H showbiz στηρίζει τη Χρυσή Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου που έπεσε θύμα βιασμού

 
 
 
Σύσσωμη η showbiz έχει εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή της στην Σοφία Μπεκατώρου, ύστερα από την συγκλονιστική της εξομολόγηση βιασμού της από παράγοντα της Ομοσπονδίας! Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΙΟ μετά την αποκάλυψη της για τη σεξουαλική κακοποίηση μας μπέρδεψε αντί να μας καθησυχάσει 
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

Πιο συγκεκριμένα, η Χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας αποκάλυψε πριν μερικές εβδομάδες σε συνέντευξή της στο Marie Claire και στην Εβίτα Τσιλοχρήστου πώς έχει πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης από παράγοντα της Ομοσπονδίας, κάτι που σόκαρε την κοινή γνώμη, τους συναδέλφους της αλλά και τους εκπροσώπους της ελληνικής showbiz.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Η περιπέτεια της Ελληνίδας αθλήτριας ήρθε και πάλι στην επιφάνεια μετά την ομιλία της σε Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό», με οικοδεσπότη τον Λευτέρη Αυγενάκη.

 

Με μια ανακοίνωση που μας μπέρδεψε αντί να μας καθησυχάσει ως γυναίκες αποφάσισε να απαντήσει στην σοκαριστική καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου, η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία δηλώνει πλήρη άγνοια για όσα συνέβησαν στην αθλήτρια καλώντας τη να γίνει πιο συγκεκριμένη. Όπως γράφει μάλιστα «παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη».

Μάλλον ατυχής η προσέγγιση της Ομοσπονδίας, η οποία αποκαλεί τον βιασμό της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας «δυσάρεστο περιστατικό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά.

Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου.

Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα».

Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με μηνύματα συμπαράστασης από γνωστούς Έλληνες προς την Ολυμπιονίκη. Οι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου μιλάνε για τη δύναμη ψυχής και το κουράγιο της Σοφίας Μπεκατώρου, να βγει και να μιλήσει, δίνοντας θάρρος σε άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί το ίδιο να μη το κρατήσουν άλλο μέσα τους…

Την συγκλονιστική κατάθεση ψυχής της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε από παράγοντα του αθλήματός της, σχολιάζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η οποία κάνει λόγο για «πληγή που δεν κλείνει με τον χρόνο».

Η κυρία Μενδώνη μετά τις αποκαλύψεις που έχουν προκαλέσει σάλο όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού αλλά και στην κοινωνία με χιλιάδες μηνύματα στα social media, τονίζει πως: «Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου καταδεικνύει ότι το συγκλονιστικό γεγονός της κακοποίησης είναι μια πληγή που δεν κλείνει με τον χρόνο και οπωσδήποτε δεν απαλύνεται όταν τα στόματα παραμένουν κλειστά. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια μορφή βίας κατά των γυναικών και η πιο ακραία αλλά και επίμονη μορφή έμφυλης διάκρισης».

«Το φαινόμενο είναι δυστυχώς διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και τα κρούσματα, όπως έχει αποδειχθεί, σε μεγάλο βαθμό δεν καταγγέλλονται. Ο κοινωνικός στιγματισμός των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών είναι οι βασικές αιτίες της ανεπαρκούς καταγγελίας του φαινομένου», συνεχίζει η κ. Μενδώνη και καταλήγει: «Η γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση και διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν. Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας, γυναικών και ανδρών. Ως κοινωνία οφείλουμε να καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις μορφές βίας και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικές πράξεις, που προσβάλλουν το σώμα, την προσωπικότητα, την ψυχή».

 
  • Σία Κοσιώνη

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έγραψε στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram: «Τώρα έχουμε ακόμη ένα λόγο να υποκλινόμαστε στην Ολυμπιονίκη μας Σοφια Μπεκατωρου που βρήκε το θάρρος μετά από τόσα χρόνια να μιλήσει για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, δαμάζοντας πλέον και τα «μποφόρ» της ψυχή της. Μετά από χρόνια ενόχων, που δεν μπόρεσε να το αποτρέψει, που δεν μπόρεσε να το καταγγείλει, μιλάει δυνατά δίνοντας δύναμη και θάρρος σε χιλιάδες άλλες γυναίκες που επιλέγουν υπό το βάρος αμέτρητων φόβων τη σιωπή. Σοφία είμαστε μαζί σου #saynotoviolenceagainstwomen #speakup».

 

  • Αύγουστος Κορτώ

Ο καταξιωμένος συγγραφέας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Κάθε γυναίκα που υφίσταται κακοποίηση ή βιασμό – με άλλα λόγια, εκμηδένιση του εαυτού της από έναν άντρα – χρειάζεται χρόνο, πολύ χρόνο, κι ακόμα περισσότερο θάρρος και αγώνα, για να πάψει να νιώθει – κι ενδόμυχα, να είναι – αποκλειστικά και μόνο θύμα. Κι ο αγώνας για την κάθαρση, τη δικαίωση, είναι ακόμα πιο σκληρός επειδή πρέπει να δοθεί δημόσια – και να προσκρούσει στη χυδαιότητα των αυτόκλητων κι επισήμων θεματοφυλάκων της πατριαρχίας, που θα επιχειρήσουν λυσσαλέα να θάψουν την αλήθεια κάτω από τόνους μισογυνικής λάσπης.  “Τώρα το θυμήθηκε;” (Λες κι έχει ημερομηνία λήξης η φρίκη, λες κι η οδύνη, κι η διαχείρισή της, είναι κάτι το τετριμμένο, που γίνεται στα πεταχτά).

“Αν θέλουμε την πιστεύουμε”. (Λες κι είναι απλή υπόθεση για μια γυναίκα, ελαφρά τη καρδία, να επινοήσει μια τέτοια τραγωδία, και να υποστεί το άχθος της κοινοποίησής της). “Σιγά, απλά θα έκανε τη δύσκολη”. (Διότι πάντα φταίει το θύμα, που δεν συμμορφώθηκε κόσμια κι εγκαίρως με τις ορέξεις του θύτη). Είμαστε ταγμένοι στο πλευρό των γυναικών που έζησαν τη βία στο πετσί τους και βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν ανοιχτά – η λύτρωση, η νίκη τους, είναι ένα χέρι που απλώνεται στην επόμενη κακοποιημένη γυναίκα, μέχρι να επικρατήσει η ισότητα, η ανθρωπιά».

 

 

  • Νίκη Λυμπεράκη

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του Open TV σχολίασε στο προφίλ της στο Twitter: «Βαθιά υπόκλιση στη Σοφία Μπεκατώρου! Μακάρι από τη δική της δύναμη να πάρουν θάρρος οι άνθρωποι που σιωπηρά κουβαλούν ανάλογα τραύματα για χρόνια»

 

  • Κρατερός Κατσούλης

Ο γνωστός ηθοποιός και παρουσιαστής της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου στο Star εξέφρασε και εκείνος τη συμπαράστασή του προς την Σοφία Μπεκατώρου: «Ποτέ.Πουθενά. Για κανένα λόγο. Από κανένα άνθρωπο. Με καμία δικαιολογία. Τέλος τώρα, στην σεξουαλική κακοποίηση και σε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Μπράβο στην Ολυμπιονίκη μας που μίλησε για την ίδια, δίνοντας ουσιαστικά θάρρος, ελπίζω σε όλους τους ανθρωπους γυναίκες άντρες να κάνουν το ίδιο. Είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι γονείς μας, τα παιδιά μας. Σεβασμός και αγάπη μόνο!»

 

 

  • Άννα Νταλάρα

Η Άννα Νταλάρα έκανε μια λιτή ανάρτηση στο προφίλ της στο Facebook: «Σοφία Μπεκατώρου. Ολυμπιονίκης και στη ζωή. Με αλήθεια σοβαρότητα, ψυχραιμία και σύνεση αφηγήθηκε την ιστορία με τον ανεγκέφαλο μπραβούρα που πλήγωσε την αθωότητα της. Θέλει αρετή και τόλμη. Μπράβο πρωταθλήτρια μου»

 

  • Σοφία Σακοράφα

Η πολιτικός και αθλήτρια έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Η συγκλονιστική προσωπική αποκάλυψη της Σοφίας #Μπεκατώρου, αθλήτριας που έχει τιμήσει τη χώρα με χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, αναδεικνύει σε όλη την έκταση και όλη την ένταση ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας μας. Δεν είναι μόνο η αήθης σεξουαλική επίθεση»

 

  • Λάμπρος Κωνσταντάρας

Μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, έκανε και ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ήσουν πάντα μια απο τις αγαπημένες μου αθλητριες, από τότε που σε πρωτογνώρισα πριν καμιά 20αρια χρόνια. Με αδαμάντινο χαρακτήρα και φοβερή αγωνιστικότητα. Συγκλονισμένος διάβασα τα όσα πέρασες, οργισμένος που δεν υπήρξε αντίδραση… αυτοδικιας και τωρα υποκλίνομαι στη δύναμη σου για ακόμα μια φορά. Εισαι πάντα το χρυσό μας κοριτσι, Σοφία Μπεκατώρου»

 

 

  • Σταματίνα Τσιμτσιλή 

«Τι κι αν η Σοφία χρειάστηκε χρόνια για να μιλήσει ανοιχτά για ό,τι πέρασε. Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του θέλει απλά να την αγκαλιάσει, να την ακούσει και να σταθεί στο πλευρό της. Να την επιβεβαιώσει ότι δεν έφταιξε κάπου και ότι δεν έκανε κάτι λάθος. Αρκεί που βρήκε θάρρος να μιλήσει.

Το “όχι” στις αρρωστημένες ορέξεις οποιουδήποτε είναι όχι. Σαφές και ξεκάθαρο. Το ότι διατυπώνεται και εκφέρεται πρέπει να είναι αρκετό.

Ως γυναίκα και μητέρα που μεγαλώνει κορίτσια, προσπαθώ να τους εμπνεύσω τον αυτοσεβασμό και ειλικρινά ντρέπομαι με όποιον εκφράζει τη λογική των ίσων αποστάσεων. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις στην κακοποίηση, την λεκτική και την σωματική.» έγραψε χαρακτηριστικά η Σταματίνα Τσιμτσιλή

 
 
  • Ελεονώρα Μελέτη
«Και μην ξεχνάμε πως η βία δεν είναι μόνο σωματική. Η παρενόχληση δεν είναι μόνο σεξουαλική. Η κακοποίηση δεν είναι μόνο σωματική. Βγαίνει και σε λεκτική, συναισθηματική, ψυχολογική έκδοση και κυκλοφορεί παντού. Ανάμεσά μας. Και γι’ αυτές συχνά δεν μπορεί να μιλήσει κανείς ανοιχτά, αν και έχουν επίσης μεγάλο κόστος και φορτίο σε όποιον το υφίσταται».
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Αποκάλυψη σοκ για την Κate Middleton: «Πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και υπεβλήθη σε υστερεκτομή»
Πίτσα Παπαδοπούλου: «Φώναξε η γειτόνισσα την μαμά μου και της είπε: Το παιδί σας το πάτησε το τραμ!»
Συγκινημένος ο Αντώνης Ρέμος στα θυρανοίξια του ναού που ανήγειρε με τον Κώστα Πηλαδάκη στη Μύκονο
Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο Δημήτρης Κόκοτας μετά το έμφραγμα που υπέστη
Υποψήφιος ξανά στις Ευρωεκλογές o Αλέξη Γεωργούλης - Η ανακοίνωση του
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κόκοτας - Υπέστη έμφραγμα
Γιώργος Παπαγεωργίου: «Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε βάφτιση του παιδιού μας με την Δανάη Μιχαλάκη»
Boom! Δημήτρης Λάλος και Μαριλίτα Λαμπροπούλου είναι ζευγάρι και στη ζωή;
Η αντίδραση του συνιδιοκτήτη Κώστα Πηλαδάκη για το εκκλησάκι που θάφτηκε στη βίλα του Αντώνη Ρέμου
Αντίνοος Αλμπάνης: «Έπρεπε να αποφασίσω αν έχει νόημα να το μοιραστώ ή να συνεχίζω να λέω ψέματα»