Κρίστη Παναγιώτου: "Θα ήθελα ένα ακόμη παιδί"

Σε κερδίζει με τον αυθορμητισμό της και σε εντυπωσιάζει με τον δυναμισμό της. Έχει αποδείξει στην πράξη ότι αντιμετωπίζει με σθένος προκλήσεις και ανατροπές, στοιχείο του χαρακτήρα της στο οποίο ασφαλώς και έχει συμβάλει ο αθλητισμός, στον οποίο επιδόθηκε από παιδί. «Βλέπω πάντα μπροστά», λέει η γνωστή γυμνάστρια, Κρίστη Παναγιώτου, και χαμογελά καθώς μας μιλά για όσα καινούργια ετοιμάζει, για τα επαγγελματικά και άλλα σχέδια της, αλλά και για την επιθυμία για ένα ακόμη παιδί.
 
Της Δώρας Πάμπουλου
Φωτογραφίες Jo
 Michaelides 
Styling Σοφία Χαραλάμπους
Μακιγιάζ  Σωτήρης Λόβαρης 

 

Θα σε πάρω πίσω, για να μου πεις, πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη γυμναστική και πώς μπήκε στη ζωή σου.
Στα εννιά μου εντάχτηκα στον αθλητισμό και αμέσως στον πρωταθλητισμό στα αθλήματα taekwondo και judo. Η πορεία μου ήταν, πλέον, προκαθορισμένη, ο αθλητισμός έγινε κομμάτι της ζωής μου και η ανάγκη μου για εξέλιξη και γνώση με οδήγησε στο να σπουδάσω αυτό που αγάπησα.

Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς γυμναστική;
Η γυμναστική είναι το κυριότερο κομμάτι της ζωής μου. Είναι η δουλειά, το χόμπι, η ξεκούραση και η ψυχαγωγία μου. Βρίσκομαι καθημερινά στο γυμναστήριο αμέτρητες ώρες, για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους πελάτες μας, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους. Επομένως, είναι αδύνατο να φανταστώ τη ζωή  μου χωρίς γυμναστική.

Δεν έχεις περάσει φάσεις κατά τις οποίες αισθάνθηκες ότι ήθελες ένα διάλειμμα από τη γυμναστική;
Πάρα πολλές φορές. Το σώμα έχει ανάγκη τη ξεκούραση, αλλά και ψυχολογικά υπάρχουν περίοδοι που απλώς δεν θέλεις να κάνεις τίποτα. Είναι και η δουλειά μου, οπότε περνώ καθημερινά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου στο γυμναστήριο. Αυτό δυσκολεύει λίγο την ανάγκη να μείνω ακόμα μια ώρα εκεί μόνο για μένα. Προσπαθώ, πάντως, τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές να μην έχω να κάνω τίποτα με τη γυμναστική.

Τι περιλαμβάνει το καθημερινό σου πρόγραμμα εκγύμνασης;
Λόγω έλλειψης χρόνου προσπαθώ να γυμνάζομαι καθημερινά με την κυκλική μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει αερόβιο και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Το πρόγραμμα διαρκεί, περίπου, 40 λεπτά, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και τη μυϊκή ενδυνάμωση, αφού ενεργοποιεί τον μέγιστο αριθμό μυών σε σύντομο χρόνο. Μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα επίπεδα και να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς. Λόγω του ότι ο χρόνος μου μοιράζεται μεταξύ δύο γυμναστηρίων, πρέπει να κλέβω ώρα μεταξύ των μαθημάτων μου, άρα προτιμώ ένα πρόγραμμα δέκα, περίπου, ασκήσεων, που ενεργοποιεί όλες τις μυϊκές ομάδες.

Ποιο είδος γυμναστικής προτιμούν περισσότερο αυτοί που επισκέπτονται το γυμναστήριό σου;
Πολλοί ακολουθούν τις καινούργιες τάσεις του fitness κι άλλοι το είδος εκείνο της γυμναστικής που θα τους βοηθήσει στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Για παράδειγμα, μια κυρία με προβλήματα μέσης θα προτιμήσει τη μέθοδο pilates, ενώ ένας νεαρός που θέλει να φτιάξει σώμα, θα επιλέξει προπόνηση με βάρη. Το κοινό είναι χωρισμένο σε κατηγορίες, σε ηλικίες, σε επίπεδο, και σε χαρακτήρα. Το σημαντικό είναι να γυμνάζονται. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη, από yoga, pilates, zumba, body building, functional training, crossfit, μέχρι και τα παραδοσιακά calanetics για όλα τα γούστα και ανάγκες.

 

Το personal training είναι για όλους;

Φυσικά. Απευθύνεται σε όλους τους τύπους ανθρώπων, άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου - αρχάριους και προχωρημένους - γιατί προσαρμόζεται στο κάθε άτομο ξεχωριστά και η υποστήριξη που προσφέρει οδηγεί, σχεδόν, πάντα στο ιδανικό αποτέλεσμα είτε υπάρχουν μυοσκελετικά προβλήματα είτε θέλει κανείς απλώς να γυμνάζεται με ασφάλεια και σωστή καθοδήγηση.
Ο προσωπικός γυμναστής θα σχεδιάσει το πλέον κατάλληλο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης, αξιολογώντας τη φυσική κατάσταση και λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό. Εγώ βλέπω το personal training ως τη πιο σωστή επένδυση για την υγεία μας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε πιθανά μυοσκελετικά προβλήματα που φέρνει η καθιστική ζωή με την πάροδο του χρόνου.

Τι προτείνεις για να χάσουμε τα κιλά που πρέπει έγκαιρα, προτού βγούμε στην παραλία; 
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι ο συνδυασμός της σωστής διατροφής με την αερόβια άσκηση και την προπόνηση με αντιστάσεις για μυϊκή ενδυνάμωση. Η σταθερή συχνότητα πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα γυμναστήριο και το χαμηλό θερμιδικό ισοζύγιο είναι ο ιδανικός συνδυασμός. Όλα αυτά με πειθαρχία και τακτικότητα. Ένα σώμα, σίγουρα, δεν φτιάχνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Χρειάζεται χρόνος. Είναι αυτονόητο ότι όταν υπάρχει υποδομή τα πράγματα είναι πιο εύκολα.
Ποιο είναι το μυστικό σου για να κρατιέσαι πάντα σε φόρμα; Ακολουθείς πιστά κάποιο πρόγραμμα διατροφής;
Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, είναι τρόπος ζωής. Ακολουθώ μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με μικρές ποσότητες και συχνά γεύματα, που σημαίνει ότι τηρώ βασικούς κανόνες και δεν κάνω δίαιτα. Αυτά, κυρίως, τις καθημερινές, γιατί τα Σαββατοκύριακα αφήνω τον εαυτό μου να χαλαρώσει λίγο και συνήθως τρώω από όλες τις… αμαρτίες.
Με την ισορροπημένη διατροφή και με μια καλή συχνότητα γυμναστικής το σώμα διατηρείται και βελτιώνεται. Δεν χρειάζονται υπερβολές για να κρατηθεί κάποιος σε φόρμα.
 

Το IL Sportivo μετακομίζει. Τι καινούργιο μπορεί κάποιος να βρει στον νέο σας χώρο;
Το IL Sportivo μεγαλώνει και γι’ αυτό μετακομίζει, πλέον, σε έναν διπλάσιο χώρο με πισίνα, με δύο αίθουσες group aerobic για όλα τα γούστα και επίπεδα, με καινούργιες υπηρεσίες yoga, zumba, lesmills programs, pilates studio και functional training. Μετακομίζει σε ένα άνετο και μοντέρνα διαμορφωμένο χώρο, που πρωτοπορεί για τα κυπριακά δεδομένα.

Σύζυγος, μητέρα, επαγγελματίας, δύο γυμναστήρια. Πώς τα προλαβαίνεις όλα;
Προσπαθώ πολύ να κρατήσω τις ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και οικογένειας. Επειδή είναι πολύ έντονο το πρόγραμμά μου, το βράδυ που επιστρέφω στο σπίτι  κλείνει η πόρτα μου και αφιερώνομαι αποκλειστικά και μόνο στην οικογένειά μου. Στη δουλειά μου είμαι τελειομανής και αφοσιωμένη, έτσι όταν βρίσκομαι με τη οικογένειά μου θέλω να απολαμβάνω την κάθε στιγμή.

Η κόρη σου έχει κληρονομήσει την αγάπη σου για τη γυμναστική;
Η κόρη μου έχει καλλιτεχνική φλέβα, θα έλεγα, της αρέσει πολύ ο χορός και το θέατρο. Έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις και στο σπίτι όταν δεν διαβάζει χορεύει ασταμάτητα. Είναι πολύ διαφορετικός χαρακτήρας από μένα και έχει ανεξάρτητη δική της προσωπικότητα.

Μοιάζει περισσότερο σε σένα ή στον πατέρα της;
Μοιάζει πολύ και στους δύο. Αν και όσο μεγαλώνει βλέπω πολλά στοιχεία δικά μου στις εκφράσεις της και στον τρόπο που αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις.

Θα έλεγες πως εκτός από μητέρα της κατάφερες να γίνεις και φίλη της;
Αυτός είναι και ο στόχος. Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να λέμε τα νέα μας και τους προβληματισμούς μας. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και μετά, στη δύσκολη εφηβεία, που είναι και ο φόβος μου.

Ποια πρόσφατη απορία ή συζήτηση που είχατε σε έκανε να καταλάβεις πως έχει μεγαλώσει;
Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, αλλά η γενικότερη συμπεριφορά της. Ξέρει πώς να χειριστεί τις φίλες της, ξέρει τι πρέπει να πει και σε ποιόν. Είναι αρκετά ώριμη για την ηλικία της και μπορώ να συζητώ τα πάντα μαζί της. Μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα με φίλους της που έχουν τα μισά της χρόνια, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να κάνει συζητήσεις με πολύ πιο μεγάλα κορίτσια για θέματα που αφορούν στην εφηβεία ή ακόμα και να συμμετέχει σε μια σοβαρή συζήτηση για κάποιο πρόβλημα που μπορεί να έχουμε στο σπίτι.
 

Ποια τα όνειρα που κάνεις για την κόρη σου;
Θέλω να τη δω ευτυχισμένη σε όποιο δρόμο κι αν διαλέξει. Το όνειρο μου είναι να έχει μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή, μακριά από αρρώστιες και προβλήματα.

Θα ήθελες να αποκτήσεις ένα ακόμη παιδί;
Θέλουμε, σίγουρα, να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας. Μέσα από την οικογένεια ολοκληρώνεσαι ως άνθρωπος.

Τι σημαίνει για σένα φιλία;
Η φιλία παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Είναι η οικογένεια που διαλέγεις. Οι φίλοι μου είναι συνοδοιπόροι μου στα καλά, αλλά και στα δύσκολα, όπως είμαι, άλλωστε, κι εγώ γι’ αυτούς. Είναι η ασπίδα και η συντροφιά μου.

Έχεις δίπλα σου αληθινούς φίλους;
Θα έλεγα ότι είμαι ευλογημένη που έχω δίπλα μου πολλές και πραγματικές φίλες. Η φιλία είναι κάτι που αντέχει στον χρόνο, κάτι που δοκιμάζεται κι εμείς έχουμε περάσει από όλα τα τεστ.

Ποια είναι, θα έλεγες, η καλύτερη σου φίλη;
«Αδελφή ψυχή μου», θα έλεγα, που αντιμετωπίζουμε η μια την άλλη καθημερινά σαν οικογένεια είναι η Ίτα Κόση. Είναι… ο άλλος μου εαυτός και αυτό τα λέει όλα. Είναι φίλη, αδελφή, σύμβουλος και στήριγμα.

Πώς χαλαρώνεις, ποια τα χόμπι σου και τι λατρεύεις να κάνεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα;
Το καλύτερο για μένα είναι διακοπές στη θάλασσα με τους φίλους μου. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε χαλαρώνω με μια καλή ταινία στο σινεμά ή απολαμβάνω κάποια εκδρομή με καλή παρέα. Το χόμπι μου είναι η δουλειά μου και την αφήνω για την καθημερινότητα, οπότε τον ελεύθερο μου χρόνο τον αφιερώνω στην οικογένεια και τους φίλους μου.

Τι είναι αυτό που ακόμα δεν ήρθε στη ζωή σου, αλλά θα το ήθελες;
Ως άτομο αυτό που θέλω το επιδιώκω και το πετυχαίνω. Γίνεται στόχος και όλες μου οι ενέργειες λειτουργούν προς την επίτευξή του είτε σε επαγγελματικό επίπεδο είτε σε προσωπικό. Επαγγελματικά βρίσκομαι σε μια πολύ καλή φάση, αφού το IL Sportivo πρόκειται να γίνει στολίδι στον χώρο του fitness, με την επαναδημιουργία της ταυτότητάς του σε έναν καινούργιο και σύγχρονο χώρο, βασισμένο σε υψηλές προδιαγραφές που ξεπερνούν κατά πολύ τα κυπριακά σύνορα.   Το Absolut είναι μοναδικό στο είδος του personal training studio με συνεχή εξέλιξη. Τώρα, στα προσωπικά μου, ένα δεύτερο παιδί είναι μέσα στα άμεσα σχέδια μου.

Μετάνιωσες για πράγματα που δεν έκανες ή που δεν είπες;
Πολλές φορές μετανιώνουμε για πράγματα που είπαμε ή κάναμε ή και το αντίστροφο. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεις τις συνέπειές τους, χωρίς να προκαλείς πρόβλημα σε άλλους. Για ό,τι λες ή κάνεις σίγουρα δεν μπορείς να στρέψεις τον χρόνο πίσω και να το αλλάξεις, οπότε το σημαντικό είναι να μπορείς να προχωράς, αφήνοντας πίσω σου οτιδήποτε σε πλήγωσε. Έχω μια τάση να εκλογικεύω τα πάντα, δουλεύω με μαθηματικό τρόπο τα διάφορα που συμβαίνουν στο μυαλό μου, μακριά από συναισθηματισμούς, για να μπορώ να βρίσκω τη δύναμη να προχωρώ.

Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω τι θα άλλαζες στη ζωή σου;
Νομίζω ότι δεν θα άλλαζα τίποτα. Η ουσία παραμένει η ίδια, ότι ο κάθε κύκλος της ζωής μου άφησε κάτι, μια εμπειρία, ένα μάθημα, είτε καλά είτε κακά έγιναν όλα για να γίνω προφανώς αυτό που είμαι σήμερα. Η κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή μας, έστω κι αν αποδειχθεί λανθασμένη, μας κάνει πιο δυνατούς και ώριμους. Υπάρχουν πολλά που θα ήθελα να κάνω και άλλα που θεωρώ ότι ήταν αχρείαστα. 
 

Δειτε Επισης

«Έχω αναθεωρήσει πάρα πολλά εξαιτίας της δύσκολης στιγμής που υπάρχει στη ζωή μου»
Σταματίνα Τσιμτσιλή για την κόρη της: Για τρεις ημέρες δεν θεωρήθηκε οριακά πρόωρη
«Είπα ότι προτιμώ να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό και αυτό παρεξηγήθηκε πάρα πολύ»
Ταξίδι στη Σκιάθο για το Ντάνο και τη Δήμητρα Βαμβακούση-Το album της εξόρμησης
Ήβη Αδάμου για Μιχάλη Κουινέλη: «Ήταν η πρώτη φορά που ερωτεύτηκα»
Η σπάνια φωτογραφία της Ελένης Ράντου με την μητέρα της-«Αγκαλίτσα μου»
Το πρώτο μήνυμα Λαζόπουλου μετά τη νοσηλεία-«Θυμάμαι ότι έχουμε ΝΔ και η αντιπολίτευση κοιμάται»
Αυτή είναι η νέα σύντροφος του Άρη Σοϊλέδη μετά τον χωρισμό του από τη Μαρία Αντωνά
Το βίντεο της πρώτης πρόβας της Σάττι έγινε παγκόσμιο trend και το «Ζάρι» είναι πια φαβορί
Ξανά χωρίς την Μέγκαν ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρίγκιπας Χάρι