Πέμπτη 4 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Το πρόβλημα υγείας του Γκίε και τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση

  10/04/2017 14:58
Το πρόβλημα υγείας του Γκίε και τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση
Η διαχείριση του Απόλλωνα στο πρόβλημα υγείας του Γκίε και το διάστημα απουσίας του Μπεντόγια

Το πρόβλημα υγείας του Γκίε και τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση

  10/04/2017 14:58
Είναι στιγμές που οι νίκες, οι τίτλοι, το χρήμα και οι πανηγυρισμοί στις εξέδρες μοιάζουν ασήμαντα. 
 
Όταν στην εξίσωση μπαίνει η υγεία ενός αθλητή τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό. Η είδηση για το πρόβλημα της υγείας του Άμπραχαμ Γκίε έσκασε σα βόμβα πριν την έναρξη του αγώνα του Απόλλωνα με την Ανόρθωση στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». 
 

 
Ο εκπρόσωπος Τύπου των «γαλάζιων» Φανούριος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι εντοπίστηκε ανωμαλία κατά τις εξετάσεις ανανέωσης του δελτίου υγείας του ποδοσφαιριστή και ότι τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Αθήνα για εξειδικευμένες εξετάσεις. 
 
 
 
Ο επίσημος Απόλλωνας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Γκίε, παρά μόνο με δηλώσεις του ο εκ των αντιπροέδρων της εταιρείας, Φάνος Κιννής επιβεβαίωσε το γεγονός τονίζοντας πως δύσκολα θα παίξει ξανά ποδόσφαιρο φέτος ο Ιβοριανός επιθετικός. 
 
Στον Απόλλωνα δεν θέλουν να επεκταθούν και να δώσουν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα για την κατάσταση της υγείας του Γκίε από την στιγμή που ο ποδοσφαιριστής θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις, όπου θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος. 
 
Η διαχείριση του ζητήματος από τη διοίκηση του Απόλλωνα είναι απόλυτα ορθή και επιβάλλεται να τη σεβαστούμε και τα Μέσα Ενημέρωσης με την ευχή ο σπουδαίος αυτός ποδοσφαιριστής να επανέλθει δριμύτερος στην αγωνιστική δράση. 
 
Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση
Εκτός δράσης για αρκετό διάστημα (ίσως μέχρι και το τέλος της σεζόν) θα μείνει και ο Μπεντόγια. Ο Ισπανός μέσος υποφέρει από λοιμώδης μονοπυρήνωση και εναπόκειται στην αντίδραση του οργανισμού πότε θα το ξεπεράσει. Συνήθως τα συμπτώματα διαρκούν 2-4 βδομάδες, εντούτοις οι γιατροί στους ασθενείς να αποφεύγουν τα αθλήματα και την έντονη σωματική δραστηριότητα.  

Λοιμώδης μονοπυρήνωση, η νόσος του φιλιού και της διασκέδασης. Πώς μεταδίδεται και ποια η θεραπεία;

Προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr, ο οποίος σχετίζεται επίσης και με διάφορους ανθρώπινους όγκους όπως το ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα, το λέμφωμα Βurkitt και η νόσος Hodgkin. Ο ιός Epstein Barr και άλλοι ερητοιοί μπορούν να παραμείνουν σε λανθάνουσα κατάσταση στον ανθρώπινο οργανισμό και κάποια στιγμή να ενεργοποιηθούν και να προκαλέσουν βαριά νόσο όπως σε μεταμοσχεύσεις, σε ανοσοκαταστολή από την χημειοθεραπεία κ.α. 
Ο ιός αυτός ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο κυτταρομελαοϊός (CMV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει περίπου τα ίδια συμπτώματα με τον ιό Epstein-Barr. 

Εμφανίζεται παγκοσμίως και είναι πιο συχνή κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και αργά κατά την εφηβεία με αποτέλεσμα το 90% των ενηλίκων να έχουν προσβληθεί από τον ιό και να έχουν αντισώματα. Πιο συχνά συμβαίνει σε νεαρούς ενήλικες.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω επαφής με τις στοματικές εκκρίσεις από το σάλιο των ανθρώπων που πάσχουν, γι` αυτό και πήρε το όνομα "Αρρώστια του φιλιού". Επίσης μεταδίδεται και με την κοινή χρήση ποτηριών, κάτι που μπορεί να γίνει συχνά σε χώρους διασκέδασης τα βράδια.  Αν κάποιος πιεί από το ποτήρι ενός ασθενή  είναι πολύ πιθανό να κολλήσει λοιμώδη μονοπυρήνωση.   Είναι επίσης δυνατό, αν και σπανιότερο, να μεταδοθεί μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος. 
 
Συχνά μεταφέρεται:

- από ασυμπτωματικούς ενήλικες στα παιδιά  
- μεταξύ νεαρών ενηλίκων, μέσω του φιλιού. 
- σπανιότερα μεταφέρεται με λιγότερη στενή επαφή
- αναφέρεται και μεταφορά του ιού με μετάγγιση αίματος και με μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Ο ασθενής με λοιμώδη μονοπυρήνωση μπορεί να μολύνει και άλλα άτομα  πριν εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα.  

Πώς παρουσιάζεται η λοιμώδης μονοπυρήνωσης;
Από τη στιγμή που κάποιος θα κολλήσει τον ιό θα εμφανίσει συμπτώματα σε 4-6 εβδομάδες.
 
Οι άρρωστοι με λοιμώδη μονοπυρήνωση παραπονιούνται ότι αισθάνονται έντονα κουρασμένοι. Παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη και γενικευμένη αδυναμία. 
 
Άλλα κύρια συμπτώματα είναι τα ακόλουθα: 
Πυρετός (38-39). 
Πονόλαιμος. 
Ναυτία - έμετος
Οι λεμφαδένες ιδιαίτερα στο λαιμό είναι έντονα διογκωμένοι. 
Πόνο στους μύες. 
Αίσθημα κόπωσης
Υπνηλία
Διόγκωση του ήπατος
Διόγκωση του σπλήνα, ένα όργανο που βρίσκεται αριστερά μέσα στην κοιλιά.
Εξάνθημα, σπανιότερα, στα χέρια ή στον κορμό

Η διόγκωση των αμυγδαλών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και ο άρρωστος μπορεί να αρχίσει να ροχαλίζει. Συνήθως τα συμπτώματα διαρκούν 2-4 εβδομάδες, αν και η καταβολή δυνάμεων και η αδυναμία συγκέντρωσης μπορεί να διαρκέσουν για μήνες. Στα βρέφη και στα παιδιά η λοίμωξη είναι συχνά ασυμπτωματική ή προκαλεί ήπια νόσο, ενώ στους εφήβους η εικόνα είναι πιο τυπική.
 
Θεραπεία
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση δεν απαιτεί ειδική θεραπεία,  καθώς είναι αυτοιώμενη νόσος (δηλαδή δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία ή αντιβιοτικά), όπως και οι περισσότερες ιώσεις σε ασθενείς με επαρκή άμυνα. Για διάστημα 15 ημερών συνιστάται ξεκούραση, ενώ τουλάχιστον την πρώτη από τις δύο εβδομάδες ο ασθενής με λοιμώδη μονοπυρήνωση είναι προτιμότερο  να μην πάει στην εργασία του και να παραμείνει στο σπίτι του.

Επίσης στη λοιμώδη μονοπυρήνωση μπορεί να επηρεαστεί το συκώτι και ο άρρωστος να παρουσιάσει ελαφρό ίκτερο. 
 
- Επειδή η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλεί διόγκωση των σπλάχνων  υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος ρήξης του σπλήνα και για δύο μήνες συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν τα αθλήματα και την έντονη σωματική δραστηριότητα.  
 
- Επίσης όσο καιρό διαρκεί η ανάρρωση, ο ασθενής με λοιμώδη μονοπυρήνωση πρέπει να αποφεύγει τα φιλιά με άλλα άτομα και την ανταλλαγή κοινών οικιακών σκευών (πιάτα, μαχαιροπήρουνα ποτήρια).   
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας