Πάνε για νέο οδικό χάρτη στο Κυπριακό Τουρκία και κατεχόμενα

Νέος οδικός χάρτης θα αποφασιστεί αυτή τη βδομάδα από κοινού μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων για το Κυπριακό έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ.
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή τη βδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πάει στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία του τουρκικού ΥΠΕΞ και θα ακούσει τις απόψεις όλων των πλευρών.
 
Σύμφωνα με την Μιλλιέτ, η Άγκυρα επιδιώκει να υπάρξει μια κοινή θέση για το πώς θα προχωρήσουν, του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, της «κυβέρνησης» και της «αντιπολίτευσης» των κατεχομένων.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η «κυβέρνηση» των κατεχομένων υποστηρίζει συνέχιση με «δύο κράτη» και άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ. Υποστηρίζουν πως ακόμη και αν δεν πουν «όχι στην ομοσπονδία» να ζητήσουν αρχικά «σχέσεις καλής γειτονίας και στη συνέχεια συνεταιρισμό».
 
Η εφημερίδα επικαλείται και πηγές από το περιβάλλον του Τ/κ ηγέτη, οι οποίες αναφέρουν ότι θα γίνει ανακοίνωση και τοποθέτηση ανάλογα και με τη στάση της Άγκυρας.
 
Το στενό περιβάλλον του Ακιντζί λέει ότι η σκέφτεται πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για λύση. Ωστόσο, λένε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει τί λέει ο Τσαβούσογλου, όπως έγινε και στο Κρανς Μοντάνα.

Σημειώνεται πως και το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) που συνέρχεται σήμερα στην Τουρκία υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
 
Το πιο σημαντικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ θα συζητηθούν ακόμη και θέματα τρομοκρατίας και το Συριακό.
 
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ μετέβη ο Τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι ο κ. Ναμί μετέβη στις ΗΠΑ με οδηγίες από τον Τ/κ ηγέτη να ενημερώσει αντιπροσωπείες χωρών μελών των Η.Ε. για το τι έγινε στο Κρανς Μοντάνα. Ο Τ/κ διαπραγματευτής αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα την ερχόμενη εβδομάδα.
 
 

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα Βουλής για στήριξη έργου ΚΣΣΕ εξέφρασαν Κύπριοι Βουλευτές στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο
Πίεση προς την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων ζήτησε ο Μαυρίδης
Επιμένει για ανταλλαγή περιουσιών ο Τατάρ-«Μια μέρα, θα αξιολογηθούν και θα ανταλλαχθούν»
Τα Συμπεράσματα της Επιτροπής Εσωτερικών για Μεταναστευτικό-«Επείγει η αποτελεσματική διαχείριση»
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Ερχιουρμάν: Οι αποφάσεις του ΣΑ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρες
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής
Γ. Παπαναστασίου: Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην ΕΕ την τελευταία διετία