Do it like a chef

Το κόψιμο του κρεμμυδιού γίνεται μέσα σε 3 δευτερόλεπτα, η ζύμη του ψωμιού σε μόλις 3 λεπτά, ενώ το άλεσμα του χαλλουμιού σε μόλις 5 δευτερόλεπτα. Το Thermomix μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, βρήκε τη θέση του στην κουζίνα μας και έγινε απαραίτητο ακόμα και στις κουζίνες των μεγαλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Τρεις επώνυμοι, μαγείρεψαν αγαπημένες τους συνταγές με τη βοήθεια του Thermomix, και μας μίλησαν για τη σχέση τους με την κουζίνα και τις συνήθειές τους…
 

Έλενα Στρογγυλιώτου

Εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα, η Έλενα Στρογγυλιώτου παραδέχεται ότι το Thermomix τη βοηθά στο καθημερινό μαγείρεμα. Εύκολα και γρήγορα ετοιμάζει το μεσημεριανό μετά το σχολείο, το βραδινό  για την οικογένεια ή κάποια λιχουδιά για τα παιδιά.

Κριθαράκι με κοτόπουλο
 
Υλικά
70 ml ελαιόλαδο
 700 γρ. στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μέτριους κύβους
2 πρέζες αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
500 γρ. κριθαράκι
 120 γρ. κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
1 σκελίδα σκόρδο
500 γρ. φρέσκες ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
 1 κ. σ. κέτσαπ
 1 κ. σ. πάστα σπιτικού ζωμού λαχανικών ή 1 κύβο ζωμού λαχανικών
 800 ml κοχλαστό νερό
 
Εκτέλεση

1. Τοποθετούμε το χτυπητήρι στα μαχαίρια. Βάζουμε στον κάδο 40 ml ελαιόλαδο, το κοτόπουλο, 1 πρέζα αλάτι, το πιπέρι και σοτάρετε 10 λεπτά/120°C/ /ταχύτητα. Σουρώνουμε το κοτόπουλο στο Varoma και το αφήνουμε στην άκρη.
2. Αφαιρούμε το χτυπητήρι. Βάζουμε στον κάδο 20 ml ελαιόλαδο, το κριθαράκι και σοτάρουμε 2 λεπτά/120°C/ /ταχύτητα. Σουρώνουμε το κριθαράκι στο καλαθάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
3. Βάζουμε στον κάδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, 10 ml ελαιόλαδο και κόβουμε για 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα και σοτάρουμε 2 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.

4. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλέθουμε 10 δευτ./ταχύτητα 6.
5. Προσθέτουμε την κέτσαπ, την πάστα ζωμού, 1 πρέζα αλάτι, το κοχλαστό νερό και αναμειγνύουμε 4 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Τοποθετούμε το καλαθάκι στη θέση του και ανακατεύουμε το κριθαράκι με τη σπάτουλα μια-δυό φορές. Τοποθετούμε το Varoma στη θέση του και μαγειρεύουμε στον ατμό 25 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.
6. Το κριθαράκι ίσως να φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο αλλά, αργότερα, όταν θα προστεθεί η υπόλοιπη σάλτσα από πάνω, θα την απορροφήσει και θα είναι έτοιμο. Βάζουμε το κριθαράκι στην πιατέλα και το απλώνουμε με τη σπάτουλα πιέζοντας ελαφρώς. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, την υπόλοιπη σάλτσα που έμεινε στον κάδο και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αφήνουμε να  απορροφήσει το κριθαράκι τη σάλτσα καλά προτού σερβίρουμε.
 
Στην κουζίνα της Έλενας…
Θα χαρακτήριζα τη σχέση μου με την κουζίνα… ένα «πρέπει»! Όμως από τον καιρό που χρησιμοποιώ το Τhermomix μπορώ να πω ότι η σχέση μου με την κουζίνα έγινε πιο δημιουργική.
Την πρώτη φορά που μαγείρεψα… έφτιαξα popcorn και ήμουν ακόμα στο γυμνάσιο.
Το πρώτο φαγητό που μαγείρεψα… ήταν μακαρόνια, όταν ήμουν ακόμη φοιτήτρια.

Tο Τhermomix έχει κάνει τη ζωή μου… εύκολη και υγιεινή, γιατί ψήνω το φαγητό μου πολύ συχνά στον ατμό, ακολουθώντας τις συνταγές του Varoma.
Χρησιμοποιώ το Thermomix… για το καθημερινό μαγείρεμα.
Το αγαπημένο μου φαγητό… η πίτσα.
Η αγαπημένη μου συνταγή του Thermomix… είναι με διαφορά ο γεμιστός σολομός με μους και σάλτσα από μάνγκο.
Το πιάτο που τρώω συχνότερα είναι… μαριναρισμένο κοτόπουλο και λαχανικά.
Για τα παιδιά μου φτιάχνω αρκετά συχνά… κέικ γεωγραφίας.
Για φίλους μου αρέσει να μαγειρεύω… μακαρόνια με καπνιστό σολομό και μπεσαμέλ.
H σπεσιαλιτέ μου… οι γαρίδες με sweat & sour σάλτσα.
Δεν μπορώ να αντισταθώ… σε κανένα από τα γλυκά του Thermomix.
Δεν τρώω ποτέ… κουνέλι.
Το αγαπημένο μου γλυκό… το lava cake.

 

Λούης Πατσαλίδης
Του αρέσει το φαγητό, όχι τόσο το… μαγείρεμα. Με τη βοήθεια του Thermomix όμως, ο Λούης Πατσαλίδης φτιάχνει από ψωμί, μέχρι ζωμό λαχανικών! 


 
Γαρίδες με μέλι και δεντρολίβανο
ΥΛΙΚΑ                
600 - 700 γρ. μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες ή μόνο με την ουρά (1200-1300 γρ. ακαθάριστες ή 30-35 γαρίδες)
60 γρ. ψωμί σε κομμάτια
1 καλά γεμάτο κ. γλ. ξηρό κόλιανδρο
80 ml ούζο
80 γρ. μέλι θυμαρίσιο
80 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα)
40 γρ. πάστα ντομάτας
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
200 ml νερό              
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα βαθουλό δοχείο.
2. Ρίχνουμε στον κάδο το ψωμί και το τεμαχίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 9. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
3. Βάζουμε στον κάδο τον κόλιανδρο και τον αλέθουμε για 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 9.
4. Προσθέτουμε το ούζο, το μέλι, το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, την πάστα ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και αναμειγνύουμε για 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3. Περιχύνουμε τις γαρίδες με το μείγμα και τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστούν.
5. Βάζουμε στον κάδο τις γαρίδες με τη μαρινάτα και ρυθμίζουμε 15 λεπτά/100°C/ /ταχύτητα.
6. Προσθέτουμε το αλεσμένο ψωμί, το νερό και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά/ Varoma/ /ταχύτητα??.
7. Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα βαθουλό δοχείο και τις σερβίρουμε ζεστές, συνοδεύοντάς τις με ρύζι.
 
Στην κουζίνα του Λούη…
 
Θα χαρακτήριζα τη σχέση μου με την κουζίνα… Εξαιρετική. (Λόγω του ότι τρώω)
Η πρώτη φορά που μαγείρεψα… ήταν δράμα
Το πρώτο φαγητό που μαγείρεψα… σάντουιτς
Tο Τhermomix έχει κάνει τη ζωή μου… ανάστατη γιατί πλέον η Αστέρω με βάζει να μαγειρεύω!
Συνήθως χρησιμοποιώ το Thermomix… για να φτιάξω ψωμί. Φτιάχνω φρέσκο ψωμί περίπου τρεις φορές την εβδομάδα
Το αγαπημένο μου έδεσμα… κολοκοτές
Η αγαπημένη μου συνταγή στο Thermomix… ο ζωμός λαχανικών
Το πιάτο που τρώω συχνότερα… σουβλακία
Για τη γυναίκα μου φτιάχνω… τα πάντα
Για φίλους μου αρέσει να φτιάχνω… πουρέκια με αναρή
H σπεσιαλιτέ μου… το ψητό
Δεν μπορώ να αντισταθώ… στο παγωτό
Δεν τρώω ποτέ… μα σοβαρομιλάς τωρά;
Το αγαπημένο μου γλυκό… οτιδήποτε σιροπιαστό

Χρίστος Χριστοδούλου
Ο chef Xρίστος Χριστοδούλου, χρησιμοποιεί συχνά το Thermomix, για να ανακαλύπτει καινούργιες συνταγές ή για να εφαρμόσει γρηγορότερα τις δικές του συνταγές.


Κέικ καρότο με τυρί κρέμα


ΥΛΙΚΑ
Γέμιση

 250 γρ. τυρί κρέμα
120 γρ. ζάχαρη
 2 αυγά
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. γιαούρτι
 
Κέικ

100 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα
 200 γρ. καρότο, σε κομμάτια 3-4 εκ.
2 αυγά
120 γρ. ζάχαρη
100 ml ηλιανθέλαιο
120 γρ. αλεύρι φαρίνα
 ½ κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
 ½ κ. γλ. μαγειρική σόδα
30 γρ. μέλι
 1 καλά γεμάτο κ. γλ. ζάχαρη βανίλιας, σπιτική
1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο, αλεσμένο
1 κ. γλ. κανέλα, αλεσμένη
 1 πρέζα γαρίφαλο, αλεσμένο
1 πρέζα αλάτι
Γλάσο τυρί κρέμα
300 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
250 γρ. τυρί κρέμα
60 γρ. βούτυρο, μαλακό
 1 κ. γλ. ζάχαρη βανίλιας


Σάλτσα καραμέλα για γαρνίρισμα (προαιρετικό)
15 γρ. βούτυρο, ανάλατο
100 γρ. ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
 15 γρ. golden syrup (σιρόπι καραμελωμένης ζάχαρης)
 1 κ. γλ. χαρουπόμελο ή black treacle (μελάσα)
 1 κ. γλ. κρέμα γάλακτος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γέμιση
1. Βάζουμε στον κάδο το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, τα αυγά, τον χυμό λεμονιού, το γιαούρτι και αναμειγνύουμε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Αδειάζουμε σ’ ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Κέικ
2.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα 22 εκ., καλύπτουμε τον πάτο με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε στην άκρη.
3.Βάζουμε στον κάδο τα καρύδια και αλέθουμε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Αδειάζουμε σ’ ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
4.Βάζουμε στον κάδο το καρότο και αλέθουμε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Αδειάζουμε σ’ ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
5.Βάζουμε στον κάδο τα αυγά, τη ζάχαρη, το ηλιανθέλαιο και αναμειγνύουμε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
6. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το μέλι, τη ζάχαρη βανίλιας, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και αναμειγνύουμε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
7. Προσθέτουμε το αλεσμένο καρότο, 50 γρ. αλεσμένα καβουρδισμένα καρύδια και αναμειγνύουμε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3. Αδειάζουμε το μισό μείγμα στη φόρμα και με μια κουτάλα της σούπας, βάζουμε από πάνω τη μισή γέμιση καλύπτοντας όσο το δυνατόν όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια, καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ και τελειώνουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Δεν ανακατεύουμε. Βάζουμε τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο (190°C) και ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε την επικάλυψη και τη σάλτσα καραμέλας.


Γλάσο τυρί κρέμα
8.Τοποθετούμε το χτυπητήρι. Βάζουμε στον κάδο την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε στην ταχύτητα 3,5, χωρίς να ρυθμίσουμε χρόνο, παρακολουθώντας από το άνοιγμα της μεζούρας μέχρι να πήξει. Ακολούθως, αφαιρούμε το χτυπητήρι. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
9.Βάζουμε στον κάδο τη ζάχαρη και αλέθουμε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.
10.Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το βούτυρο, τη ζάχαρη βανίλιας και αναμειγνύουμε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
11.Τοποθετούμε το χτυπητήρι πάνω από το μείγμα τυριού κρέμα, προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και αναμειγνύουμε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
Σάλτσα καραμέλας (προαιρετικό)
12.Βάζουμε στον κάδο το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, το golden syrup, το χαρουπόμελο, την κρέμα γάλακτος και θερμαίνουμε 15 λεπτά/90°C/ταχύτητα 3. Αδειάζουμε σε ένα βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Συναρμολόγηση
13.Όταν ψηθεί το κέικ, αφήνουμε τη φόρμα για 10-15 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε και βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
14. Καλύπτουμε όλο το κέικ με το γλάσο τυρί κρέμα και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα 50 γρ. αλεσμένα καρύδια και τη σάλτσα καραμέλας.
 
Στην κουζίνα του Χρίστου…
Κουζίνα για μένα σημαίνει… χώρος δημιουργίας και ξεκούρασης.
Η πρώτη φορά που μαγείρεψα… ήταν πριν από πολύ καιρό, ούτε που θυμάμαι. Αλλά θα πρέπει να έχω γεννηθεί μέσα σε κουζίνα!
Το πρώτο φαγητό που μαγείρεψα… μάλλον θα ήταν παστίτσιο.
Tο Τhermomix έχει κάνει τη ζωή μου… πιο εύκολη. Από τον καιρό που χρησιμοποίησα το Τhermomix μου είναι απαραίτητο και δεν θα μπορούσα να φανταστώ την κουζίνα μου χωρίς αυτό.
Συνήθως χρησιμοποιώ το Thermomix… για να ετοιμάσω σε ελάχιστο χρόνο συνταγές για σάλτσες, σούπες, γλυκά ή παγωτά. Επίσης, το χρησιμοποιώ σαν ένα πιο υγιεινό τρόπο ψησίματος ψαριών και λαχανικών. Το φανταστικό με το Thermomix είναι ότι κάνεις πάντα με ακρίβεια τις συνταγές, πετυχαίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα κάθε φορά.
Το αγαπημένο μου φαγητό… είναι το καλομαγειρεμένο.
Η αγαπημένη μου συνταγή του Thermomix… Μηλόπιτα και όχι μόνο.
Το πιάτο που τρώω συχνότερα… ψάρι στον ατμό και σάλτσα κρασιού με σαφράν.
Για τη γυναίκα μου φτιάχνω αρκετά συχνά… διάφορες συνταγές με ψάρια.
Για φίλους μου αρέσει να μαγειρεύω… διάφορα, αλλά αυτό που τους αρέσει ιδιαίτερα είναι η κολοκυθόσουπα με ροκφόρ.
H σπεσιαλιτέ μου… αρνάκι λεμονάτο με πουρέ γλυκοπατάτα και αρωματικά.
Δεν μπορώ να αντισταθώ… στα ζυμαρικά.
Στα αγαπημένα μου γλυκά… τα κρεμώδη και τα παραδοσιακά πολίτικα.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar!
London Essences: Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Νέο Deli μενού στα Caffè Nero!
Η Toyota Κύπρου στον παγκόσμιο διαγωνισμό ζωγραφικής «Toyota Dream Car» 2024
Ο Όμιλος ΠΑΠΑΠΕΛΛΗΝΑΣ αναδεικνύει τη δύναμη του "Μαζί"
Οι Φούρνοι ΖΟΡΠΑΣ στηρίζουν την Europa Donna Κύπρου με το «Μπισκότο Φροντίδας»
Dionysus Mansion: Το εστιατόριο που θέλεις να επιστρέφεις ξανά
Η Λευκωσία υποδέχεται την All About Gourmets!
Η Boutique Patisserie επέστρεψε ανανεωμένη!
ΖΥΜΑΡΙΚΑ Di Martino: Κάθε μέρα γινόμαστε και μεγαλύτερη οικογένεια!