Πέμπτη 21 Ιουν, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Πάνε για νέο οδικό χάρτη στο Κυπριακό Τουρκία και κατεχόμενα

  17/07/2017 12:59
Πάνε για νέο οδικό χάρτη στο Κυπριακό Τουρκία και κατεχόμενα

Πάνε για νέο οδικό χάρτη στο Κυπριακό Τουρκία και κατεχόμενα

  17/07/2017 12:59
Νέος οδικός χάρτης θα αποφασιστεί αυτή τη βδομάδα από κοινού μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων για το Κυπριακό έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ.
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή τη βδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πάει στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία του τουρκικού ΥΠΕΞ και θα ακούσει τις απόψεις όλων των πλευρών.
 
Σύμφωνα με την Μιλλιέτ, η Άγκυρα επιδιώκει να υπάρξει μια κοινή θέση για το πώς θα προχωρήσουν, του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, της «κυβέρνησης» και της «αντιπολίτευσης» των κατεχομένων.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η «κυβέρνηση» των κατεχομένων υποστηρίζει συνέχιση με «δύο κράτη» και άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ. Υποστηρίζουν πως ακόμη και αν δεν πουν «όχι στην ομοσπονδία» να ζητήσουν αρχικά «σχέσεις καλής γειτονίας και στη συνέχεια συνεταιρισμό».
 
Η εφημερίδα επικαλείται και πηγές από το περιβάλλον του Τ/κ ηγέτη, οι οποίες αναφέρουν ότι θα γίνει ανακοίνωση και τοποθέτηση ανάλογα και με τη στάση της Άγκυρας.
 
Το στενό περιβάλλον του Ακιντζί λέει ότι η σκέφτεται πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για λύση. Ωστόσο, λένε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει τί λέει ο Τσαβούσογλου, όπως έγινε και στο Κρανς Μοντάνα.

Σημειώνεται πως και το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) που συνέρχεται σήμερα στην Τουρκία υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
 
Το πιο σημαντικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ θα συζητηθούν ακόμη και θέματα τρομοκρατίας και το Συριακό.
 
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ μετέβη ο Τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι ο κ. Ναμί μετέβη στις ΗΠΑ με οδηγίες από τον Τ/κ ηγέτη να ενημερώσει αντιπροσωπείες χωρών μελών των Η.Ε. για το τι έγινε στο Κρανς Μοντάνα. Ο Τ/κ διαπραγματευτής αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα την ερχόμενη εβδομάδα.
 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας