"Εν πολλά άσχημο, εν ντρέπεσαι να κυκλοφοράς έτσι;"

Καταγγελία 28χρονης για ανάρμοστη συμπεριφορά γιατρού φέρνει στο φως ο Ρεπόρτερ μετά την επιστολή που έστειλε η ίδια η κοπέλα τόσο στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο όσο και στη Δερματολογική Εταιρεία Κύπρου, περιγράφοντας όλα όσα βίωσε χθες κατά την επίσκεψή της σε δερματολόγο, με αφορμή δερματολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε συγκεκριμένο μέρος του σώματός της.  
 
Αυτούσια η επιστολή

Καλημέρα,

Σας γράφω για να σας διηγηθώ τι έγινε εχθές μετά από συνάντηση σε γιατρό.
(Αυτό το ίδιο κείμενο έστειλα και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο)

Αν και σε γενικές γραμμές θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά δυναμικό άνθρωπο εχτές μετά από την επίσκεψή μου στον γιατρό δερματολόγο (...) ένιωσα σαν τον πιο αδύναμο  άνθρωπο του κόσμου.

Είμαι 28 χρονών και έχω ακμή στο πρόσωπο κάτι το οποίο με ταλαιπωρεί τα τελευταία 10 χρόνια χωρίς να έχω καταφέρει ακόμα να το διορθώσω.
 
Επίσης έχω χρόνιο άγχος. Πρόσφατα εμφανίστηκαν κάποιες κύστες στο δέρμα μου κοντά στην γραμμή του μπικίνι και αποφάσισα να επισκεφτώ ένα δερματολόγο.
Ο (…) ήταν ο δεύτερος γιατρός που  επισκεπτόμουν για το συγκεκριμένο θέμα μιας και ήθελα δεύτερη γνώμη.

Μπαίνω στο ιατρείο του και κλείνω την πόρτα. Παρατηρώ ένα τασάκι με τσιγάρα να είναι κοντά στο παράθυρο και γενικά μύριζε τσιγάρα ο χώρος. Του δίνω τις αναλύσεις μου και του εξηγώ την κατάσταση και θα ήθελα να μου πει την γνώμη του. Ρίχνει μια πολύ γρήγορη ματιά και κατευθείαν καρφώνει τα κατακόκκινα μάτια του πάνω μου λέγοντας "Έχεις σοβαρό πρόβλημα με το πρόσωπο σου το ξέρεις;" (Θα ήθελα εδώ να αναφέρω πως ναι μεν έχω ακμή αλλά πραγματικά δεν είναι τόσο τρομαχτικό). Κούνησα απλά το κεφάλι και τον θυμίζω πως δεν είναι το πρόσωπό μου ο λόγος της επίσκεψης. Συνεχίζει "Ναι αλλά εν πολλά άσχημο, εν ντρέπεσαι να κυκλοφοράς έτσι?" . Σοκαρίστηκα. Ένιωσα ξαφνικά μια πίεση στο στήθος και κατάλαβα πως έμπαινα σε κατάσταση στρες. Αυτό το αίσθημα που νιώθεις όταν απειλείσαι. Και παρόλο που έλεγα μέσα μου σήκω φύγε τώρα αδυνατούσα, νιώθοντας ότι μπορεί να έχω εγώ λάθος. Του ξαναθυμίζω το πρόβλημα για το οποίο ήρθα και κάθομαι στην καρέκλα και κατεβάζω το παντελόνι. Του υποδεικνύω το πρόβλημα τα παρατηρεί και άπλα μου λέει "Χρειάζεσαι καθαρισμό με βελόνα" τον ρωτάω αν είναι η ασθένεια που μου είπε ο άλλος γιατρός και μου λέει "Ε μπορείς να το πεις τζαι έτσι". Όχι δεν μπορείς άπλα να το πεις και έτσι ή είναι ή δεν είναι. Τον ρωτάω για την ασθένεια που  διέγνωσε ο άλλος γιατρός και συνειδητοποιώ ότι ο (…) δεν είχε ιδέα για ποιο πράμα μιλάω. Συνεχίζει να παρατηρεί και τώρα έχει τοποθετήσει το άλλο χέρι του στο πόδι μου και απλά ακουμπάει. Και ενώ έχει τελειώσει "η εξέταση" δεν φεύγει το χέρι του από το πόδι μου και συνεχίζει να μιλάει και εγώ νιώθω πάρα πολύ άβολα σε σημείο που υποκρίνομαι ότι γλιστράω έτσι ώστε να μπορέσω να φύγω από την καρέκλα.
Ανεβάζω το παντελόνι και απλά ρωτάω αν τελειώσαμε με μια φωνή που πνίγεται να συγκρατήσει το κλάμα. Μου λέει "Εγώ πιστεύω πρέπει να αρχίσεις την τάδε θεραπεία μαζί μου να φτιάξεις το πρόσωπό σου. Πρέπει να κάτσεις να σκεφτείς αν σου αρέσει να είσαι έτσι. Είσαι και γυναίκα και δεν γίνετε να κυκλοφοράς έτσι. Κάλα εν σε ενοχλεί;» Τον ρώτησα πόσα του οφείλω. Έδωσα 30 ευρώ εννοείτε χωρίς απόδειξη και έφυγα. Mπήκα στο ασανσέρ, βγήκα από το κτίριο και ξέσπασα σε κλάματα. Ήμουν σε κατάσταση πανικού όλο το υπόλοιπο βράδυ. Και σήμερα το πρωί συνειδητοποιώ τι έγινε.

Δεν ξέρω καν αν σας αφορά αυτό ή και αν σας ενδιαφέρει. Θα μου πεις γιατί δεν αντέδρασες; Γιατί κάθισες εκεί να υποστείς όλο αυτό και πλήρωσες κιόλας; Γιατί δεν πήγες στην αστυνομία;
 
Και θα σου απαντήσω πραγματικά δεν ξέρω. Ήμουν σε κατάσταση σοκ ανήμπορη να αντιδράσω σε ότι γινότανε μπροστά μου. Για αυτό που είμαι σίγουρη είναι ότι αυτό το τέρας που είχα μπροστά μου χθες δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να ονομάζετε γιατρός. Ήδη από εχθές έχω μάθει πως ο συγκεκριμένος έχει  επανειλημμένα δεχτεί καταγγελίες για ανήθικη συμπεριφορά. Πως γίνετε να μένει ατιμώρητος;

Αυτό που έζησα ήταν ανήθικο. Δεν έχει δικαίωμα κανένας άνθρωπος να σε κάνει να νιώσεις μειονεκτικά και ταπεινωτικά. Πόσο μάλλον ένας γιατρός που εγώ ο ασθενής βάζω όλη μου την εμπιστοσύνη στις γνώσεις του για να γιατρευτώ.
Κάποτε υποσχέθηκαν νεαροί γιατροί πως θα υπηρετήσουν με ήθος που πήγε αυτο;

Σας χαιρετώ
 
(...)
 
Δεν τίθεται θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης 
 
Σε επικοινωνία του Ρεπόρτερ με τον Πρόεδρο των Δερματολόγων Κύπρου Κώστα Δημητρίου, ο ίδιος  δήλωσε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό το πρωί από τη μητέρα της 28χρονης η οποία επικοινώνησε μαζί του. "Υπάρχει όντως στοιχείο μη συμπαράστασης από μέρους του γιατρού προς την ασθενή αλλά δεν τίθεται θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Δεν έχω διαπιστώσει άσχημη συμπεριφορά. Ωστόσο, σύστησα στην κοπέλα μια γυναίκα δερματολόγο, που ενδεχομένως να την κάνει να αισθανθεί καλύτερα", ήταν τα λόγια του κ. Δημητρίου.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα