Ένα ζευγάρι μας εξηγεί γιατί είναι «Σε όλα μαζί»!

Το θέμα της ισότητας των φύλων τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στον προσωπικό, οικογενειακό χώρο, είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κυπριακή κοινωνία. To ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Breaking the Mould: Promoting Gender Equality in Cyprus» στοχεύει στην εξάλειψη του στερεότυπου που ορίζει ότι η οικιακή εργασία δεν ταιριάζει στην παραδοσιακή εικόνα της αρρενωπότητας.
 
Η Κωνστάντια Δημητριάδου Κωνσταντίνου & ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, που συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης «Breaking the Mould», συμμετέχοντας και σε τηλεοπτικό σπότ της καμπάνιας για να στείλουν το μήνυμα ότι ένα ζευγάρι πρέπει να είναι «Σε όλα μαζί», μας μίλησαν για την καμπάνια και για το πόσο σημαντικό είναι για ένα ζευγάρι να είναι πραγματικά σε όλα μαζί!
 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα σύγχρονο ζευγάρι να είναι «Σε όλα μαζί»;
Δ.:
Καθόλου δύσκολο. Αποτελεί άλλωστε, μια από τις βασικές προϋποθέσεις για μια υγιή σχέση. Ζούμε στο 2017. Ένα σύγχρονο ζευγάρι δεν έχει την πολυτέλεια να αναλώνεται σε διαπραγμάτευση ρόλων και ασχολιών. Από τη στιγμή που επιλέγεις να φτιάξεις οικογένεια, το μότο «Σε Όλα Μαζί», γίνεται αυτόματα κανόνας ζωής. Εκτός από στάση ζωής είναι και θέμα ρεαλισμού.
Κ.: Όντως, για μένα και τον Δημήτρη, τα πράγματα ήταν ανέκαθεν αυτονόητα. Είμαστε μαζί, για να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο. Δεν λειτουργήσαμε ποτέ και σε καμιά περίπτωση ως δύο ξεχωριστές οντότητες.

Πώς μεταφράζεται στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού, το «Σε όλα μαζί»;
Δ.:
Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Κ.: Η αλήθεια είναι πως μοιραζόμαστε σχεδόν τα πάντα. Τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα, τις ευθύνες και γενικότερα τις καθημερινές απαιτήσεις μιας εξαιρετικά πολυάσχολης πραγματικότητας η οποία περιλαμβάνει μάλιστα και δύο παιδιά.
 
Πόσο σημαντικό είναι για ένα ζευγάρι να είναι «Σε όλα μαζί»;
Δ.:
Η ετυμολογία της λέξης «ζευγάρι» καθιστά, ή θα έπρεπε να κάνει το μότο «σε όλα μαζί», αυτονόητο. Είμαστε μια ομάδα, για να χρησιμοποιήσω ένα ποδοσφαιρικό όρο, που κάνει τα πάντα μαζί για να κερδίζει στη ζωή και να προχωρά. Αν σταματήσει να το πράττει, θα χάννει συνεχώς και ο κίνδυνος του υποβιβασμού -το τέλος μιας υγιούς σχέσης- θα είναι ορατός.
Κ.: Για μένα είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η προσέγγιση. Δεν θα μπορούσα να είμαι με έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι δίπλα μου στα πάντα, δεν με στηρίζει στα πάντα και δεν μοιράζεται μαζί μου τα πάντα. Είμαστε σε όλα μαζί από ανάγκη, αλλά πρωτίστως γιατί το επιθυμούμε βαθιά.
Πιστεύετε πως αυτή η στάση ζωής κρατά την σχέση σας ζωντανή και υγιή;
Δ.:
Δεν το πιστεύω απλά. Είμαι βέβαιος για αυτό!
Κ.: Αναμφισβήτητα!
 
Αυτή την στάση ζωής, την μεταδίδετε στα παιδιά σας;
Δ.:
Δεν χρειάζεται να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε σε καθημερινή βάση είναι αρκετός για να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι, να είμαστε σε όλα μαζί. Το βλέπουν στην πράξη.
Κ.: Εννοείται ότι ο Αλέξανδρος και η Κασσάνδρα μεγαλώνουν με αυτό το μοτίβο. Χαίρομαι αφάνταστα που οι δυο τους είναι φοβεροί team players. Συζητάμε μαζί τους τα πάντα, μοιραζόμαστε τα πάντα, έχουν τις δικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή ξέρουν πως αν χρειαστούν βοήθεια, ένα άλλο μέλος της ομάδας θα είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει -ακόμα κι αν αυτό αφορά στο να βάλουμε πλυντήριο ή να μαγειρέψουμε.  
 
Πώς πιστεύετε ότι συμβάλλουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων, εκστρατείες όπως το «Breaking the mould»;
Δ.:
Η κοινωνία, τα ταμπού και οι προκαταλήψεις σε ότι αφορά το θέμα της ισότητας των δύο φύλων, δεν θα αλλάξουν χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Η εκστρατεία «Breaking the Mould» μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την εμπέδωση από την κοινωνία των βασικών κανόνων σε ότι αφορά την ισότητα και τις υγιείς σχέσεις.
Κ.: Θα αναφέρω απλά, ότι προσωπικά ένιωσα μεγάλη τιμή που συμμετείχαμε στην συγκεκριμένη εκστρατεία. Έστω και πέντε-δέκα άνθρωποι να προβληματίστηκαν και να «έπιασαν» το μήνυμα, σημαίνει πως κάτι πετύχαμε...
 
*Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, την Επίτροπο Ισότητας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και την ΙΜΗ, ενώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Για περισσότερες πληροφορίες: ΙΜΗ, events@imhbusiness.com
ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com/ www.breakingthemouldcy.com

Δειτε Επισης

Μάνος Γαβράς: «Όταν ήμουν στο εξωτερικό κοιμόμουν στο αυτοκίνητο και έκανα μπάνιο στο γυμναστήριο»
Πάνος Σταθακόπουλος: «Σκοτώθηκε ο ξάδερφος μου & έπρεπε να πάω στο θέατρο και να χτυπιέμαι σε ένα φέρετρο»
Δημόσια στροφή 180 μοιρών αποφάσισε να κάνει ο Κώστας Αρζόγλου για τον σκηνοθέτη Κώστα Κωστόπουλο
Νίκος Πολυδερόπουλος: «Nιώθω ότι είναι παντού ο αδερφός μου, όπου τον ζητήσω, έρχεται»
Ο Γιάννης Καλλιάνος ανακοίνωσε πως θα κινηθεί νομικά για τον θάνατο του πατέρα του - Ανέλαβε ο Αλέξης Κούγιας
Η σοκαριστική αποκάλυψη του Γιώργου Λιάγκα για τον θάνατο του πατέρα του: «Tους είπα αφήστε τον να φύγει»
Συγκινεί η Κωνσταντίνα: «Έχουν περάσει πλέον 50 χρόνια, χάθηκαν όλες οι ελπίδες για τον πατέρα μου»
Όλα τα νεότερα για τoν Δημήτρη Κόκοτα: «Οι γιατροί του μίλησαν και ανταποκρίθηκε, αποκτά συνείδηση»
Ηλίας Βρεττός: «Έσκασα με την σπονδυλική στήλη. Αν είχα σκάσει με το κεφάλι στην άσφαλτο δεν θα ήμουν εδώ»
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Το συγκλονιστικό ξέσπασμα του, οι αντιδράσεις & σειρά δηλώσεων