«Πόσα δεν ήξερα γιαγιά... Ένα ευχαριστώ στην αγωνίστρια Κασσάνδρα»

 
Ο Λουκάς Φουρλάς αποτίει φόρο τιμής, στη γιαγιά του που έχασε, εξηγώντας πόσο σπουδαία προσωπικότητα ήταν, η αγωνίστρια της Ε.Ο.Κ.Α.
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 

Την αγαπημένη του γιαγιά έχασε πριν λίγες μέρες, ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς.

Χθες μέσα σε μια μακροσκελή ανάρτηση του, ο Λουκάς συγκίνησε με τον τρόπο που περιέγραψε, την ζωή και το έργο της γιαγιάς του Κασσάνδρας και του παππού του ο Λουκή, στην Ε.Ο.Κ.Α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρύ το πλήγμα για τον Λουκά Φουρλά... Έχασε τη γιαγιά του

Την ιστορία που παραθέτει για το έργο των προγόνων του, παραδέχεται ότι την αντιλήφθηκε όταν θα παρουσίαζε την εκπομπή «Οδός Ελευθερίας» στο ΡΙΚ  και συναγωνιστής των δικών του, τους έμπλεξε το εγκώμιο.

 

Δείτε όσα συγκινητικά είπε με γλαφυρό τρόπο:

Πόσα δεν ήξερα γιαγιά.. Ένα ευχαριστώ στην αγωνίστρια Κασσάνδρα

Ήξερα πάντα ότι η γιαγιά και ο παππούς είχαν ενεργό ρόλο στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Από μικρός τους ρωτούσα διάφορα χωρίς να λαμβάνω συγκεκριμένες απαντήσεις. «Όλοι κάναμε γιε μου το καθήκον μας», μου απαντούσαν και συνήθως οδηγούσαν την κουβέντα κάπου αλλού.

Ο παππούς Λουκής και η γιαγιά Κασσάνδρα έντονα αναμεμειγμένοι στην ίδρυση του Απόλλωνα Λεμεσού το 1954 πολλές φορές συνέδεαν την ΕΟΚΑ με το σωματείο.

«Ιδρυσαμε τότε τον Απόλλωνα για την ΕΟΚΑ», έλεγαν και πάλι έτσι στο αόριστο..

Πέρασαν πολλά χρόνια. Κάθε 1η Απριλίου η γιαγιά και ο παππούς φορούσαν τα καλά τους και έβαζαν μια ελληνική σημαία έξω από το σπίτι. Τα εγγόνια περιμέναμε αυτή τη στιγμή αν και δεν καταλαβαίναμε και πολύ γιατί δάκρυζαν... Ποτέ δεν μας εξήγησαν κιόλας τι έκαναν στην ΕΟΚΑ....

Μέχρι που μεγάλος πια δημοσιογράφος στο ΡΙΚ και λίγο πριν την έναρξη της εκπομπής «Οδός Ελευθερίας» ,την οποία και θα παρουσίαζα,με πλησίασε ένας ηλικιωμένος αγωνιστής απ’ αυτούς που θα φιλοξενούσα στο πλατό...

«Γιε μου είσαι εγγονός του Λουκή και της Κασσάνδρας;» «Ναι» απάντησα απορημένος... Ο ηλικιωμένος αγωνιστής με αγκάλιασε κλαίγοντας....

«Γιε μου αν ζω σήμερα εγώ και πολλοί άλλοι αντάρτες το χρωστούμε στη γιαγιά και στο παππού σου.... Μας έκρυβαν στο κρησφύγετο στο σπίτι τους με κίνδυνο της ζωής τους. Η γιαγιά σου έκρυβε τα όπλα μας και τα μετέφερε με ένα καροτσάκι γεμάτο πίκλες..Έκανε ότι τις πουλούσε ενώ μετέφερε τα όπλα μας...» και συνεχίζει.. «Κάποτε όταν οι Εγγλέζοι περικύκλωσαν την περιοχή κοντά στο σπίτι βγήκε ο Ντίνος, ο επικεφαλης της ομάδας, και ενημέρωσε τη γιαγιά και τον παππού σου ότι θα φεύγαμε άρον άρον. Αν τους έβρισκαν εκεί θα τους κρέμαζαν οι Άγγλοι ως ιδιοκτήτες του σπιτιού.

Ο παππούς σου τότε γύρισε κοίταξε τη γιαγιά σου και μας είπε... «Να κάτσετε εκεί που είστε. Αν βγείτε θα σας παίξουν. Οι ζωές οι δικές μας δεν είναι πιο ακριβές από τις δικές σας....» και αφού παρέθεσε με κάθε λεπτομέρεια τα λόγια του παππού Λουκή συγκινημένος προσθέτει.. «Μας έσπρωξε και πάλι να μπουμε στο κρησφύγετο.... Στάθηκαν και οι δύο αντιμετώπισαν τους Άγγλους, έβαλαν τα μωρά να παίζουν να μην τους αφήνουν να προχωρήσουν..»

Και οι Άγγλοι έφυγαν... Και η γιαγιά και ο παππούς συνέχισαν να φιλοξενούν αντάρτες και να μεταφέρουν όπλα μέχρι το τέλος του αγώνα.Πόσα δεν ήξερα γιαγιά Κασσάνδρα... Πόσα έμαθα μετά... Έφυγες χθες και δεν άνοιξες το στόμα σου ποτέ να μοιραστείς το τι κάνατε με τον παππού... Και ποτέ μα ποτέ δεν ζήτησες τίποτα.... Στο χρωστούσα αυτό το μικρό κειμενάκι. Ως ένα μεγάλο ευχαριστώ για το όνομα που μας κληρονομήσατε με τον παππού. Να πας στο καλό. Αιώνια η μνήμη σου.

 

 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

Δειτε Επισης

Πέτρος Ξεκούκης: «Έζησα από θαύμα. Ξύπνησα όταν είδα έναν ρασοφόρο να με τραβάει από το αυτοκίνητο…»
Γιώργος Αμούτζας – Τάνια Μπρεάζου: Η έμμεση παραδοχή της σχέσης τους στην κάμερα
Γιώργος Αρμένης: «Με κορόιδευαν επειδή δεν είχα πατέρα, με πληγώνει αυτό ακόμα & τώρα που είμαι 80 χρόνων»
Μάνος Γαβράς: «Όταν ήμουν στο εξωτερικό κοιμόμουν στο αυτοκίνητο και έκανα μπάνιο στο γυμναστήριο»
Πάνος Σταθακόπουλος: «Σκοτώθηκε ο ξάδερφος μου & έπρεπε να πάω στο θέατρο και να χτυπιέμαι σε ένα φέρετρο»
Γιώργος Αγγελόπουλος: «Κάναμε τα πάντα από ιατρικής πλευράς & προσευχόμασταν για τη σωτηρία της μητέρας μας»
Η αποκάλυψη της Ιωάννας Τούνη για το πρόβλημα που την ταλαιπωρεί και πώς το κόλλησε
Στο Παρίσι o Κωνσταντίνος Βασάλος με τη φημολογούμενη σύντροφό του, Μαρία Παπαγεωργίου
Δημόσια στροφή 180 μοιρών αποφάσισε να κάνει ο Κώστας Αρζόγλου για τον σκηνοθέτη Κώστα Κωστόπουλο
Νίκος Πολυδερόπουλος: «Nιώθω ότι είναι παντού ο αδερφός μου, όπου τον ζητήσω, έρχεται»