Γέμισε η Κύπρος χασισοφυτείες και βιομηχανική κάνναβη

Σε τεράστιο βραχνά για την ΥΚΑΝ εξελίσσεται η χρήση και η καλλιέργεια κάνναβης στην Κύπρο. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, εκτός από τα συνθετικά κάνναβης παρατηρείται και τεράστια αύξηση και στην καλλιέργεια φυτών.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και τα συνθετικά να ναρκωτικά καθώς σχεδόν κάθε εβδομάδα και  ένα καινούργιο είδος εμφανίζεται στην αγορά.
 
Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) για το 2015, οι ευρωπαϊκές αγορές ναρκωτικών εξακολουθούν ν’ αλλάζουν και να εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έκθεσης, πάνω από 80 εκατομμύρια ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι έχουν κάνει χρήση παράνομης ουσίας κάποια στιγμή στη ζωή τους. «Τα τελευταία χρόνια, η πρόκληση για εμάς είναι οι νέες ψυχοτρόπες χημικές ουσίες.
 
Δυστυχώς, καθημερινά εμφανίζονται νέες», ανέφερε στον «Ρεπόρτερ» ο αστυνόμος Β’, Στέλιος Σεργίδης, συντονιστής θεμάτων πρόληψης, διεθνούς συνεργασίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), του Αρχηγείου Αστυνομίας.
 
Πρόβλημα η μετάλλαξη
 
Το πρόβλημα, επισημαίνει ο κ. Σεργίδης, είναι ότι οι έμποροι προσθέτουν κάτι πάνω στον «βασικό κώδικα» της χημικής σύστασης του ναρκωτικού, το οποίο την καθιστά νόμιμη, γιατί δεν βρίσκεται στον κατάλογο των παράνομων ουσιών που έχουμε στην κατοχή μας. «Γι’ αυτό συνεχώς πρέπει ν’ αναθεωρείται ο κατάλογος και να προστίθενται τα καινούργια. Με βάση το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε.
 
Έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε τι συμβαίνει και να ενημερωνόμαστε έγκαιρα» σημείωσε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, «είναι ένα συνεχές κυνηγητό σαν τη γάτα με το ποντίκι». Οι περισσότερο διαδεδομένες νέες ουσίες ανάμεσα στους χρήστες, που αναπτύσσονται συνεχώς και αλλάζουν δομή, είναι τα συνθετικά κανναβινοειδή και οι συνθετικές καθινόνες που μιμούνται την επίδραση των μεταμφεταμινών και της κοκαΐνης. «Όσα ναρκωτικά εντοπίζουμε τώρα, στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε αυτές τις δυο οικογένειες, συνηθέστερα κανναβινοειδή», μας εξήγησε ο Στέλιος Σεργίδης.
 
Κυριαρχία κάνναβης
 
«Με βάση τα στοιχεία και τις κατασχέσεις παράνομων ουσιών, η κάνναβη ήταν και παραμένει η παλαιότερη και η πρώτη ουσία χρήσης στην Κύπρο», απάντησε ο κ. Σεργίδης, ερωτηθείς για την πορεία που ακολούθησαν οι χρήστες ναρκωτικών στο νησί μας. «Το 2014, για την κάνναβη είχαμε κατασχέσει περίπου 203 κιλά με έναν μέσο όρο τα τελευταία χρόνια τα 100 κιλά. Η αύξηση συνεχίστηκε και φέτος, αφού μέχρι τον Σεπτέμβριο κατασχέσαμε περίπου 186 κιλά κάνναβης. Τρομακτική αύξηση φέτος είχαμε στις κατασχέσεις φυτών κάνναβης - 2705 φυτά σε σχέση με 487 φυτά το 2014. Είναι το μόνο ναρκωτικό που καλλιεργείται στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
 
Προσφορά και ζήτηση
 
Στη δεκαετία του ’90 μέχρι το 2000 άρχισε να εμφανίζεται στην Κύπρο η χρήση ηρωίνης, LSD, κοκαΐνης. Μετά άρχισαν να εμφανίζονται και τα χάπια ecstasy. Εκείνη την εποχή, δεν θέλαμε ν’ αποδεχτούμε ότι έχουμε πρόβλημα και είχαμε δημιουργήσει διάφορους μύθους, όπως ότι τα ναρκωτικά τα χρησιμοποιούν μόνο περιθωριακά άτομα, άτομα του υποκόσμου κλπ. Ώσπου ανακαλύψαμε, με τον δύσκολο τρόπο, ότι τα ναρκωτικά δεν κάνουν διακρίσεις, και περάσαμε από την καταστολή στην πρόληψη του φαινομένου. «Η προσπάθειά μας έχει επικεντρωθεί στο να μειωθεί η προσφορά (με κατασχέσεις ποσοτήτων) και ταυτόχρονα να μειωθεί η ζήτηση, δηλαδή οι χρήστες. Είναι μια πάλη η οποία δεν τελειώνει, αλλά η μάχη δίνεται καθημερινά», επεσήμανε.
 
Μέσω μαύρου διαδικτύου
 
Η διάδοση των νέων ψυχοτρόπων ουσιών, οι λεγόμενες νέες αναδυόμενες ουσίες, είναι άμεσα συνδεδεμένες με το διαδίκτυο. «Η διάδοση και πώληση ναρκωτικών μέσω διαδικτύου, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, έχει μια αυξανόμενη τάση η οποία μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, ιδιαίτερα λόγω της πολυπλοκότητας των διαύλων και των διαδρόμων που έχει στη διάθεσή τους, τόσο ο έμπορος όσο και ο χρήστης. Τα τελευταία χρόνια, το Παρατηρητήριο έχει εντοπίσει 650 περίπου ιστότοπους μέσα από τους οποίους μπορεί κάποιος ν’ αγοράσει νέες ψυχότροπες ουσίες», ανέφερε ο κ. Σεργίδης. Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε, συνέχισε, είναι και το κρυμμένο διαδίκτυο, το οποίο είναι προσβάσιμο με χρήση λογισμικού κρυπτογράφησης, κάτι που επιτρέπει την πλήρη ανωνυμία του χρήστη. «Στην Κύπρο, αυτή τη στιγμή, η ΥΚΑΝ και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο τρέχουν δυο μελέτες, η μία για τη χρήση των νέων ψυχοτρόπων ουσιών και η άλλη για τη χρήση του μαύρου διαδικτύου», σημειώνει.
 
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας