Παρασκευή, 10 Απριλίου, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button  Tweeter Header Button   Youtube Header Button Instagram Header Button
trans gif

Στα δικαστήρια επώνυμη Κύπρια που αγόρασε έργα που ήταν απομίμηση!

  05/12/2019 11:14
Στα δικαστήρια επώνυμη Κύπρια που αγόρασε έργα που ήταν απομίμηση!

Στα δικαστήρια επώνυμη Κύπρια που αγόρασε έργα που ήταν απομίμηση!

  05/12/2019 11:14

Στο δικαστήριο οδηγήθηκε η υπόθεση πώλησης ξυλόγλυπτων έργων του γνωστού Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη σε επώνυμη Κύπρια, από γκαλερί, με τον ισχυρισμό ότι αυτά αποτελούν απομιμήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 

Τη σχετική καταγγελία υπέβαλε σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" στην Αστυνομία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα γνωστή Κύπρια που τα αγόρασε και μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι έρευνες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, "Η παραπονούμενη είχε προβεί σε καταγγελία στο ΤΑΕ Λευκωσίας ότι τον Απρίλιο του 2006 είχε επισκεφθεί γκαλερί, από την οποία αγόρασε τρία ξύλινα γλυπτά του Γιάννη Γαΐτη, για τα οποία κατέβαλε το ποσό των 9 χιλιάδων λιρών. Σε δεύτερη περίπτωση και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο 2008, αγόρασε από την ίδια γκαλερί δύο ακόμη γλυπτά του Γαΐτη, για το ποσό των 8 χιλιάδων ευρώ. Η γνωστή Κύπρια ζητούσε από την γκαλερί πιστοποιητικό αυθεντικότητας των έργων, το οποίο δεν πήρε ποτέ και σύμφωνα με ισχυρισμούς που τέθηκαν υπόψη των ανακριτών, οι υπεύθυνοι της γκαλερί της πρότειναν να της δώσουν οι ίδιοι πιστοποιητικά, κάτι που απέρριψε η αγοραστής. Μετά από συζητήσεις που κράτησαν αρκετό διάστημα, οι υπεύθυνοι της γκαλερί της αντάλλαξαν έναν πίνακα που είχε αγοράσει μαζί με τα ξυλόγλυπτα, που και αυτός φαίνεται να μην ήταν αυθεντικός, με άλλον, ωστόσο παρέμεινε η διαφορά για τα ξυλόγλυπτα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης αυτής της σοβαρής και πρωτοφανούς υπόθεσης, η Αστυνομία αποτάθηκε στις γαλλικές Αρχές με ειδικό αίτημα (ροκάτορι) ζητώντας την επίσημη άποψη για τα έργα από την κόρη του Γαΐτη, Λορέτα Γαΐτη, η οποία είναι και η μοναδική νόμιμη εκπρόσωπός του για την αναγνώριση των έργων του. Αυτή φέρεται να δήλωσε ότι βάσει χαρακτηριστικών των έργων του πατέρα της (της τεχνοτροπίας τους) και της λίστας που κατέχει, τα έργα για τα οποία διενεργεί έρευνες η κυπριακή Αστυνομία δεν είναι γνήσια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Αστυνομία, εξέφρασε την πρόθεση σε περίπτωση δικαστικής διαδικασίας να έρθει στην Κύπρο για να καταθέσει. Σημειώνεται ότι η σχετική απάντηση των γαλλικών Αρχών διαβιβάστηκε μόλις πρόσφατα στην Αστυνομία. 

  Το ΤΑΕ Λευκωσίας έχει εξασφαλίσει και ανεξάρτητη μαρτυρία από ειδικό σε έργα τέχνης για την αυθεντικότητά τους που επιβεβαιώνουν πως τα ξύλινα γλυπτά δεν είναι γνήσια. Μετά τις εξελίξεις αυτές, όπως δήλωσε στον «Φ» εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ένα πρόσωπο κλήθηκε πρόσφατα και κατηγορήθηκε γραπτώς για υπόθεση που αφορά απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. Ο φάκελος της υπόθεσης προωθήθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας ώστε να καταχωρηθεί στο δικαστήριο, ενώ οι υπεύθυνοι της γκαλερί αρνούνται όσα τους καταλογίζουν και αναφέρουν ότι ο πίνακας που δόθηκε ως ανταλλαγή είναι μεγαλύτερης αξίας από τον αρχικό που πωλήθηκε και έτσι δεν οφείλουν οτιδήποτε άλλο στην παραπονούμενη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας