Τετάρτη 15 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

«Έφυγε» η Αθηνού- H γηραιότερη γυναίκα της Κύπρου

Μύρια Οδυσσέως  31/10/2016 10:48
«Έφυγε» η Αθηνού- H γηραιότερη γυναίκα της Κύπρου

«Έφυγε» η Αθηνού- H γηραιότερη γυναίκα της Κύπρου

Μύρια Οδυσσέως  31/10/2016 10:48

«Έφυγε» η γηραιότερη γυναίκα στην Κύπρο, η Αθηνά Λοϊζή  κάτοικος Κάτω Δευτεράς  η οποία απεβίωσε στις 29 Οκτωβρίου.


Η Αθηνά Λοϊζή ή γνωστή ως  Αθηνού από τους κατοίκους της περιοχής και τους δικούς της ανθρώπους,  μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια δυναμική γυναίκα και γυναίκα πρότυπο για την εποχή της.


Η μακροζωία της σύμφωνα με τον γιο της Πανίκο  Κυριακίδη ο οποίος μίλησε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ  οφείλεται στην διατροφή της η οποία αποτελείτο μόνον από προϊόντα που η ίδια έσπερνε αλλά και από το γεγονός ότι δεν έτρωγε συχνά κρέας.


Η γιαγιά  Αθηνού γεννήθηκε το 1908, και πέθανε σε ηλικία 108 χρονών, ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών ενώ έχασε το πρώτο της παιδί σε ηλικία έξι χρονών και ήταν χήρα τα τελευταία 42 χρόνια. Από τότε που απεβίωσε ο σύζυγος της δούλευε καθημερινά στα χωράφια για να συντηρήσει την οικογένεια της.


Όπως ο ανέφερε ο γιός της, η εκλιπούσα είχε «απίστευτη διαύγεια και μέχρι να πεθάνει ποτέ δεν αντιμετώπισε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας».


Πρόκειται για μια γιαγιά σύμβολο του χωριού Δευτερά αφού είναι το πρόσωπο που βίωσε σημαντικά γεγονότα και με την βοήθεια της έγιναν αναφορές σε αυτά στο αφιέρωμα του χωριού από τον Μάριο Δρουσσιώτη.


Η κηδεία της τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά στις 14:00 μ.μ

ΑΘΗΝΟΥ 2


  

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας