Η Star Κύπρος '74 θυμάται την εμπειρία της από τον 1o διαγωνισμό ομορφιάς του νησιού!

Είναι πραγματικά μια εντυπωσιακή γυναίκα και σήμερα!

Το ύφος, το στιλ, η αύρα της, σε εντυπωσιάζουν!

Όταν δε, σου απευθύνει το λόγο εκεί σε σκλαβώνει ολοκληρωτικά!  Άμεση, ευγενέστατη, πρόσχαρη με εμπεριστατωμένο λόγο, με εντυπωσιακά Ελληνικά, αγέρωχη, αεράτη και πάντα κούκλα! Μέσα και έξω!

Γνωρίζοντας από κοντά την Άνδρη Τσαγγαρίδου, σε ένα από τα ταξίδια της στο νησί μας (μιας και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών εδώ και πάρα πολλά χρόνια), καταλάβαμε γιατί αυτό το κορίτσι είχε το άστρο στο κεφάλι της καρφωμένο από παιδί και ήταν γραφτό της να κατακτήσει τον χώρο της μόδας! Διέθετε και διαθέτει το τσαγανό, την αποφασιστικότητα, την τόλμη και πάνω από όλα την γοητεία για να το καταφέρει!

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στην Αμμόχωστο που κατοικούσε πριν την εισβολή και κατοχή ήταν όντως το κορίτσι που μιλούσαν όλοι για αυτό και την εξωπραγματική της ομορφιά!

Τα όσα ακολούθησαν από την στέψη της, ήταν εντελώς δραματικά!

Έφυγε από την Κύπρο να εκπροσωπήσει το νησί μας στον Διεθνή διαγωνισμό και στο μεσοδιάστημα έγινε το κακό!

Έφυγε Αμμοχωστιανή και επέστρεψε μετά και τον εγκλωβισμό της (σχεδόν 3 μήνες) στις Φιλιππίνες, εκτοπισμένη!

Μα δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε τα απίστευτα…

Μας τα διηγείται η ίδια σε μια εξομολόγηση καρδιάς...

Η συνταξιούχος καθηγήτρια γυμναστικής, μαμά και σύζυγος ενός υπέροχου ανθρώπου που δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας, θυμάται όσα έζησε με τον τίτλο της Star Κύπρος 1974 που κράτησε για τρία συνεχόμενα χρόνια!
 
Φαντάζομαι πριν από 42 χρονιά δεν θα ήταν εύκολο για μια νεαρή όμορφη κοπέλα να ανακοινώσει στους γονείς και τον κοινωνικό περίγυρο ότι θέλει να λάβει μέρος στα Καλλιστεία! Είχατε αντιδράσεις από τους οικείους σας;
Όχι, δεν είχα καμία αντίδραση από τους δικούς μου! Αντίθετα όταν τους το ανακοίνωσα, ότι θα ήθελα να πάω στα καλλιστεία, μου απάντησαν θετικά και μου ευχήθηκαν «καλή επιτυχία». Ο κοινωνικός περίγυρος ήταν αυτός που με πίεζε και εξέφραζε τον θαυμασμό του για μένα και μου είπαν «να πας, Άνδρη, σίγουρα θα κερδίσεις». Εξάλλου η φίλη (Σίλια Χατζηχαμπή) με συνόδευσε εκείνο το βράδυ στη Λευκωσία όπου γινόταν ο διαγωνισμός.


Περιγράψτε μας την εμπειρία από τον διαγωνισμό! Πως το ζήσατε και τι θυμάστε πιο έντονα από την ήμερα εκείνη;
Εκείνο που θυμάμαι και μου έκανε πολύ εντύπωση ήταν το ότι δεν υπήρχε αθέμιτος ανταγωνισμός τη βραδιά του διαγωνισμού. Είχα μεγάλο άγχος στην αρχή, μετά όμως είπα μέσα μου «Προχώρα Άνδρη, έχε αυτοπεποίθηση στον εαυτό σου, θα κερδίσεις.


Ποια ήταν τα συναισθήματα όταν πια ανακηρυχθήκατε η πρώτη βασίλισσα της ομορφιάς;  Πώς σας αντιμετώπισαν οι Κύπριες;
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την στιγμή που ο αρμόδιος υπεύθυνος των καλλιστείων ανακοίνωσε το όνομά μου. Τα συναισθήματά μου ήταν ανάμικτα. Πολύ μεγάλη χαρά αλλά παράλληλα και άγχος πέρασε αρκετή ώρα για να το συνειδητοποιήσω. Με αγκάλιαζαν, με φιλούσαν και εγώ τα είχα χαμένα. Δεν είδα καμία άσχημη αντίδραση από τα κορίτσια. Με φίλησαν και μου είπαν «Και Miss Υφήλιος Άντρη».


Μεταβήκατε στις Φιλιππίνες για τον Παγκόσμιο διαγωνισμό. Πως ήταν για ένα νεαρό κορίτσι να κάνει ένα τόσο μακρινό ταξίδι; Ποιοι σας βοήθησαν και πως;
Ένοιωθα μια αγωνία γιατί δεν ήξερα τι θα συναντήσω σ’ αυτό το μακρινό κράτος (Φιλιππίνες). Όλα όμως πήγαν καλά μέχρι που έγινε πρώτα το πραξικόπημα και μετά η εισβολή των Τούρκων στο νησί μας. Τότε το ενδιαφέρον μου ήταν μόνο η πατρίδα μου και η οικογένειά μου. Αυτοί που βοήθησαν για το ταξίδι ήταν ο κ. Φωτιάδης της μπύρας (Carlsberg) διότι αυτός διοργάνωνε τα Καλλιστεία.


Στο μεσοδιάστημα ξέσπασε ο πόλεμος στο νησί μας.  Πως και τι  πληροφορηθήκατε σχετικά με  εισβολή και την κατοχή;  Πως το βιώσατε από τόσο μακριά;
Το πληροφορήθηκα κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχε παραθέσει ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Μάρκος προς τιμή της Σταρ Ελλάς του επιτίμου Πρέσβη της Ελλάδος και Κύπρου κ. Αδαμόπουλο Αλέξανδρο και της Σταρ Κύπρου. Την ώρα που το πληροφορήθηκα έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Αμέσως πήγε το μυαλό μου στους δικούς μου. Δεν με ενδιέφερε τίποτε άλλο παρά μόνο η ζωή των δικών μου ανθρώπων. Είχα μια αγωνία που με έσπρωχνε να πάω να βρεθώ σύντομα κοντά τους. Αλλά αυτό ήταν αδύνατο.


Πως αντιμετωπίσατε το γεγονός, ενώ ήσασταν τόσο μακριά;
Το αντιμετώπισα με θάρρος και ψυχραιμία. Από την άλλη πλευρά δεν είχα καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης διότι δεν υπήρχε τρόπος επικοινωνίας και ενημέρωσης. Ο θεσμός βέβαια απέκλεισε εμένα και την Μις Τουρκία από την τελευταία φάση του διαγωνισμού. Οι υπόλοιπες διαγωνιζόμενες δεν γνώριζαν για την κατάσταση.


Είχατε κάποια σχέση με την τότε Miss Τουρκία και ποια η αντιμετώπιση της προς το πρόσωπο σας;
Με την Μις Τουρκία δεν έτυχε να έχουμε κάποια ιδιαίτερη σχέση διότι οι διαχωριζόμενες ήταν αρκετές και ήταν αδύνατο να γνωριστούμε όλες από κοντά. Όταν όμως μας απέκλεισαν από τον διαγωνισμό θεώρησε εμένα υπεύθυνη.

 

Βρέθηκαν άνθρωποι να σας βοηθήσουν; Πόσο καιρό χρειάστηκε να μείνετε εκτός Κύπρου; Πως τα καταφέρατε;
Όταν τελείωσε ο διαγωνισμός ήταν προγραμματισμένα να γυρίσω στην Κύπρο 26 Ιουλίου 1974. Η επιτροπή των Καλλιστείων δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με το κράτος μου. Έτσι ανέλαβε να με φιλοξενήσει και προστατεύσει ο Έλληνας εφοπλιστής Αδαμόπουλος Αλέξανδρος, Adamson Alex, που εκτελούσε χρέη επίτιμου πρέσβη Ελλάδος και Κύπρου. Χρειάστηκε να μείνω περίπου 2 ½ μήνες στο σπίτι της οικογένειας. Οι άνθρωποι αυτοί μου έδειξαν μεγάλη αγάπη και τολμώ να πω ότι με αντιμετώπισαν σαν παιδί τους και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.


Περιγράψτε  μας την επιστροφή σας στο νησί  μετά από τόσους μήνες πρακτικά εγκλωβισμένη στο εξωτερικό. Φύγατε από το σπίτι σας στην Αμμόχωστο και επιστρέψατε πού; Ποια τα συναισθήματα;
Η επιστροφή μου στο νησί ήταν περιπετειώδης. Φεύγοντας από τις Φιλιππίνες πήγα Αθήνα όπου με περίμενε ο Πρέσβης μας κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος με φιλοξένησε δύο μέρες μέχρι να τακτοποιήσει το εισιτήριο για Κύπρο με πλοίο διότι το αεροδρόμιο της Κύπρου είχε κλείσει. Η οικογένειά μου εν τω μεταξύ είχε εγκατασταθεί στην Λεμεσό. Ο πατέρας μου είχε ειδοποιηθεί και με περίμενε στο λιμάνι της Λεμεσού. Τα συναισθήματά μου ήταν χαρά και ανακούφιση διότι βρήκα την οικογένειά μου γερή, αλλά ένοιωσα οργή και θλίψη που δεν μπορούσα να γυρίσω στην αγαπημένη μου πολύ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ.


Φύγατε για σπουδές στην Ελλάδα. Πως τα καταφέρατε να ανταπεξέλθετε μιας και πια ήσασταν εκτοπισμένη στον ίδιο σας τον τόπο και σίγουρα οικονομικά ανασφαλής, μιας και οι γονείς σας ξαναξεκίνησαν από το μηδέν όντας πρόσφυγες πια;
Τον Οκτώβριο 1974 ξεκίνησα για τις σπουδές μου στην Αθήνα (Γυμναστική Ακαδημία). Συγχρόνως όμως λόγω της προσφυγιάς έπρεπε να εργασθώ για να καταφέρω να σπουδάσω. Το πρωί ήμουν στην σχολή και το απόγευμα δούλευα σε εφοπλιστικό γραφείο. Εκεί ξέχασα και τα Καλλιστεία και τις δόξες και όλα. Σαν να μην συνέβησαν ποτέ. Εν τω μεταξύ η Κύπρος δεν είχε διοργανώσει Καλλιστεία 1975-1976. Ένα απόγευμα του Μαΐου 1976 χτύπησε το τηλέφωνο και μου ανακοίνωσαν ότι πρέπει να λάβω μέρος στο Miss Europe στην Ρόδο. Σ’ αυτόν τον διαγωνισμό με ανέλαβαν γνωστοί οίκοι μόδας της Αθήνας. Στο Miss Europe μπήκα στις επτά καλύτερες του διαγωνισμού και για μία ψήφο έχασα τον τίτλο της Μις Φωτογένεια Ευρώπης.


Στην Ελλάδα σας υποδέχτηκαν στον χώρο του modeling με ανοιχτές τις αγκάλες, μιας και την εποχή εκείνη ήσασταν από τις λίγες κοπέλες που έκαναν καμπάνιες όλων το μεγάλων σχεδιαστών, φωτογραφίσεις σε μεγάλα περιοδικά και πασαρέλες με τους πιο καταξιωμένους οίκους μόδας της εποχής.
Λόγω των Καλλιστείων έγινα ευρύτερα γνωστή στην Ελλάδα, στο χώρο του modeling και τότε ξεκίνησε η καριέρα μου ως φωτομοντέλου και μανεκέν. Δούλεψα με τους μεγαλύτερους οίκους υψηλής ραπτικής και τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας (Γυναίκα, Πάνθεον, Φαντάζιο 1977-1980). Επίσης ανέλαβα μεγάλες καμπάνιες σε ότι αφορούσε τις γούνες.


Γιατί πήρατε την απόφαση να τερματίσετε την καριέρα σας εκεί που βρισκόταν στο απόγειο της; Τι μεσολάβησε;
Πήρα την απόφαση να τερματίσω την καριέρα μου διότι σκεπτόμουνα να διοριστώ πια σαν καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής σε σχολείο και να δημιουργήσω οικογένεια.


Ποιος ήταν ο άντρας που κατάφερε να σας κλέψει την καρδιά; Τι είδατε σε αυτόν και θελήσατε να φτιάξετε μαζί του οικογένεια;
Ο άντρας που μου έκλεψε την καρδιά ήταν ο Παναγιώτης Γιόκαρης. Ήταν ένας μορφωμένος, εφυής και καλός άνθρωπος. Αγαπούσε ότι αγαπούσα κι εγώ. Αγαπούσε την Κύπρο και τους Κύπριους φίλους μας. Ήταν ένας εξαιρετικός καθηγητής, φυσικοθεραπευτής. Δυστυχώς όμως έφυγε από κοντά μας πολύ νωρίς, μόλις στα 54 χρόνια του.


Η μητρότητα τι ρολό έπαιξε στην ζωή σας;
Πιστεύω ότι η μητρότητα στη ζωή μιας γυναίκας είναι η σημαντικότερη στιγμή. Θεωρώ ότι με την απόκτηση ενός παιδιού ολοκληρώνεται ο ρόλος της γυναίκας. Έτσι απέκτησα έναν γιο, τον Γιάννη μου, ένα καταπληκτικό παιδί που λατρεύω και για μένα είναι τα πάντα.

 


Σήμερα η πρώτη Star Κύπρος που βρίσκεται και με τι ασχολείται;
Σήμερα είμαι συνταξιούχος και προσπαθώ να ξεκουραστώ μετά από 40 χρόνια σκληρής δουλειάς.


Ξέρω ότι ανά τακτά διαστήματα είσαστε στο νησί μας. Σκέπτεστε να επαναπατριστείτε κάποια στιγμή;
Βρίσκομαι τακτικά στην Κύπρο και σκέφτομαι να γυρίσω κάποια στιγμή!


Έχετε παρακολουθήσει τον διαγωνισμό ομορφιάς τα τελευταία χρόνια; Ποια η άποψη σας για τα σημερινά δεδομένα;
Δεν μου αρέσει καθόλου αυτός ο τρόπος που γίνονται σήμερα οι διαγωνισμοί ομορφιάς, διότι δεν νοιάζονται για την αξιοπρέπεια αυτών των κοριτσιών και των οικογενειών τους. Ευελπιστώ ότι στο μέλλον οι διαγωνισμοί ομορφιάς θα γίνουν όπως ήταν στο παρελθόν.


Θα μπορούσατε να συμμετάσχετε σε ανάλογο concept σε κάποια από τα επόμενα χρόνια από την θέση του κριτή μιας και ήσαστε ένα κορίτσι με πραγματικά μεγάλη καριέρα στον χώρο και η πρωτοπόρος;
Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να συμμετάσχω σε ανάλογο concept ως κριτής καθώς διαφωνώ με τον τρόπο που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια οι διαγωνισμοί ομορφιάς.
 

 
Αντώνη, Μαρία, Νικήτα και βέβαια Άνδρη ευχαριστώ πολύ!
 

Δειτε Επισης

Eπεισόδιο στο αεροδρόμιο ανάμεσα στο Λάκη Γαβαλά και τρεις καλόγερους από την Ρωσία - Το επίμαχο βίντεο
Καίτη Φίνου: «Σάπισαν τα δόντια μου, έπαθα ωχρά κηλίδα... Αν προλάβω να μην τυφλωθώ»
Η Ανδρομάχη και ο Γιώργος Λιβάνης περιμένουν το πρώτο τους παιδί - Οι πρώτες on camera δηλώσεις
Ο ένας μετά τον άλλον, οι φίλοι του Άρη Σοϊλέδη, τον αδειάζoυν δημόσια για την Μαρία Αντωνά
#Cannes Film Festival 2024: Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί της La Croisette
Ο Γιώργος Γιαννιάς έκανε διακοπές μαζί με την οικογένεια του στην Ρόδο και βρέθηκαν μπροστά σε καρχαρία
Έξαλλος ο Λιάγκας με την κριτική στο πρόσωπο του: «Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο, να το κοιτάξουν»
Τα νεότερα για την υγεία του Δημήτρη Σταρόβα - Ματίνα Παγώνη: «Θα γίνει γρήγορα καλά»
Λένα Δροσάκη: «Όταν είπαμε με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη στον γιο μου ότι χωρίζουμε, τρόμαξα»
Ελεονώρα Μελέτη: «Ένιωθα ότι ο κόσμος με σιχαίνεται, με λυπάται ή κάνει εμετό πάνω μου»