Όσα ευφάνταστα σκαρφίστηκε ο περιβόητος αεροπειρατής για να παραμείνει στην Κύπρο

Από αναβολή σε αναβολή οι διαδικασίες στα δικαστήρια για την έκδοση του περιβόητου αεροπειρατή Σεϊφ Ελτίν Μουσταφά ο οποίος περί τα τέλη Μαρτίου 2016 καθήλωσε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών με εκρηκτικά «μούφα», με σκοπό να γίνουν αποδεχτά τα πολιτικά του αιτήματαμ, ενώ ζητούσε να επικοινωνήσει με την πρώην σύζυγο του, Μαρίνα, που διαμένει στην Κύπρο με τα παιδιά τους.

Ο 59χρονος, καθίσταται πλέον ο μακροβιότερος εκζητούμενος στην Κύπρο καθώς παραμένει στις Κεντρικές φυλακές σχεδόν 1 χρόνο ενώ σε μια προσπάθεια να παρατείνει τη διαμονή του με σκοπό να αποφύγει την εκτίσει της ποινής του στην χώρα του, σκαρφίζεται το ένα σενάριο μετά το άλλο και η κράτηση του έχει καταντήσει πονοκέφαλος για τις Κυπριακές αρχές.

Ο Μουσταφά εισήλθε στις Κεντρικές φυλακές στις 7 Απριλίου 2016 ενώ τυγχάνει 24ωρης παρακολούθησης από δεσμοφύλακες καθώς τα τερτίπια του έχουν καταστεί επικίνδυνα.

Σύμφωνα με έρευνα του ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ο αεροπειρατής μετέβη 23 φορές στα δικαστήρια μέχρι να αποφασιστεί εάν θα εκδοθεί στη χώρα  του ή όχι ενώ τις περισσότερες φορές η μια διαδικασία αναβάλλεται μετά την άλλη.

Μέσα στον σχεδόν 1 χρόνο της κράτησης του ο 59χρονος έβαλε σε μπελάδες τις αρχές με τις ευφάνταστες ιδέες του κάθε τρείς και λίγο…

  - Ισχυρίστηκε ότι κατάπιε ναρκωτικά στις φυλακές, λίγο πριν μεταφερθεί στο δικαστήριο. Ωστόσο αρνήθηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο για εξετάσεις εκτός κι αν έρχονταν τα κανάλια.  Την επόμενη ημέρα, μετά από συνάντηση με τη δικηγόρο του, ζήτησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για εξετάσεις, χωρίς όμως να επαληθευθούν οι ισχυρισμοί του, αφού δεν προέκυπτε οτιδήποτε. Η Κυπριακή δημοκρατία πλήρωσε 3 δεσμοφύλακες για την συνοδεία του και τα ιατρικά έξοδα.

  - Κατά την κράτηση του στις φυλακές αυτοτραυματίστηκε με λεπίδα από ξυραφάκι αλλά αρνήθηκε να τύχει ιατρικής φροντίδας καθώς και να κάνει μπάνιο για να καθαρίσει τα αίματα. Η δικηγόρος του λίγο αργότερα τηλεφώνησε στις φυλακές και ζητούσε επίμονα να τον επισκεφθεί βραδιάτικα (ενώ απαγορεύεται εκτός και αν τίθεται σοβαρό ζήτημα) με τον ισχυρισμό ότι χτυπήθηκε από μέλη των φυλακών. Την επόμενη ημέρα η δικηγόρος απέστειλε επιστολή με παράπονο του αεροπειρατή ότι κακοποιήθηκε και ότι οι δεσμοφύλακες του έκοψαν την γλώσσα. Ακολούθως, και ενώ είχε τα αίματα στα ρούχα του για να «πείσει», συναντήθηκε με τη δικηγόρο του για να τις αποδείξει την κακοποίηση του. Προγραμματίστηκαν  εξετάσεις και δεν προέκυψε οτιδήποτε.

  - Πριν την μετάβαση του στο δικαστήριο, δεσμοφύλακες του διενήργησαν (όπως σε όλες τις περιπτώσεις) έρευνες, χωρίς να είχε οτιδήποτε στην κατοχή του ενώ ανέφερε σε λοχία ότι «θα κάνω κάτι για να πλήξω τις φυλακές». Όταν προσήλθε στο δικαστήριο παρέδωσε ποσότητα ναρκωτικών ισχυριζόμενος ότι τα μετέφερε από τις φυλακές. Όταν επέστρεφε στις φυλακές ανέφερε στο λοχία ότι «θα το ξανά κάνει».
Κατά την κράτηση του στις φυλακές ανέφερε ότι κατασκεύασε λεπίδα με τα ξυραφάκια με σκοπό να επιτεθεί σε άλλους κρατούμενους γιατί δεν είχε τίποτα να χάσει αφού θα εκδοθεί στη χώρα του και σκοπός του είναι να παραμείνει στην Κύπρο. Απείλησε τους δεσμοφύλακες ότι θα «κάψει τη φυλακή και την πτέρυγα». 

  - Σε μια άλλη περίπτωση, κατά τις έρευνες στο κελί του εντοπίστηκε μέσα σε βιβλίο λεπίδα και αμέσως ο άρχισε να χτυπάει το κεφάλι του στον πόρτα του κελιού του όπου αυτοτραυματίστηκε. Ακολούθως ισχυρίστηκε ότι τον χτύπησαν οι δεσμοφύλακες.
Κατά την κράτηση του, έσκισε την κουβέρτα με σκοπό να κάνει σχοινί. Ακολούθως απείλησε ότι θα αυτοκτονήσει ωστόσο το «σχοινί» εντοπίστηκε άμεσα από δεσμοφύλακες.

  - Μια ημέρα όταν θα μεταφερόταν στο δικαστήριο, είχε γράψει στη φανέλα του πολιτικά συνθήματα. Οι αστυνομικοί του ζήτησαν να την αφαιρέσουν καθώς απαγορεύεται και αυτός αρνήθηκε. Στη συνέχεια του την αφαίρεσαν οι αστυνομικοί και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τον χτύπησαν και ζήτησε να μεταφέρθει νοσοκομείο.    

  - Σε άλλη περίπτωση πριν την μεταφορά του στο δικαστήριο απείλησε δεσμοφύλακες ότι θα παραδώσει σε μεταφραστή στοιχεία για τις φυλακές με σκοπό να τα δημοσιοποιήσει και να τα δώσει στην αστυνομία και το δικαστήριο.

  - Ζήτησε σε αρκετές περιπτώσεις να εξεταστεί από ιδιώτες γιατρούς σε σχέση με τα βασανιστήρια που υπέστη στη χώρα του ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις αρκετές φορές.


Αυτός τα «δικά» του, και ο Κύπριος φορολογούμενος πληρώνει…

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, ο περιβόητος αεροπειρατής καθίσταται πλέον ο μακροβιότερος εκζητούμενος που βρίσκεται στην Κύπρο ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται χρονοβόρες διαδικασίες για έκδοση προσώπων στην χώρα τους ή απέλαση τους.

Τα τερτίπια του αεροπειρατή στοιχίζουν αρκετά χρήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς σχεδόν όλα τα έξοδα που αφορούν ιατρικές εξετάσεις, μεταφραστές, συνοδείες (ενώ υπάρχει υποστελέχωση και μειωμένο προσωπικό) και διάφορα άλλα, είναι πληρωμένα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΡΕΠΟΡΤΕΡ, αν λάβουμε υπόψη ότι το λιγότερο που μπορεί να στοιχίζει ένας κρατούμενος είναι 70 ευρώ την ημέρα, ο αεροπειρατής που κρατείται σχεδόν ένα χρόνο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πληρώσει για αυτόν περίπου 23 χιλιάδες, μόνο για τα καθημερινά του έξοδα. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα των ιατρών, μεταφραστών κτλ. 

Αχρείαστες χρονοβόρες διαδικασίες…

Σε αρκετές περιπτώσεις το δικαστήριο αποφασίζει την κράτηση προσώπων που αναμένεται να απελαθούν ή θα εκδοθούν στην χώρα τους.

Ωστόσο οι διαδικασίες αυτές φαίνεται να κινούνται με ρυθμούς χελώνας αφού σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται κράτηση αλλοδαπών μέχρι και 6 μήνες και ενώ θα απελαθεί, δεν επισπεύδουν τις διαδικασίες. Αποτέλεσμα, από τη μια ο υπερπληθυσμός και από την άλλη τα έξοδα για αυτούς τους ανθρώπους.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή κρατούνται στις φυλακές περίπου 100 πρόσωπα τα οποία αναμένεται να απελαθούν.

Αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι διαμαρτύρονται και για την πολύμηνη κράτηση τους μέχρι την έκδοση τους (παράνομοι αλλοδαποί οι περισσότεροι), κρατούνται περίπου για 6 μήνες.

Ως εκ τούτου, μαθηματικά εκζητούμενοι στοιχίζουν στο κράτος  περίπου 1 εκατομμύριο 270 χιλιάδες.  (6 μήνες επί 70 ευρώ ημερησίως ανά άτομο επί 100 που είναι περίπου οι κρατούμενοι).     

 

Δειτε Επισης

LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι
Συνελήφθη 19χρονος που εντοπίστηκαν στην κατοχή του κροτίδες