Οι εκπρόσωποι της Κύπρου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής Νέων στην Ελβετία

 

Πως μια 16χρονη κινητοποίησε 2 εκ. νέους από 110 χώρες - Το αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο και η αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 
 

Το Youth for Climate Cyprus είναι μια ανεξάρτητη ομάδα νέων που στόχο έχει την  αφύπνιση της Κυβέρνησης, Βουλής και πολιτείας για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
 
Κινείται μαζί με 110 χώρες και πάνω από 2 εκατομμύρια νέους, μετά την πρωτοβουλία της Σουηδής 16χρόνης Greta Thunberg, που απέργησε για εβδομάδες κάθε Παρασκευή έξω από τη βουλή της Σουηδίας. Από εκεί, ξεκίνησαν μία σειρά από διαδηλώσεις κάτω από το όνομα Fridays for Future (Παρασκευές για ένα Μέλλον) που εξαπλώθηκαν σε όλο τον πλανήτη. Η κλίμακα της κινητοποίησης αντικατοπτρίζει το πόσο επείγουσα και τρομακτική είναι η απειλή της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, της οποίας το μέλλον είναι αβέβαιο.  
 
 
Αυτή την εβδομάδα  πραγματοποιείται στην Λωζάνη, το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο με τίτλο Smile (Summer Meeting in Lausanne Europe) του Fridays for Future, όπου λαμβάνον μέρος οι εκπρόσωποι των κινημάτων (που διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή) από κάθε χώρα.
 
Στόχος αυτού του συνεδρίου είναι να αποφασιστεί το μέλλον και η πορεία ολοκλήρου του παγκόσμιου κινήματος αλλά ταυτόχρονα και η εκπαίδευση όλων τον συμμετεχόντων για την κλιματική αλλαγή.  
 
 
Τι αντίκτυπο έχει η κλιματική αλλαγή στην Κύπρο;
Η Κύπρος θεωρείται ως hotspot της κλιματικής αλλαγής λόγω της γεωγραφικής μας τοποθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πιο έντονες στην Κύπρο παρά στον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, χωρίς ουσιαστική αλλαγή στις στρατηγικές και συνήθειες μας, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας που θα αγγίζει τους 1.5 βαθμούς Κελσίου, δεν θα μπορεί να αποφευχθεί.
Η Κύπρος, λόγω της κρισιμότητας της, θα βιώσει την τριπλάσια αύξηση θερμοκρασίας, μέχρι και 4.5 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρεται στο RCP 8,5 scenario της Συμφωνίας των Παρισίων του 2015. Άλλο τρανταχτό παράδειγμα της κλιματικής κρίσης στην Κύπρο το γεγονός ότι πέρσι 100 από τις 365 μέρες ο αέρας στην Κύπρο ήταν μολυσμένος λόγω της ερημοποίησης του Νησιού μας.  
 
Πως μπορούμε να αποτρέψουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης;  
Η Κύπρος, μια μικρή χώρα με τόση ηλιοφάνεια μπορεί κάλλιστα να δείξει το καλό παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. Όχι μόνο δεν ηγούμαστε, θέτοντας πιο ψηλούς στόχους, αλλά κάνουμε το ελάχιστο δυνατό και προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε χαλαρώσεις στους στόχους μας.  
Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην πλήρη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενός απομονωμένου συστήματος, αλλά η τεχνολογία για να πετύχουμε την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα υπάρχει ήδη. Άλλα απομονωμένα δίκτυα και νησιά, όπως η Χαβάη, έχουν ήδη δεσμευτεί και δουλεύουν προς αυτό το στόχο σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Φυσικά, για να πετύχουν αυτό το στόχο, έχουν αφιερώσει και τους απαραίτητους πόρους, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου.
Αν λοιπόν το επιχείρημα των τεχνολογικών εμποδίων δεν είναι βάσιμο, μπορούμε να θεωρούμε τις δυσκολίες μιας μετάβασης, που όντως υπάρχουν, πιο σημαντικές από την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την εξαφάνιση πάνω από 1 εκατομμύριο ειδών ή το γεγονός ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν πρόσφυγες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Η συζήτηση για την πορεία της Κύπρου για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι, λοιπόν, πολύ λιγότερο τεχνική και πολύ περισσότερο θέμα ηθικής και αξιών.
 
Ποια είναι η αξία που προσδίδουμε στην απώλεια εκατοντάδων ζωών λόγω της ρύπανσης του αέρα, στην καταστροφή της βιοποικιλότητας του τόπου μας, στη μαζική μετανάστευση λόγω των καιρικών συνθηκών που ήδη βιώνουμε στη χώρα μας; Ποια είναι η αξία που προσδίδουμε στην ποιότητα της ζωής των μελλοντικών γενεών;
Αυτό φαίνεται μέσα από τις προτεραιότητες που θέτει το κράτος μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα. Δυστυχώς, το προσχέδιο του Σχεδίου Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα, δεν είναι επαρκές για την προστασία του μέλλοντος μας, αφού στηρίζεται κατά κόρον στη χρήση ορυκτών καυσίμων και όχι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (Οι στόχοι για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 παραμένουν στο 24% αντί στο 45% και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ακόμα στο 9%).   
Μείωση των ρύπων κατά 45% παγκοσμίως σημαίνει ότι κάποιες χώρες θα χρειαστεί να θέσουν μεγαλύτερους στόχους, καθώς οι φτωχότερες χώρες δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να επενδύσουν στη μείωση αλλά πρέπει να επικεντρωθούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς πλήττονται ήδη περισσότερο.
Άρα χώρες όπως Κύπρος με υψηλότερο ΑΕΠ από τον παγκόσμιο μέσο όρο, οφείλουμε να ηγηθούμε και όχι να θέτουμε χαμηλότερους στόχους.

Δείτε εδώ το link την Παγκόσμιου Συνεδρίου Νέων για την Κλιματική αλλαγή 

 
 
Οι τέσσερις νέοι που εκπροσωπούν την Κύπρο στο Youth for Climate στην Ελβετία
 
Νικόλας Μούρος (18)
Ιδρυτής Συντονιστής του Youth for Climate Cyprus. Απόφοιτος Λυκείου
Ασχολείται με το χορό-θέατρο και την φωτογραφία. Θα σπουδάσει Γεωγραφία στο Ηνωμένο Βασίλειο
 
Μαρία Λαδομμάτου (19) 
Εθελόντρια στο Youth for Climate Cyprus
Απόφοιτη λυκείου. Θα σπουδάσει κοινωνιολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ενδιαφέρουν τα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη και εγκληματολογία, καθώς και η μουσική και τέχνη. Πριν πάει για σπουδές θα αφιερώσει ένα χρόνο ως εθελόντρια.
 
Έμιλυ Πέτρου (17) 
Εθελόντρια στο Youth for Climate Cyprus
Μαθητεία 3ης Λυκείου. Ασχολείται με τις πολιτικές επιστήμες, την κοινωνιολογία, την κλιματική αλλαγή, την ποίηση, την μουσική και την λογοτεχνία. Σκοπεύει να σπουδάσει διεθνείς σχέσεις στο μέλλον 
 
Κυτία Χατζιδημητρίου Φόλμαν (19)
Εθελόντρια στο Youth for Climate Cyprus
Απόφοιτη Λυκείου. Θα σπουδάσει φυσικές επιστήμες αφότου ταξιδέψει και κάνει εθελοντισμό για ένα χρόνο. Ελπίζει ότι στο μέλλον θα μπορέσει να δημιουργήσει μια Διεθνή ΜΚΟ. 
 

Δειτε Επισης

Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar!
London Essences: Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Νέο Deli μενού στα Caffè Nero!
Η Toyota Κύπρου στον παγκόσμιο διαγωνισμό ζωγραφικής «Toyota Dream Car» 2024
Ο Όμιλος ΠΑΠΑΠΕΛΛΗΝΑΣ αναδεικνύει τη δύναμη του "Μαζί"
Οι Φούρνοι ΖΟΡΠΑΣ στηρίζουν την Europa Donna Κύπρου με το «Μπισκότο Φροντίδας»
Dionysus Mansion: Το εστιατόριο που θέλεις να επιστρέφεις ξανά
Η Λευκωσία υποδέχεται την All About Gourmets!
Η Boutique Patisserie επέστρεψε ανανεωμένη!
ΖΥΜΑΡΙΚΑ Di Martino: Κάθε μέρα γινόμαστε και μεγαλύτερη οικογένεια!