Η εξομολόγηση του Σάββα Πούμπουρα για τη μάχη με την κατάθλιψη

 

Στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησε ο Σάββας Πούμπουρας για τη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη. «Δεν ισχύει ότι ένας άνθρωπος που έχει κατάθλιψη, είναι σκυθρωπός,  έχει κατήφεια ή είναι αδύναμος, Είναι στερεότυπα»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus 

 

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος, με αρκετές διακυμάνσεις από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρή, που τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και περισσότερο.

Με ευκολία χρησιμοποιούμε το λέξη κατάθλιψη για να δικαιολογήσουμε αυτό που μας συμβαίνει. Όμως, η κατάθλιψη δεν είναι πάντα αποτέλεσμα σοβαρών προβλημάτων. Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, ακόμη κι αν αυτός φαντάζει στα μάτια των άλλων ευτυχισμένος.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κατάθλιψη έχει να κάνει με τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα γεγονότα και όχι με τα ίδια τα γεγονότα. Σήμερα θα μιλήσουμε ανοιχτά για το θέμα, γιατί είναι σημαντικό να  το αναγνωρίσουμε και να μιλήσουμε για αυτό για να το αντιμετωπίσουμε.

«Αυτό που πρέπει να περάσουμε ως μήνυμα είναι ότι αυτό το στερεότυπο που ένας άνθρωπος που έχει κατάθλιψη, είναι σκυθρωπός ή έχει μια κατήφεια ή είναι αδύναμος, δεν ισχύουν. Είναι στερεότυπα που έχουν κολλήσει» σημείωσε η κυρία Χατζηδημητρίου.

«Αυτό που συνέβαινε είναι ότι είχα έντονα ενοχικά συναισθήματα. Ξυπνούσα κάθε πρωί, γεμάτος ενοχές για το τι δεν έκανα καλά την προηγούμενη ημέρα και ποιους δεν είχα ευχαριστήσει. Θες να ευχαριστήσεις τους πάντες, αυτό είναι το πρώτο κρατούμενο, και το δεύτερο είναι ότι θες να αρέσεις σε όλους, κάτι το οποίο δεν γίνεται. Θεωρώ ότι κάθε σκέψη είναι δηλητήριο. Μιλάω για τις σκέψεις που ως επί το πλείστον είναι αμφιβολία, άγχος, δίλημμα» ανέφερε αρχικά ο παρουσιαστής και συνεργάτης της Ελένης Μενεγάκη.

Για το πως χτίζεται η κατάθλιψη, η ψυχολόγος υγείας τόνισε πως υπάρχει ένα ντόμινο. «Η σκέψη μας, το συναίσθημά μας και η συμπεριφορά. Αν αρχίσουν να “πέφτουν”, τότε το ένα ρίχνει το άλλο. Το σημαντικότερο είναι η σκέψη, οι ερμηνείες που δίνουμε για τα γεγονότα» πρόσθεσε.

«Όταν έπεφτα για ύπνο, έλεγα “ας μη ξυπνήσω αύριο” για να μη βιώσω όλα αυτά τα πράγματα. Όταν συνεχιζόταν αυτό το μοτίβο, έπρεπε να χρησιμοποιώ άλλους δρόμους για να ξεχνάω -γιατί ξεχνάς όταν είσαι σε καταστολή-. Έπινα αλκοόλ τότε» συνέχισε ο Σάββας Πούμπουρας. 

Όταν η κατάθλιψη του «χτύπησε» την πόρτα ήταν σε μία καλή φάση της ζωής του. «Φαινομενικά ήμουν ok, χρήματα έβγαζα, στις διακοπές μου περνούσα εξαιρετικά, είχα ερωτικές σχέσεις, αλλά όταν έκλειναν τα φώτα και ήμουν μόνος με τον εαυτό μου… Εκεί άρχισα να δουλεύω τα πράγματα στο κεφάλι μου, οπότε δημιουργούσα προβλήματα: δεν είχα ξεκάθαρο το που πάω, ήμουν λίγο από όλα» ανέφερε ο γνωστός παρουσιαστής για τον τρόπο που βίωνε εκείνη την περίοδο της ζωής του, με την κυρία Χατζηδημητρίου να υπογραμμίζει ότι «υπάρχει αυτή η ματαιότητα, η αίσθηση του αβοήθητου, ότι τίποτα δεν έχει νόημα και η αίσθηση του κενού. Κάνεις πολλά πράγματα για να ανέβεις, αλλά αδειάζεις».

Όπως εξομολογήθηκε ο Σάββας Πούμπουρας, ξεκίνησε να διαβάζει και μέσα από αυτά κατάλαβε πώς βίωναν άλλοι άνθρωποι την κατάθλιψη.

«Ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ότι δεν ζητάμε βοήθεια, γιατί πιστεύουμε ότι είναι μάταιο» συμπλήρωσε η Άννα Χατζηδημητρίου, τονίζοντας ότι κάποιες φορές οι αντιδράσεις στην έκκληση βοήθειας μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα, αν ακουστούν επικριτικά ή με τη λογική της ανικανότητας του προσώπου που ζητά τη βοήθεια.

«Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, υπάρχουν και άλλοι τρόποι και πολλές φορές συνδυαστικοί. Ο ένας δεν αποκλείει τον άλλον» σημείωσε η ψυχολόγος υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «τα νέα αντικαταθλιπτικά είναι νέας γενιάς και δίνουν ενέργεια και καθαρίζουν το μυαλό από ψυχαναγκαστικές σκέψεις. Δεν έχουν το στερεότυπο των ψυχιατρικών φαρμάκων».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Παπαράτσι «έπιασε στα πράσα» την Jennifer Aniston και την Sandra Bullock να βγαίνουν από πλαστικό χειρούργο
Ο φωτογράφος που γρονθοκοπήθηκε από τον πατέρα της Τaylor Swift, τα βάζει με τους αστυνομικούς
Αποκάλυψη σοκ για την Κate Middleton: «Πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και υπεβλήθη σε υστερεκτομή»
Πίτσα Παπαδοπούλου: «Φώναξε η γειτόνισσα την μαμά μου και της είπε: Το παιδί σας το πάτησε το τραμ!»
Συγκινημένος ο Αντώνης Ρέμος στα θυρανοίξια του ναού που ανήγειρε με τον Κώστα Πηλαδάκη στη Μύκονο
Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο Δημήτρης Κόκοτας μετά το έμφραγμα που υπέστη
Υποψήφιος ξανά στις Ευρωεκλογές o Αλέξη Γεωργούλης - Η ανακοίνωση του
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κόκοτας - Υπέστη έμφραγμα
Γιώργος Παπαγεωργίου: «Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε βάφτιση του παιδιού μας με την Δανάη Μιχαλάκη»
Boom! Δημήτρης Λάλος και Μαριλίτα Λαμπροπούλου είναι ζευγάρι και στη ζωή;