Γωγώ Αλεξανδρινού: Μιλά πρώτη φορά για τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της

Θάρρος, ψυχραιμία και πείσμα. Η πεμπτουσία της γυναικείας δύναμης ως ελιξήριο ζωής, όπως αυθόρμητα και συνάμα συνειδητοποιημένα έρχεται για να εκφραστεί, σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια, ενώπιον των δυσκολότερων καταστάσεων: «Θα το παλέψω».   Η Γωγώ Αλεξανδρινού δεν τα βάζει κάτω εύκολα και στα δύσκολα δεν τα παρατά, τα δίνει όλα για όλα. Κάπως έτσι διαχειρίστηκε και το πρόσφατο πρόβλημα της υγείας της. Καρκίνος στον θυρεοειδή. Πώς το αντιμετωπίζει κανείς, τι λέει στην οικογένειά του, πώς το εξηγεί στην κορούλα του, γιατί επέστρεψε αμέσως στην εκπομπή της «Ανοιχτή Γραμμή»; «Δυστυχώς, έχουμε ταυτίσει τον καρκίνο με τον θάνατο, ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα», λέει, καθώς μοιράζεται μαζί μας σκέψεις, αλήθειες και συμβουλές, βγαλμένες μέσα από μια καθοριστική εμπειρία ζωής. 
 
 
Σε πετυχαίνουμε σε μια περίεργη φάση της ζωής σου. Πρόσφατα πέρασες μια δύσκολη περιπέτεια με την υγεία σου. Πώς βίωσες αυτή την εμπειρία;
Τα προβλήματα υγείας που σου χτυπούν την πόρτα σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα και συνάμα σου υπενθυμίζουν ότι ουδείς είναι άτρωτος. Κοιτάζοντας πίσω, μιας και σήμερα συμπληρώνονται δύο μήνες από την ημέρα που χειρουργήθηκα και κάνοντας τον απολογισμό μου, εκτιμώ ότι ήμουν ψύχραιμη και σε κάποιες περιπτώσεις υπέρ του δέοντος συγκροτημένη. Δεν επρόκειτο, σίγουρα, για θέμα ζωής και θανάτου, για να δικαιούμαι να πω ότι ήμουν γενναία και άλλα τέτοια εύηχα, αλλά αναγνωρίζω στον εαυτό μου ότι το αντιμετώπισα αισιόδοξα, χωρίς να με πάρει από κάτω. Είχα, εξάλλου, ένα παιδί και μια οικογένεια που ζει σε άλλη χώρα να σκεφτώ, οπότε δεν έμεναν και πολλά περιθώρια για δράματα…

Πώς ανακάλυψες το πρόβλημα και ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις;
Δεν είχα καμία ένδειξη ή σύμπτωμα. Εντόπισα ένα λίπωμα στην κάτω γνάθο και κατά τη διερεύνησή του ήταν τυχαίο εύρημα η κακοήθεια στον θυρεοειδή. Δεν σου κρύβω ότι στεναχωρήθηκα στο άκουσμα της διάγνωσης και ήθελα να μάθω αμέσως όλες τις λεπτομέρειες για τη χειρουργική αντιμετώπιση, αλλά και το μετά, όπως τις απαιτούμενες θεραπείες και όλα τα σχετικά. Εννοείται ότι το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να αναζητήσω στο διαδίκτυο το προσδόκιμο ζωής και τα ποσοστά ίασης, αν και αμέσως ο γιατρός μου, μού είχε εξηγήσει. Όχι για μένα. Στο επίκεντρο της σκέψης μου ήταν η κόρη μου. Δυστυχώς, έχουμε ταυτίσει τον καρκίνο με τον θάνατο, ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Φοβήθηκες για τη ζωή σου;
Αφότου ενημερώθηκα, όχι, ούτε για μια στιγμή. Αρχικά, όμως, ένα τσίμπημα στο στομάχι το ένιωσα.

Τι σε έκανε να μη λείψεις, σχεδόν, καθόλου από την εκπομπή σου «Ανοιχτή Γραμμή» στο Sigma;
Αν έμενα στο κρεβάτι ή στο σπίτι το προβλεπόμενο από την αναρρωτική μου άδεια διάστημα, τότε θα αρρώσταινα πραγματικά. Πιστεύω ότι η ψυχολογία είναι το Α και το Ω.  Δεν ήθελα να μπω στον ρόλο της άρρωστης. Στεκόμουν μια χαρά στα πόδια μου, είχα ενέργεια, ήμουν σχετικά παρουσιάσιμη, οπότε επέστρεψα πολύ πριν την ώρα μου και παρά τις αντιρρήσεις του γιατρού μου. Επίσης, ήταν ένας τρόπος να αποδείξω στην οικογένεια και τους φίλους μου ότι είμαι καλά, απαλλάσσοντάς τους από την έγνοια.

 

 
Είσαι, θα έλεγες, στρατιώτης στη δουλειά σου;  
Είναι κι αυτό ένας παράγοντας. Δεν θέλω να απουσιάζω, δεν θέλω να επιβαρύνω, δεν θέλω ειδική μεταχείριση ακόμη και σε τέτοιες στιγμές. Δεν ήθελα, σίγουρα, να είμαι αντιαισθητικό θέαμα, αλλά τα φουλάρια με κάλυψαν πλήρως τις πρώτες ημέρες.

Έχοντας ένα ανήλικο κοριτσάκι, μπορείς να μας πεις πώς εξηγεί μια μητέρα στο παιδί της ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;
Λέγοντας την αλήθεια απλοποιημένη, διαφορετικά χάνεσαι στα ψέματα.  Επίσης, τα παιδιά σήμερα είναι πολύ ώριμα και μπορείς να συνεννοηθείς άψογα μαζί τους, αρκεί να το θέλεις και να το επιλέξεις. Συμφωνήσαμε με τον πατέρα της τον δρόμο της απόλυτης αλήθειας. Υπήρχε πάντα και το ενδεχόμενο να ακούσει κάτι στο σχολείο, άρα γιατί να μην το μάθει από εμάς;

Ήταν μια ευκαιρία για σένα να κάνεις επαναξιολόγηση της ζωής σου αλλά και των γύρων σου;
Επανέρχεσαι στην πραγματικότητα. Ανέκαθεν ήταν το μότο μου το «υγεία πάνω απ’ όλα», οπότε δεν άλλαξαν και πολλά στη φιλοσοφία μου. Σε ό,τι αφορά τους γύρω μου εισέπραξα αγάπη και επειδή ξέρω ποιους έχω δίπλα μου δεν αμφέβαλλα δευτερόλεπτο γι’ αυτό.

Ποιοι ήταν δίπλα σου από την πρώτη στιγμή;
Ο Χαράλαμπος, οι οικογένειές μας και οι φίλοι μου.

Η εμπειρία αυτή σας έφερε ακόμη πιο κοντά με τον Χαράλαμπο;
Αλίμονο αν χρειάζεται μια αρρώστια, για να έρθουν δύο άνθρωποι πιο κοντά. Ήμασταν ήδη κοντά, γι’ αυτό το περάσαμε μαζί όσο πιο ανώδυνα γινόταν.
 

 Κάνετε σκέψεις για ένα δεύτερο παιδί;
Και… πράξεις (γελά).

Νιώθεις ότι κάποιοι συνάδελφοι και διάφορα ΜΜΕ δεν σε σεβάστηκαν με τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση;
Καθόλου, το αντίθετο. Από την πρώτη στιγμή έλεγα την αλήθεια και στον χώρο εργασίας μου και στο περιβάλλον μου, ακριβώς για να μη δημιουργηθεί οποιαδήποτε παραφιλολογία. Όταν μου τηλεφώνησαν κάποιοι συνάδελφοι από ιστοσελίδες και τους εξήγησα περί τίνος επρόκειτο σεβάστηκαν απόλυτα την παράκλησή μου να μιλήσω δημόσια όταν θα ήμουν έτοιμη γι’ αυτό.

Ένας λόγος που σε έκανε να θέλεις να δώσεις τη συνέντευξη αυτή ήταν για να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους;  
Ήθελα να πω την αλήθεια χωρίς στρογγυλεμένες γωνίες. Ο κόσμος έχει τα προβλήματά του, σίγουρα δεν περιμένει πώς και τι να πω εγώ τι πέρασα, συνάνθρωποί μας περνάνε πολύ χειρότερα, αλλά επειδή εισέπραξα το ενδιαφέρον του, λόγω της καθημερινής μας επαφής, ήθελα να είμαι ειλικρινής μαζί του. Επίσης, το θεωρώ ευκαιρία να πω ότι πρέπει να δίνουμε σημασία στην πρόληψη, να προσέχουμε τον εαυτό μας, να ελεγχόμαστε τακτικά και να αποτεινόμαστε στους ειδικούς. Έχουμε πολύ καλούς γιατρούς με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πήρες μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης από τον κόσμο;
Πάρα πολλά. Τι να σου πρωτοπώ; Ότι τηλεθεάτριες άναβαν κεριά για μένα; Ότι μου έστειλαν λαδάκι από συγκεκριμένο ναό; Συγκινήθηκα όταν πήρα μήνυμα από μια νεαρή στο Facebook, η οποία μου είπε ότι είχε την ίδια διάγνωση και δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση, αλλά βλέποντάς με, πίστεψε ότι θα γίνει καλά.
 

Τα δύσκολα με την υγεία σου θα έλεγες ότι πέρασαν τώρα;
Κάθε μέρα είναι διαφορετική, την παλεύω και προχωρώ. Είμαι ευγνώμων για το κάθε πρωινό που ανοίγω τα μάτια μου.

Ασχολείσαι με τα νούμερα; Έμαθες να δέχεσαι τις κακές κριτικές;
Όποιος σου πει ότι δεν βλέπει νούμερα, είναι ψεύτης. Τα παρακολουθώ αλλά όχι με εμμονή. Όσο για τις αρνητικές κριτικές εννοείται ότι μετά από 17 χρόνια δουλειάς και τις δέχομαι και όταν ευσταθούν τις αποδέχομαι και τις αξιοποιώ.

Νιώθεις ότι έδωσες περισσότερα στη δουλειά σου από όσα σου έδωσε;
Δεν δίνω στη δουλειά μου για να πάρω. Δίνω γιατί θέλω, με γεμίζει και είναι αυτό που αγαπώ.

Μετά από τόσα χρόνια στο επάγγελμα νιώθεις πως πήρες τη σωστή απόφαση, όταν επέλεξες να γίνεις δημοσιογράφος;    
Εννοείται. Δοκίμασα να ασχοληθώ και με άλλους τομείς, αλλά ένιωθα δυστυχής.

Υπήρξε στιγμή που σκέφτηκες να τα παρατήσεις;  
Όχι, ποτέ. Δεν τα παρατάω εύκολα!

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σου;
Το έχω πει και στο παρελθόν, οι πολύωρες ζωντανές μεταδόσεις για την έκρηξη στο Μαρί ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές, νομίζω, για όσους εργαζόμασταν τότε. Ήταν κι ένα τεστ, αν θέλεις, για τις ικανότητες αλλά και τις αντοχές μας.

Ποια ήταν η πιο αμήχανη στιγμή μπροστά στις κάμερες που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Είναι διάφορες. Μικρά - μικρά που συμβαίνουν καθημερινά και είναι στο παιχνίδι μιας ζωντανής εκπομπής.

Ποια ήταν η πιο σοφή απόφαση που πήρες στην καριέρα σου;
Νομίζω ότι δεν την πήρα ακόμη.

Αισθάνεσαι πως σε δικαίωσαν οι επιλογές σου; Μετάνιωσες για κάποιες;  
Δεν μετανιώνω για τίποτε. Και όταν νιώθω ότι μπορεί μια επιλογή να μη μου βγήκε όπως την ήθελα ή την περίμενα προσαρμόζομαι και σίγουρα δεν μιζεριάζω κλαίγοντας γι’ αυτή.

Έντονα ακούστηκε και γράφτηκε πως θα μετακόμιζες στον Άλφα Κύπρου. Ήσουν σε συζητήσεις με τους υπεύθυνους το καναλιού;
Είμαστε επαγγελματίες και θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό να συζητάμε νέες προτάσεις . Αυτό, πάντα με σεβασμό προς τον χώρο που ήδη μας εργοδοτεί. Θα μείνω μέχρι εδώ, γιατί οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

Τι σου αρέσει να βλέπεις στην τηλεόραση και τι δεν αντέχεις να παρακολουθείς;  
Βλέπω δελτία ειδήσεων, αμερικάνικες σειρές και ταινίες. Είμαι φανατική τηλεθεάτρια της Ellen DeGeneres, ενώ βαριέμαι τα ριάλιτι και τις ξενόφερτες κουτσομπολίστικες εκπομπές.

Θαυμάζεις πρόσωπα από την κυπριακή τηλεόραση;
Βέβαια, θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογες παρουσίες με επίπεδο και γνώσεις και αυτό το λέω όχι ως ειδήμων αλλά ως μέση τηλεθεάτρια.
Θεωρείς ότι έχουμε celebrities στην Κύπρο και αυτό που αποκαλούμαι star system;
Αν έχουμε εμείς στη μικρή Κύπρο, τι να πει το Χόλλυγουντ; Είναι όμορφο να σε πλησιάζει ο κόσμος και να σου δείχνει αγάπη ή και να σου ασκεί κριτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι κάτι ιδιαίτερο και διαφορετικό. Δεν είσαι διάσημος, απλώς οικείος. Τεράστια η διαφορά.

Πιστεύεις πως με τον Χαράλαμπο έχετε βρει το μυστικό για να μην αφήσετε τη σχέση σας να γεράσει;
Δεν υπάρχουν μυστικά. Καθημερινός αγώνας είναι με τα πάνω και τα κάτω του. Το θέμα είναι να υπάρχει όρεξη και διάθεση να τον δώσεις.

Τι είναι αυτό που κρατά μια σχέση ζωντανή;
Το να υπάρχει δράση και όχι βαρεμάρα. Ένταση με την καλή έννοια.

Ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή της μέρας;  
Η ώρα του γυμναστηρίου. Είναι από τα ελάχιστα πράγματα που κάνω για τον εαυτό μου, ίσως το μοναδικό και το απολαμβάνω. Χαλαρώνω, εκτονώνομαι και παίρνω ενέργεια.

Τι σε έκανε να πεις «ναι» για να μπεις κουμπάρα στον γάμο του Μάριου Φρίξου και του Φάνου Ελευθεριάδη;
Ήταν μια ενέργεια καθαρά συμβολική από μέρους μου. Εκτιμώ τους ανθρώπους που παλεύουν για τα δικαιώματά τους και επειδή οι συγκεκριμένοι  έδωσαν τον αγώνα τους όχι μόνο για να καταφέρουν να παντρευτούν αλλά και για να περάσουν μηνύματα αποδοχής και ισότητας , προχώρησα.

Δέχτηκες άσχημα μηνύματα και κριτική από τον κόσμο για την απόφασή σου αυτή;
Υπήρξε μια μερίδα, μειοψηφία ατόμων θα έλεγα που αντέδρασε αρνητικά. Το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Σε αυτά τα θέματα πιστεύω ότι δεν υπάρχουν «προχωρημένοι» και οπισθοδρομικοί. Χρειαζόμαστε όλοι ενημέρωση και εκπαίδευση για να μπορέσουμε να συμβαδίσουμε με τις ανάγκες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας.
 

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαγεωργίου: «Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε βάφτιση του παιδιού μας με την Δανάη Μιχαλάκη»
Boom! Δημήτρης Λάλος και Μαριλίτα Λαμπροπούλου είναι ζευγάρι και στη ζωή;
Η αντίδραση του συνιδιοκτήτη Κώστα Πηλαδάκη για το εκκλησάκι που θάφτηκε στη βίλα του Αντώνη Ρέμου
Αντίνοος Αλμπάνης: «Έπρεπε να αποφασίσω αν έχει νόημα να το μοιραστώ ή να συνεχίζω να λέω ψέματα»
Rebel Wilson: «Έκανα πρώτη φορά σεξ στα 35 μου, δεν χρειάζεται να βιάζεται κανείς»
Η ανακοίνωση για το μνημόσυνο του Βασίλη Καρρά & η συναυλία αφιέρωμα προς την μνήμη του
Η επέμβαση αφαίρεσης όγκου της Μαριαγάπης Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου»
Δικηγόρος Μαίρης Χρονοπούλου: «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία στην υπόθεση»
Γιώργος Παπαδόπουλος για τη σύζυγό του: «Μου αρέσει που είναι ντροπαλή, είναι σέξι η ντροπαλότητα»
Η επιζήσασα της τραγωδίας των Τεμπών, Ευδοκία Τσαγκλή: «Είναι επώδυνο, δολοπλόκο & κακό θρίλερ»