Όταν οι τρομοκράτες βάφουν με αίμα τον αθλητισμό

Αεροπορική στρατιωτική βάση Φίρστενφέλντμπρουκ, 25χλμ έξω από το Μόναχο. Το ρολόι δείχνει τέσσερα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα. Ξημερώνει Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 1972. Τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού εμφανίζονται στον δίαυλο. Η τελευταία πράξη του μεγαλύτερου δράματος στην ιστορία του αθλητισμού, έχει μόλις αρχίσει. Στη θέα τους, παλαιστίνιοι αντάρτες εκτελούν εν ψυχρώ τέσσερις Ισραηλινούς, μέσα στο ελικόπτερο όπου τους είχαν δεμένους. Άλλοι πέντε όμηροι έχουν την ίδια κατάληξη λίγο μετά, σε δεύτερο ελικόπτερο.
 
 
Τους έπιασαν στον ύπνο
Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Σεπτεμβρίου 1972. Οκτώ αντάρτες ενός εκτελεστικού βραχίονα της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης με την επωνυμία «Μαύρος Σεπτέμβρης», ντυμένοι ως αθλητές και κρατώντας σακίδια μπαίνουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Στα σακίδια είχαν καλάσνικοφ. Με τη βοήθεια ανυποψίαστων Καναδών αθλητών πηδάνε έναν φράκτη και μπαίνουν στον κοιτώνα «31» όπου διαμένει η αποστολή του Ισραήλ. Όλοι κοιμούνται. Ακολουθεί μάχη, δύο Ισραηλινοί σκοτώνονται, μερικοί διαφεύγουν, εννιά πιάνονται ως όμηροι. Για να τους ελευθερώσουν, οι Παλαιστίνιοι ζητούν την απελευθέρωση 234 φυλακισμένων στο Ισραήλ και δύο Γερμανών βομβιστών. Η Ισραηλινή κυβέρνηση, υπό την Γκόλντα Μέιρ, αρνείται να διαπραγματευτεί. Οι Γερμανοί προσφέρουν χρήματα στους τρομοκράτες, οι οποίοι, σε ένδειξη αποφασιστικότητας, πετούν ένα πτώμα από το μπαλκόνι – το είχαν κρατήσει στο δωμάτιο για παραδειγματισμό των ομήρων.
 
 
Καθώς οι ώρες περνούν, καταστρώνονται σχέδιο εξουδετέρωσης των ανταρτών. Το πρώτο προέβλεπε να μπουν στο Χωριό αστυνομικοί ντυμένοι ως αθλητές και να τους σκοτώσουν, όμως καθώς τα γεγονότα μεταδίδονταν ζωντανά (!) από την τηλεόραση, οι Παλαιστίνιοι υποψιάζονται την παγίδα κα ζητούν μεταφορά τους στην Αίγυπτο, η οποία όμως αρνείται να αναμειχθεί. Οι Γερμανοί τους παραπλανούν λέγοντας πως έχουν στη διάθεσή τους αεροπλάνο, ώστε να τους εκτελέσουν κατά τη μεταφορά σε αυτό. Το πρώτο σχέδιο προέβλεπε εξουδετέρωση των τρομοκρατών κατά τη μεταφορά στα ελικόπτερα που θα τους έπαιρναν στην αεροπορική βάση. Το αντιλαμβάνονται και διανύουν την απόσταση των 200μ με λεωφορείο, αντί με τα πόδια. Στο αεροδρόμιο έχουν ακροβολιστεί ελεύθεροι σκοπευτές. Οι Αρχές δεν έχουν αντιληφθεί πόσοι είναι οι τρομοκράτες και σχεδιάζουν να παγιδεύσουν το αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στην Αίγυπτο με κομάντο, ντυμένους ως μέλη του πληρώματος. Το σχέδιο ματαιώνεται όταν καταλαβαίνουν πως οι Παλαιστίνιοι υπερτερούν αριθμητικά. Οι τρομοκράτες ζητούν να ελέγξουν το αεροπλάνο πριν επιβιβαστούν και όταν τα βρίσκουν άδειο, αντιλαμβάνονται πως έχουν παραπλανηθεί. Δέχονται τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών. Είναι 11 το βράδυ. Η μάχη ξεκινάει. Με την εμφάνιση των τεθωρακισμένων οι αντάρτες εκτελούν τους ομήρους. Πέντε Παλαιστίνιοι πέφτουν νεκροί, τρεις συλλαμβάνονται για να αφεθούν ελεύθεροι στα τέλη Οκτωβρίου, κατόπιν αεροπειρατείας στη πτήση της Lufthansa.
 
 
Προσωρινή διακοπή
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου διακόπτονται προσωρινά. Το Ισραήλ αποχωρεί (απέμειναν εννιά μέλη εν ζωή), το ίδιο και η Αίγυπτος φοβούμενη αντίποινα. Αποχωρούν επίσης οι Φιλιππίνες, Αλγερία και πολλοί μεμονωμένοι αθλητές. Οι Αγώνες συνεχίζονται για πέντε μέρες ακόμα αλλά θα μείνουν στην ιστορία ως ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» αλλά και το φιάσκο της Γερμανικής αστυνομίας στην επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.
 
Η επίθεση στην Ατλάντα το ‘96

Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 βόμβα εξερράγη στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα, με αποτέλεσμα δύο άτομα να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από εκατό να τραυματιστούν. Κίνητρο του δράστη, που ήταν Αμερικάνος, ήταν η διαφωνία του με την εμπορευματοποίηση των Αγώνων.

Το κτύπημα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης
Στις 15 Απριλίου 2013 σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στον 117ο Μαραθώνιο της Βοστώνης, κοντά στη γραμμή τερματισμού, περίπου δύο ώρες μετά τον τερματισμό του πρώτου αθλητή. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, 264 τραυματίστηκαν. Πίσω από την επίθεση ήταν οι αδελφοί Τσανάεφ (Αμερικανοί υπήκοοι με Τσετσένικη καταγωγή). Δεν συνδέονται με κάποια οργάνωση, αλλά είχαν εμπνευστεί από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα. Ο Τζοχάρ, που ήταν τότε 20 χρόνων, συνελήφθη και βρίσκεται στη φυλακή ενώ ο αδελφός του Τεμερλάν, 27 χρόνων, έπεσε νεκρός κατά την επιχείρηση σύλληψης, τέσσερις μέρες μετά την επίθεση.
 

Τρόμος στο λεωφορείο
Μια σχετικά άγνωστη αυτονομιστική οργάνωση στο εσωτερικό της Αγκόλα άνοιξε πυρ κατά του λεωφορείο της αποστολής του Τόγκο, τρεις μέρες πριν την έναρξη του Κόπα Άφρικα του 2010. Σκοτώθηκαν ο οδηγός, ο βοηθός προπονητή και ο υπεύθυνος Τύπου, άλλοι τραυματίστηκαν, με αποτέλεσμα το Τόγκο να αποσυρθεί από τη διοργάνωση.


  
 
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Συγκίνησαν οι ολυμπιονίκες ζωής-Αγωνίστηκαν και αποθεώθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου
Η Λούλλα έκανε Κόσμο της το κυπριακό φαγητό και το μοιράζεται με όλο τον κόσμο
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία