθηκε για το πρώτο βραβείο ανάμεσα από περισσότερες από 5800 συμμετοχές στη κατηγορία του. Συνολικά φέτος υποβλήθηκαν συνολικά πάνω από 13000 εκθέσεις στις δύο ηλικιακές κατηγορίες, από περίπου 600 σχολεία σε 49 χώρες μέλη και εδάφη της Κοινοπολιτείας.
 
Ο νεαρός Παράσχος φοιτά στο Pascal English School της Λεμεσού. Ο πατέρας του είναι Βρετανός και η μητέρα του Κύπρια.
 
Η κριτική επιτροπή χαρακτήρισε την έκθεση του Παράσχου ως «μία εκλεπτυσμένη και έξυπνα συντεταγμένη πρόκληση προς τους ηγέτες του κόσμου, ένα γράμμα που ζητά με τρόπο λεπτό από εκείνους με πολιτική εμπειρία και εξουσία να τιμήσουν τις ελπίδες των νέων».
 
Οι διοργανωτές της Βασιλικής Εταιρείας Κοινοπολιτείας έκαναν λόγο για μία «όμορφα δομημένη επιστολή προς τους ηγέτες του κόσμου, στην οποία με μία δυνατή και ευθεία κριτική φωνή συγκρίνει έξυπνα χώρες και πολίτες με τάξεις και συμμαθητές, αλλά καταφέρνοντας να το κάνει με ελαφρύ χιούμορ και νεανική αφέλεια».
 
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της νικήτριας έκθεσης είναι το εξής: «Αγαπητέ Ηγέτη, ελπίζω να σε βρίσκω καλά και ότι όλοι οι άνθρωποι που εκπροσωπείς, γέροι και νέοι, είναι ευτυχισμένοι. Αν δεν είναι ευτυχισμένοι, ελπίζω να είναι καλά. Αν δεν είναι καλά, ελπίζω να βελτιώνεται η κατάστασή τους. Αν δε βελτιώνεται η κατάστασή τους, ελπίζω να έχουν ελπίδα».
 
Ο Παράσχος Καντ και οι υπόλοιποι τρεις μαθητές ήρθαν στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα για να συμμετάσχουν σε μια σειρά πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, κορύφωση των οποίων αποτελεί η βράβευσή τους στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo