Χάιφα – Τελ Αβίβ: 24 ώρες και κάτι στο Ισραήλ

 
24 ώρες και κάτι στο Ισραήλ είναι λίγες, πολύ λίγες. Μία μέρα και κάτι δεν είναι αρκετή για να γνωρίσεις τις ομορφιές της χώρας που βρίσκεται μόλις 40 λεπτά μακριά από την Κύπρο. Η γειτονική χώρα έχει πολλά να επιδείξει από τον έντονο χαρακτήρα της, την πολυκοσμική κουλτούρα της και το μεσογειακό της ταμπεραμέντο. Δύο από τις πόλεις της που τα δίνουν όλα στον τουρισμό είναι η Χάιφα και το Τελ Αβίβ. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν τις επισκεφθείς είναι πιο κάτω.

Χάιφα
Αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Ισραήλ και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό πάνω από 272,181 κατοίκους. Όπως ολόκληρο το Ισραήλ και η Χάιφα, αποτελεί έναν προορισμό με χίλια πρόσωπα, για κάθε τύπο ταξιδιώτη και όλα τα γούστα. Στον δρόμο, θα σταματήσεις αρκετές φορές  για πανοραμικές φωτογραφίες με θέα όλη την πόλη. Το βλέμμα σου θα φτάσει μέχρι τα σύνορα με τις γύρω περιοχές, εντοπίζοντας ναούς, συναγωγές, τζαμιά, μεγάλα αραβικά σπίτια και διάφορα χρώματα της φύσης. Τριάντα λεπτά από την Χάιφα και μία ώρα από το Τελ Αβίβ βρίσκεται η Ναζαρέτ. Ο καλύτερος τρόπος για να την δεις, είναι να την περπατήσεις.  Πρώτα όμως θα κάνεις ξανά στάσεις για πανοραμικές φωτογραφίες στα ψηλά σημεία τις πόλης. Μία από αυτές τις στάσεις αφορά το «Όρος του γκρεμού», όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο κόσμος της Ναζαρέτ που δεν αποδεχόταν το Ιησού ως Μεσσία τον οδήγησαν εκεί με στόχο να τον σπρώξουν  κάτω από τον γκρεμό, με τον ίδιο να εμφανίζεται μπροστά τους και να εξαφανίζεται στα ξαφνικά. Το συγκεκριμένο σημείο σου χαρίζει επίσης μια 360 μοιρών θέα για όλη την περιοχή. 
 
 
Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο για την πόλη. Το 36% των κατοίκων της πόλης είναι Χριστιανοί και το 65% μουσουλμάνοι. Τα τελευταία χρόνια, το γραφείο τουρισμού, προωθεί την αναβάθμιση και αναγέννηση της πόλης δίνοντας χώρο στους νέους. Καλλιτέχνες, νέοι επαγγελματίες, σεφ και άλλοι προχωρούν στην δημιουργία νέων χώρων, δίνοντας νέα μορφή στα μαγαζιά της περιοχής, που «υποφέρουν» μετά την δημιουργία των διάφορων εμπορικών κέντρων. Τα καφέ αλλάζουν και γίνονται μοντέρνα κρατώντας ταυτόχρονα το διαχρονικό στυλ των κτιρίων. Οι σεφ δίνουν μια γκουρμέ νότα στο παραδοσιακό φαγητό και οι καλλιτέχνες βρίσκουν ένα σπίτι για τις δημιουργίες τους.
 
 
Είτε είσαι θρήσκος είτε όχι, δεν μπορείς να παραλείψεις μια επίσκεψη στην ορθόδοξη Εκκλησία της Αναγγελίας καθώς επίσης και τον Καθολικό Ναό της Αναγγελίας, οι γραφές του χρονολογούνται κατά τον τέταρτο και πέμπτο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, το κτίριο αναγνωρίζεται ως το σπίτι της Άγιας Οικογένειας. Γεγονός που το κάνει ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά αλλά και θρησκευτικά σημεία της πόλης. 
Περπατώντας στα στενά γραφικά σοκάκια τις Ναζαρέτ, θα μαγευτείς από την αρχιτεκτονική των κτιρίων της, θα απολαύσεις ανατολίτικο καφέ και τσάι από βότανα της περιοχής. Τα καφενεία της περιοχής, διατηρώντας το vintage ύφος τους, το πρωί αποτελούν το στέκι των ηλικιωμένων για χαρτιά και καφέ ενώ το βράδυ μετατρέπονται σε μπαρ, με μουσική από djs και διασκέδαση μέχρι το πρωί.
Κλασσικά παλιά σπίτια, έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, καλώντας τους τουρίστες να διανυκτερεύσουν στην πόλη, προσφέροντας παραδοσιακά γεύματα και μαγική θέα. Τα εστιατόρια της περιοχής προτείνουν επίσης παραδοσιακούς μεζέδες όπως χούμους, ταμπούλε, φατούς και άλλα. Εκεί θα δεις επίσης τους πανέμορφους κήπους του Παγκόσμιου Κέντρου Μπαχάι και θα ενημερωθείς για τη συγκεκριμένη θρησκεία.
 

Θα μείνεις
Για διαμονή στην πόλη, το «La Cappella», ένα trendy boutique hotel, δίπλα στο Sammy Ofer Stadium με υπέροχη θέα του ηλιοβασιλέματος από την ταράτσα του κτιρίου, είναι μια ιδανική επιλογή. Τοποθετημένο σε ένα μικρό mall, σου δίνει την δυνατότητα να απολαύσεις εκεί πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο, στα εστιατόρια που βρίσκονται γύρω. Ένα από αυτά είναι το ασιατικό Μinna Τomei», με πιάτα από διάφορες ασιατικές χώρες και κουζίνες.
 
 
 
 

Tel Aviv
Σφύζει από ζωή και δεν είναι υπερβολή. Ο μοναδικός παλμός της πόλης και η μοναδική της ενέργεια που εκπέμπει όλο το 24ωρο, της έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «Mediterranean Capital of Cool» από τους New York Times. Είναι μια πόλη που ‘δεν κοιμάται ποτέ’ και συνδυάζει χρυσές Μεσογειακές ακτές με μοναδική νυχτερινή ζωή, μια ακμάζουσα πολιτιστική σκηνή, απίστευτο φαγητό και αναγνωρισμένη απ την UNESCO αρχιτεκτονική. Αυτό όμως που κάνει τη πόλη να ξεχωρίζει είναι η κοσμοπολίτικη αύρα και ο ανοιχτός χαρακτήρας που αποπνέει. Η πόλη είναι η δεύτερη σε μέγεθος στο Ισραήλ και αποτελεί τη οικονομικό και τεχνολογικό κέντρο της χώρας καθώς και η βάση δεκάδων εταιρειών και καινοτόμων επιχειρήσεων τεχνολογίας αιχμής και των start ups.

 
Όσο περπατάς στην πόλη, θα συναντήσεις στον δρόμο σου skaters, μαμάδες να παίζουν με τα παιδιά τους στα πάρκα που βρίσκονται στην μέση της πόλης και άλλους να ξαπλώνουν σε υπαίθριες αιώρες.  Δεν λείπουν τα graffities, τα διαδραστικά installations καθώς επίσης και τα αξιοθέατα. Στην White City, που ονομάστηκε έτσι από τη μία λόγω των λόφων με λευκή άμμο πάνω στην οποία κτίστηκε η πόλη και από την άλλη λόγω της συνοικίας με τα λευκά κτίρια που έκαναν τη εμφάνισή τους την δεκαετία του 1930, με κίνημα Bauhaus. Σήμερα αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

 
Θα πιεις το καφεδάκι σου κάτω από πελώρια δέντρα και μην ξαφνιαστείς αν κάποια στιγμή καταφθάσει στο τραπέζι σου ένα πιάτο με κρουασάν. Τέτοιες εκπλήξεις είναι καθημερινότητα στις καφετέριες της οδού Rothschild.
 

Περπατώντας τους πολυσύχναστους δρόμους της, θα μαγευτείς από τα μεγάλα μοντέρνα κτίρια που δεσπόζουν σε διάφορες μεριές της πόλης. Αντίθετα στα στενά γραφικά σοκάκια της περιοχής Γιάφα, όπου θα νιώσεις πως εκεί σταμάτησε στην κυριολεξία ο χρόνος και το παλιό συναντά το σύγχρονο, σε ένα αρμονικό πάντρεμα.
 
Σίγουρα θα περάσεις από την Sarona Market που είναι η μοντέρνα εκδοχή της αγοράς, ενώ το ίδιο θα λατρέψεις και την παραδοσιακή Carmel Market, το μεγάλο παζάρι.
 
Από την αγορά θα βρεθείς στην παραλία, μετά στα μπαράκια της περιοχής και αργότερα στα εμπορικά κέντρα. Είναι η πόλη που συνδυάζει τα πάντα και ο καθένας ακολουθεί τον ρυθμό και το στιλ που του ταιριάζει. Φεστιβάλ και μεγάλες διοργανώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνο, προσελκύουν επίσης μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

 
Όταν πεινάσεις θα απολαύσεις hummus, το οποίο ίσως να μην το ήξερες αλλά υπάρχουν διάφορες εκδοχές του. Για επιδόρπιο, πρέπει να πεις «ναι» στο σιροπιαστό kunefe!

Extra tip
O δήμος του Τελ Αβίβ λειτουργεί επίσης ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων σε γειτονιές της πόλης.

Διαβατήριο και Βίζα
Πολύ σημαντικό είναι το διαβατήριο σου να έχει τουλάχιστον εξάμηνη ισχύ. Πλέον η βίζα εκδίδεται δωρεάν, σε μορφή κάρτας κατά την είσοδο και την έξοδο από την χώρα. Ο εξονυχιστικός έλεγχος των αποσκευών και  οι ερωτήσεις τύπου «μήπως κουβαλάτε μαζί σας πυρομαχικά;» πρέπει να σας βρουν σε ετοιμότητα, μιας και  η ασφάλεια στο αεροδρόμιο Ben-Gurion του Τελ Αβιβ, είναι ισχυρή και γίνεται με απόλυτη σοβαρότητα.

Συνάλλαγμα
Το νόμισμα που χρησιμοποιείται είναι το Νέο Σέκελ (Israeli New Shekel), ενώ σχεδόν όλες οι κάρτες γίνονται δεκτές και συστήνεται η χρήση τους, αφού προηγηθεί ενημέρωση για τις επιπλέον χρεώσεις από την τράπεζα.
 
40 λεπτά από την Κύπρο
Τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις προς την Χάιφα πραγματοποιεί τον Χειμώνα και την Άνοιξη η TUS Airways, ενώ το καλοκαίρι πραγματοποιούνται δύο πτήσεις καθημερινά. Στην περίπτωση του Τελ Αβίβ διεκπεραιώνονται καθημερινά δύο πτήσεις από την Κύπρο ενώ από το Τελ Αβίβ δεν γίνονται πτήσεις το Σάββατο.  Πρόκειται για τη νέα κυπριακή εταιρεία αερογραμμών με βάση το Αεροδρόμιο της Λάρνακας, Tus Airways. Η εταιρεία προσφέρει ένα καινοτόμο μοντέλο αεροπορικών ταξιδιών για τα δεδομένα της περιοχής, με ευέλικτο πρόγραμμα και βολικές ώρες αναχώρησης για τους επιβάτες, νωρίς το πρωί, το μεσημέρι και αργά το βράδυ. Το μήνυμα "Τhe Ultimate Schedule” αποτελεί τη φιλοσοφία της, στοχεύοντας να συνδέσει την Κύπρο με τις γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω καθημερινών πτήσεων, σε ανταγωνιστικές τιμές.  Ο στόλος της TUS Airways αποτελείται αυτή τη στιγμή, από αεροπλάνα που επιτρέπουν τη γρήγορη επιβίβαση, όπως είναι τα μεσαίου-μεγέθους, 50 θέσεων, Saab2000 και τα 100 θέσεων Fokker100. Τα αεροπλάνα της εταιρείας έχουν τη δυνατότητα να προσγειώνονται και σε δευτερεύοντα αεροδρόμια, εκπληρώνοντας το όραμα της εταιρείας για ένα πρόγραμμα υψηλής συχνότητας πτήσεων, άνετων και οικονομικών προς όλη την περιοχή. 
 
 

Δειτε Επισης

Η Toyota Κύπρου στον παγκόσμιο διαγωνισμό ζωγραφικής «Toyota Dream Car» 2024
Ο Όμιλος ΠΑΠΑΠΕΛΛΗΝΑΣ αναδεικνύει τη δύναμη του "Μαζί"
Οι Φούρνοι ΖΟΡΠΑΣ στηρίζουν την Europa Donna Κύπρου με το «Μπισκότο Φροντίδας»
Dionysus Mansion: Το εστιατόριο που θέλεις να επιστρέφεις ξανά
Η Λευκωσία υποδέχεται την All About Gourmets!
Η Boutique Patisserie επέστρεψε ανανεωμένη!
ΖΥΜΑΡΙΚΑ Di Martino: Κάθε μέρα γινόμαστε και μεγαλύτερη οικογένεια!
Το JBL Snow Party επιστρέφει για το 2024 με τους εκρηκτικούς Martin Garrix και Tigerlily στην σκηνή!
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου
Have you heard it? Η πιο... «crunchy» διαφήμιση της McDonald’s™ Κύπρου από την TBWA\Entelia!