Πίσω στο τραπέζι Αναστασιάδης-Ακιντζί-Τι έγραψε ο ΠτΔ στο Twitter

Ευχή ότι θα επικεντρωθούν στο καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων όταν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες στις 11 Απριλίου, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση “γιατί επιτέλους επαναρχίζει ο διάλογος με την ευχή ότι θα επικεντρωθούμε σε προτάσεις που δεν απομακρύνονται από το κοινοτικό κεκτημένο αλλά ιδιαίτερα θα επικεντρώνονται στο καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων”.
 
Ερωτηθείς αν ο ίδιος ανέμενε ότι θα άλλαζε άποψη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είχαν γίνει κάποιες διαβουλεύσεις και πρόσθεσε, εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι “ο κ. Ακιντζί έχει πειστεί μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ”.
 
Σε ερώτηση αν πλέον δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις όπως το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι αυτό δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αλλά είναι ένα θέμα της Βουλής. Επομένως, πρόσθεσε, δεν τίθεται θέμα όρων. Ο Πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την άφιξή του στην εκδήλωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για απονομή της ανωτάτης διάκρισης Αριστείας, Αξίας και Τιμής στον Επίτιμο Καθηγητή Ουράνιο Ιωαννίδη.
 
Νωρίτερα ο ΠτΔ είχε γράψει στο Twitter:
 
 
Συνάντηση Ακιντζί-Γκουτέρες
 
Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις στις 11 Απριλίου, ημερομηνία που προκρίθηκε και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του δείπνου, την περασμένη Κυριακή, δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κάνοντας παράλληλα λόγο για «νέο ξεκίνημα».
 
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες, η οποία διήρκεσε μια ώρα και 15 λεπτά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι κοινή η αντίληψη πως οι εξελίξεις κατά τις επόμενες ημέρες θα καταστήσουν εφικτό αυτό το «νέο ξεκίνημα».
 
Χαρακτήρισε χρήσιμη και παραγωγική τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του για το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας «χρήσιμη» τη συμβολή του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Γενεύη. Φαίνεται πως το ενδιαφέρον και η συμβολή του κ. Γκουτέρες θα συνεχιστούν, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί.
 
Είπε ακόμη ότι είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις εξελίξεις μετά τη Γενεύη και να εξηγήσει στον κ. Γουτέρες τις θέσεις της τ/κ πλευράς, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση και αποφασιστικότητα για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των δύο πλευρών και όπου οι δύο κοινότητες θα μπορούν να ζήσουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια. Ο Τ/κ ηγέτης ευχήθηκε τέλος το «νέο ξεκίνημα» να είναι καλό για ολόκληρη της Κύπρο, την περιοχή και τα εμπλεκόμενα μέρη.
 
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα έχει αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η ακριβής ώρα της συνάντησης θα οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, καθώς ο Πρόεδρος της Κομισιόν σήμερα και αύριο το πρωί θα βρίσκεται στο Στρασβούργο όπου έχει υποχρεώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου άλλωστε νωρίτερα σήμερα προήδρευσε του Κολεγίου των Επιτρόπων. Έπειτα, εξάλλου, ο κ. Ακιντζί αναμένεται να έχει συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, στον απόηχο και ως συνέπεια της ανακοίνωσης για επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως ενημέρωσε το ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.
 
Οι πρώτες αντιδράσεις
 
Η είδηση της επανέναρξης των συνομιλιών την 11η Απριλίου έφερε και τις πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους του πολιτικού κόσμου:
 
 
 
 
 
 
 
Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στις 11 Απριλίου ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Έιντε.
 
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Γραφείο Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Έιντε ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό επαναρχίζουν μετά από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές και τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις Βρυξέλλες. Προστίθεται ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν την Τρίτη, 11 Απριλίου στις 10πμ υπό την αιγίδα του κ. Έιντε.
 
Νωρίτερα, ο κ. Έιντε είχε γνωστοποιήσει το γεγονός με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του στο twitter, όπου έγραψε ότι μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά το δείπνο της περασμένης Κυριακής, συμφωνήσαμε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό επαναρχίζουν στις 11 Απριλίου.
 
 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων