Κρασί, ζωή και άσπρο πάτο!

Με ένα ποτήρι κρασί συνοδεύουμε τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Λευκό ή ερυθρό, συνοδεύει ιδανικά στιγμές γιορτής, τα γέλια με τους φίλους μας, τις εξόδους μας, αλλά και τις χαλαρές οικογενειακές στιγμές στο σπίτι. Έχει ειπωθεί ότι «οι καλύτερες συμφωνίες κλείνονται με ένα καλό ποτήρι κρασί», ενώ ο Εντουάρντο Γκαλεάνο έγραψε ιστορία με την φράση «είμαστε όλοι θνητοί, μέχρι το πρώτο φιλί και το δεύτερο ποτήρι κρασί». Στην Κύπρο τα αμπέλια αποτελούν αναμφίβολα την πιο ιστορική καλλιέργεια του νησιού και ως γνήσιοι λάτρεις του καλού κρασιού, διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα από εξαιρετικά κρασιά που έχουν εντυπωσιάσει ακόμα και τους γευσιγνώστες του εξωτερικού. 
 
Πρωμάρα
Η  λευκή ποικιλία Πρωμάρα αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια  και συνάμα υποσχόμενη κυπριακή ποικιλία. Το 2011 το οινοποιείο Βουνί Παναγιάς  στην συνεχή προσπάθεια του για ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών και την παραγωγή ποιοτικών οίνων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έγινε το πρώτο οινοποιείο που οινοποιήσε και κυκλοφόρησε στην αγορά οίνο από την ομώνυμη ποικιλία. Η παραγωγή του ανέρχεται στις 3000 περίπου φιάλες τον χρόνο, ενώ το κρασί χαρακτηρίζεται από πλούσια μύτη, με αρώματα τροπικών φρούτων και νότες βανίλιας. Στο στόμα παρουσιάζεται μεστό με γεύσεις τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών και με διάρκεια στην επίγευση. Διατίθεται από το οινοποιείο και από τις κάβες Α&Κ Κυριακίδης (Λευκωσία), Cava Nostra (Λευκωσία), Spectus (Λευκωσία, Λεμεσό) καθώς και από το ξενοδοχείο Anassa. 
Μπάρμπα Γιάννης
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μετά από πειραματισμούς, η ομάδα του οινοποιείου Βουνί Παναγιάς κατέληξε πως η ποικιλία Μαραθεύτικο είναι ικανή να παράξει ποιοτικούς ερυθρούς οίνους με δυνατότητα παλαίωσης στο χρόνο. Έτσι το 1997 το Βουνί Παναγιάς έγινε το πρώτο οινοποιείο που έδωσε στην αγορά κρασί από αυτή την ξεχασμένη μέχρι τότε ποικιλία. Ο Μπάρμπα Γιάννης παρουσιάζει ένα μπουκέτο αρωμάτων από κεράσι, βατόμουρο, μαύρη σοκολάτα και βανίλια, ενώ στο στόμα το κρασί είναι γεμάτο και με διάρκεια στην επίγευση. Η παραγωγή του ανέρχεται στις 20000 φιάλες ετησίως και διατίθεται από το οινοποιείο καθώς και επιλεγμένες κάβες, εστιατόρια, υπεραγορές και ξενοδοχεία σε όλες τις πόλεις.
Καμαντέρενα 
Το λευκό κρασί Καμαντέρενα, παράγεται από το 2004,από την ποικιλία Ξυνιστέρι, στο οινοποιείο Καμαντέρενα στην επαρχία της Πάφου. Φτιαγμένο  100% από Ξυνιστέρι, το κρασί αυτό δείχνει, στον πιο ψηλό βαθμό, το δυναμικό της ποικιλίας. Το χρυσοπράσινο, λαμπερό του χρώμα, με τα πλούσια αρώματα και γεύσεις φρούτων κίτρου και πράσινου μήλου, συντελεί τον ιδανικό σύντροφο για θαλασσινά,  λευκά κρέατα, πιάτα με λευκές σάλτσες, ζυμαρικά καθώς και ελαφριά τυριά. Πίνεται φρέσκο γύρω στους 100C. Έχει κερδίσει πολλαπλά μετάλλια και βραβεία συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου Διαγωνισμού κρασιών στον κόσμο Decanter World Wine Competition. Θα το βρείτε παντού, σε όλα Supermarket, σε πολύ ελκυστική τιμή.
Η Στρούμπελη 
Η Στρούμπελη, που επίσης παράγεται στο νέο οινοποιείο Καμαντέρενα στην Πάφο, παράγεται από το 2009, από σταφύλια της περιοχής. Η σπάνια κυπριακή ποικιλία Μαραθεύτικο μας χαρίζει αυτό το ροζέ κρασί, με τα χαρακτηριστικά αρώματα τριαντάφυλλου, ροδιού και κερασιού και τη λεπτή, αρωματική και ισορροπημένη γεύση. Δοκιμάστε το με δροσερές σαλάτες, ζυμαρικά με ντομάτα ή θαλασσινά, αλλά και με λευκά κρέατα. Μόνο του, ως απεριτίφ, θα γοητεύσει εξίσου. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10-12οC. Τα τελευταία 4 χρόνια συγκαταλέγεται στα καλύτερα Ροζέ του Κόσμου κερδίζοντας Αργυρό Μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό για Ροζέ κρασιά που γίνεται στη Γαλλία, Rosé du Monde. Το βρίσκει κανείς μόνο σε καλά εστιατόρια και επιλεγμένες κάβες.
HERITAGE 
Το ερυθρό ξηρό κρασί HERITAGE, χαρακτηρίζεται από βαθύ κόκκινο χρώμα με πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων φρούτων του δάσους και αίσθηση δρύινου βαρελιού.  Σερβίρεται στους 16-18ο C και ανήκει στην ποικιλία Μαρεθεύτικο.  Η εταιρεία ΚΕΟ αναβίωσε την ποικιλία αυτή και δημιούργησε πρώτη φυτείες με Μαραθεύτικο στο Κτήμα της στο χωριό Μαλλιά σε υψόμετρο πέραν των 650 μέτρων.   Η οινοποίηση του HERITAGE, το οποίο είναι vintage με έτος παραγωγής το 2013, γίνεται  σε ανοξείδωτη δεξαμενή σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.  Το κρασί ακολούθως παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες και μετά την εμφιάλωση παραμένει στην ισοθερμική κάβα για ακόμη τουλάχιστον 6 μήνες, περίοδο κατά την οποία διενεργείτε τακτικός ποιοτικός και γευσιγνωστικός έλεγχος. Συνοδεύει αρμονικά το κόκκινο κρέας, το κυνήγι και τις έντονες σάλτσες. Το HERITAGE παράγεται και διανέμεται από την εταιρεία ΚΕΟ σε επιλεγμένα εστιατόρια, ξενοδοχεία, κάβες και υπεραγορές. 
Κτήμα ΚΕΟ Shiraz 
O ερυθρός ξηρός οίνος Κτήμα ΚΕΟ Shiraz, είναι συνδυασμός των ποικιλιών Shiraz και Merlot που οινοποιούνται μαζί σε ανοξείδωτη δεξαμενή ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Το Vintage κρασί του 2011, ακολούθως παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για ένα χρόνο και μετά την εμφιάλωση του παραμένει στην ισοθερμική κάβα μέχρι να διατεθεί στην αγορά.  Χαρακτηρίζεται από το σκούρο κόκκινο χρώμα του, το πλούσιο σώμα του και τα αρώματα μπαχαρικών και μούρων. Το ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ Shiraz – Merlot παράγεται και διανέμεται από την εταιρεία ΚΕΟ σε επιλεγμένα εστιατόρια, ξενοδοχεία και κάβες. 
Κουμανταρία Αλάσια 
Το Μεγάλο Χρυσό του Διαγωνισμού Κυπριακού Οίνου εξασφάλισε για δεύτερη χρονιά φέτος, η vintage Κουμανταρία Αλάσια. Επταμελής κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από οινολόγους και οινοχόους από την Κύπρο και το εξωτερικό, την επέλεξαν ανάμεσα από 44 Οινοποιεία. Το «Μεγάλο Χρυσό» για την Αλάσια αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, εφόσον η κουμανταρία παράγεται μόνο στην Κύπρο, και η επιβράβευσή της επεκτείνεται και στην ευρύτερη φιλοσοφία της εταιρείας, να συνεχίζει τις παραδόσεις του νησιού και να προάγει γηγενή προϊόντα στις διεθνείς αγορές.Διανέμεται παγκύπρια από την LaikoCosmos Trading Ltd. 
Ευάμπελος Γη
Το κρασί Ευάμπελος Γη, της ποικιλίας Μαραθέυτικο, παράγεται από σταφύλια που συλλέγονται από επιλεγμένους αμπελώνες μεγάλης ηλικίας της Πάφου. Με εντυπωσιακό βαθύ βυσσινί χρώμα και χαρακτηριστικό πλούσιο άρωμα από ώριμα φρούτα του δάσους έχει γεμάτη δομή, απαλή και ευχάριστη γεύση. Το κρασί παράγεται κάτω από τις πιο ιδανικές συνθήκες, με την εφαρμογή της τεχνικής ζύμωσης της φλούδας του σταφυλιού (τσίπουρου). Έτσι οινοποιείται ένα μοναδικό κόκκινο ξηρό κρασί από καθαρά Κυπριακή ποικιλία σταφυλιών που μπορεί να συγκριθεί με τις μεγάλες ερυθρές ποικιλίες παγκοσμίως. Ταιριάζει φανταστικά με πιάτα όπως καπνιστά κρέατα, ζυμαρικά και πικάντικα φαγητά. Σερβίρεται στους 15°-16°, παράγεται και εμφιαλώνεται από την ΛΟΕΛ.  
ΕΠΟΣ 
Tα κρασιά της σειράς ΕΠΟΣ ξεκίνησαν να παράγονται από το Οινοποιείο Κυπερούντας το 2010 και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορώ στην αγορά το 2014. Παράγονται αποκλειστικά και μόνο από σταφύλια των  ιδιόκτητων αμπελώνων του οινοποιείου στην Κυπερούντα, σε υψόμετρο 1400 μέτρων. Τα κρασιά αυτά παράγονται σε περιορισμένη ποσότητα η οποία ανέρχεται στις 2500 φιάλες κάθε έτος. Το ΕΠΟΣ ερυθρό είναι σύνθεση από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Syrah , όπου παλαιώνει για 2 χρόνια σε καινούργια δρύινα βαρέλια. Το ΕΠΟΣ λευκό παράγεται από την ποικιλία Chardonnay, ζυμώνεται και παλαιώνει για 9 μήνες σε καινούργια βαρέλια. Η διανομή των κρασιών γίνεται από την εταιρεία Φώτος Φωτιάδης Διανομείς, σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια. 
Επικούρειος 
Οι Μεσογειακές ποικιλίες σταφυλιών Γιαννούδι και Mourvedre έσμιξαν για να δημιουργήσουν το ερυθρό κρασί Επικούρειος. Πρόκειται για ένα κρασί με έντονο μπουκέτο αρωμάτων από κόκκινα φρούτα και μαλακές τανίνες. Η ποικιλία Γιαννούδι είναι Κυπριακή και το οινοποιείο Ζαμπάρτας πιστεύει ότι έχει τις δυνατότητες να παράξει κρασιά με χαρακτήρα και ποιότητα. Το κρασί Επικούρειος γιορτάζει τη φιλοσοφία του Επικουρισμού, δηλαδή την ισορροπημένη απόλαυση των ωραίων πραγμάτων στη ζωή, όπως το καλό φαγητό, το κρασί και η παρέα της οικογένειας και των φίλων. Μπορεί κανείς το βρει σε εστιατόρια, κάβες και επιλεγμένες υπεραγορές. 
Shiraz – Λευκάδα 
Το κρασί αυτό εντυπωσιάζει τους λάτρεις πλούσιων κόκκινων κρασιών διεθνώς και τοποθετεί την Κύπρο στις χώρες που παράγουν ποιοτικά κρασιά. Η ποικιλία Λευκάδα με τη χαρακτηριστική δομή και το έντονο άρωμα μαύρων μούρων συνεπικουρεί με το πλούσιο σε σώμα και βάθος Shiraz. Είναι ένα πολυδιάστατο κρασί το οποίο θα συνοδέψει επάξια τις σημαντικές σας στιγμές. Παράγεται στο οινοποιείο Ζαμπάρτας στην Λεμεσό από το 2007 και έχει λάβει σημαντικά βραβεία. Οι κρασί παλαιώνει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια πριν εμφιαλωθεί και μπορεί να διατηρηθεί σε φιάλη για πολλά ακόμη χρόνια για περαιτέρω παλαίωση . Μπορεί κανείς το βρει σε εστιατόρια, κάβες και επιλεγμένες υπεραγορές. 
Το Ξυνιστέρι 
Το Ξυνιστέρι παράγεται κυρίως από σταφύλια της περιοχής γύρω από το οινοποιείο Τσιάκκας στη Λεμεσό. Η πρώτη παραγωγή έγινε το 1989. Αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους Κύπριους αλλά και τους ξένους καταναλωτές, σαν ένα ποιοτικό κρασί διεθνών αξιώσεων. Σήμερα εξάγεται σε Αμερική, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία με πολύ καλές κριτικές.  Πρόσφατα ένας Ελβετός κριτικός χαρακτήρισε το Ξυνιστέρι ως μια υπέροχη ανακάλυψη, σημειώνοντας μάλιστα ότι όμοιο του δεν έχει γευτεί για πολλά χρόνια. 
Κουμανδαρία Τσιάκκας 
Η Κουμανδαρία παράγεται από ένα αμπέλι στην περιοχή Αγιου Παύλου στην περιοχή Κουμανδαρίας.  Για την παραγωγή χρησιμοποιείται μόνο Ξυνιστέρι και η Κουμανδαρία ζυμώνεται στο οινοποιείο Τσιάκκας. Ακολούθως παλαιώνει  σε ισοθερμικές κάβες για πέντε περίπου χρόνια και εμφιαλώνεται χωρίς ενδυνάμωση.  Εξάγεται σε Αμερική, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία. Την παγκύπρια διανομή των κρασιών των οινοποιείων Τσιάκκας αναλαμβάνει η εταιρεία διανομής κρασιών OENUS.
Makkas Μαραθεύτικο 
Bασισμένο στη γηγενή αυτή κυπριακή ποικιλία, το Μαραθεύτικο Μακκάς είναι ένα εξαίρετο κρασί με υπέροχο σώμα, έντονο χρώμα και ευχάριστο μπουκέτο. Παράγεται στο οινοποιείο Μακκάς στην Ορεινή Πάφο και τα χαρακτηριστικά του, το κατατάσσουν ανάμεσα στις πλέον ποιοτικές ποικιλίες του τόπου μας με πολλές προοπτικές εξέλιξης. Χαρακτηρίζεται από άρωμα πράσινου πιπεριού, βύσσινο και νότες σοκολάτας. Την διανομή του αναλαμβάνει η εταιρεία acm Xριστοφίδης. 
Makkas Syrah
Τo Μakkas Syrah ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα ερυθρά κρασία, τόσο λόγο του έντονου χαρακτήρα του, όσο και για την πολυπλοκότητα του αρώματός του. Είναι μονοποικιλιακό και παλαιώνεται για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Κύρια χαρακτηριστικά του, το βαθυκόκκινο χρώμα και η μυρωδιά από δαμάσκηνο, σύκο και νότες φρέσκου καπνού. Ταιριάζει υπέροχα με το κόκκινο κρέας μαγειρεμένο στη σχάρα άλλα και με πικάντικα πιάτα. 
 
 της Δώρας Πάμπουλου
 

Δειτε Επισης

Η Toyota Κύπρου στον παγκόσμιο διαγωνισμό ζωγραφικής «Toyota Dream Car» 2024
Ο Όμιλος ΠΑΠΑΠΕΛΛΗΝΑΣ αναδεικνύει τη δύναμη του "Μαζί"
Οι Φούρνοι ΖΟΡΠΑΣ στηρίζουν την Europa Donna Κύπρου με το «Μπισκότο Φροντίδας»
Dionysus Mansion: Το εστιατόριο που θέλεις να επιστρέφεις ξανά
Η Λευκωσία υποδέχεται την All About Gourmets!
Η Boutique Patisserie επέστρεψε ανανεωμένη!
ΖΥΜΑΡΙΚΑ Di Martino: Κάθε μέρα γινόμαστε και μεγαλύτερη οικογένεια!
Το JBL Snow Party επιστρέφει για το 2024 με τους εκρηκτικούς Martin Garrix και Tigerlily στην σκηνή!
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου
Have you heard it? Η πιο... «crunchy» διαφήμιση της McDonald’s™ Κύπρου από την TBWA\Entelia!