Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Τασούλας Χατζητοφή «Η Κυνηγός Εικόνων» στην Πάφο

 
Σειρά στις παρουσιάσεις του βιβλίου «Η Κυνηγός Εικόνων» της Τασούλας Χατζητοφή, μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λευκωσία πήρε η Πάφος.
 
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική» στην Πάφο, παρουσία του Δημάρχου της πόλης Φαίδωνα Φαίδωνος, του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, του Μέλους του ΔΣ του ΚΟΑ Λεόντιου Τσέλεπου αλλά και αρκετών μαθητών Μέση Εκπαίδευσης και καθηγητών τους.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν και οι καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου για εμπορία κυπριακών αρχαιοτήτων και κειμηλίων από Κύπριους αξιωματούχους, υπαλλήλους υπηρεσιών του Κράτους και μελών πρεσβειών της Κύπρου στο εξωτερικό. Με δηλώσεις του ο κ. Φαίδωνος τείνει χέρι συνεργασίας προς την κ. Χατζητοφή ώστε με την συμβολή της τέτοιοι θησαυροί να επιστρέψουν στην Κύπρο.  
 
 

Πρότυπο για τους μαθητές η Τασούλα Χατζητοφή  
 
Τον περασμένο Φεβρουάριο η Τασούλα Χατζητοφή προσκλήθηκε από Λύκειο της Πάφου για να μιλήσει για τη ζωή και τη δράση της που αφορά στον επαναπατρισμό κλεμμένων θησαυρών του νησιού μας. Τόσο η ίδια όσο και οι μαθητές βίωσαν μία μοναδική εμπειρία μέσα από την οποία δημιουργήθηκε μία πολύ όμορφη σχέση μεταξύ των μαθητών της Πάφου και της Τασούλας. Τα  παιδιά επικοινωνούν καθημερινά μαζί της μέσω των social media για συμβουλές, για να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και να της αναφέρουν πως μέσα από την ιστορία εκείνου του δεκατετράχρονου κοριτσιού από την Αμμόχωστο που αγωνίζεται μέχρι σήμερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα βλέπουν και τον εαυτό τους.
Αρκετά παιδιά και καθηγητές βρέθηκαν στον χώρο της παρουσίασης, συνομίλησαν με την κ. Χατζητοφή εκφράζοντας τη χαρά και τον θαυμασμό τους που την συνάντησαν μερικοί για δεύτερη φορά εκδηλώνοντας τον θαυμασμό τους για το έργο τους. Μάλιστα, εξέφρασαν την αγωνία τους για να διαβάσουν το βιβλίο και να στείλουν τα σχόλιά τους στην κ. Χατζητοφή.
 
Η παρουσίαση
 
Η δημοσιογράφος Εμμανουέλα Ζωνιά συντόνισε την εκδήλωση και αφού μίλησε για το έργο, την προσωπικότητα και το βιβλίο της Τασούλας Χατζητοφή έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και μίλησε για ένα βιβλίο μοναδικό και πολύτιμο ντοκουμέντο που αντανακλά τον πόνο και τον πόθο κάθε πρόσφυγα.
«Το βιβλίο της κυρίας Χατζητοφή δεν είναι μόνο μία συναρπαστική αυτοβιογραφία», ανέφερε ο κ. Φαίδωνος, «αλλά μία πραγματική κατάθεση ψυχής. Η κατάθεση ψυχής ενός συνειδητοποιημένου ανθρώπου και πολίτη για τον οποίον οι έννοιες της προσφοράς γίνονται βίωμα ζωής». Ο κ. Φαίδωνος εξήρε τον προσωπικό αγώνα της κ. Χατζητοφή κατά των αρχαιοκαπήλων και δήλωσε πως αυτό το βιβλίο είναι κυριολεκτικά συγκλονιστικό.
 
Κύπριοι αξιωματούχοι εμπορεύονται κυπριακές αρχαιότητες  
 
Τέλος, ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως οι αρχαιοκάπηλοι δεν δρουν μόνο στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, για τους λόγους που γνωρίζουμε αλλά και στην ελεύθερη Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στην Πάφο. «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που Κύπριοι Έλληνες κατέστρεψαν, πώλησαν για το δικό τους συμφέρον πολλές αρχαιότητες. Δεν είναι λίγες οι φορές που χάθηκαν αρχαία ακόμα και μέσα από τα επίσημα χέρια των υπηρεσιών του Κράτους όπου με τη συνέργεια αξιωματούχων, εντεταλμένων υπαλλήλων να προστατεύουν αρχαιότητες, εκείνες τελικά κατέληξαν στο εμπόριο. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και σε πρεσβείες του εξωτερικού διακινήθηκαν και πωλήθηκαν κυπριακές αρχαιότητες από Έλληνες Κύπριους αξιωματούχους οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να υπηρετήσουν την πατρίδα αλλά δυστυχώς έκαναν άλλες δουλειές. Γι’ αυτό ακριβώς κυρία Χατζητοφή σας αξίζουν συγχαρητήρια αφού άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών τυφλώνονται από την φιλαργυρία τους και εξωθούνται στο λαθραίο εμπόριο κυπριακών αρχαιοτήτων και κειμηλίων». 
«Εκ μέρους της πόλης μας θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την κ. Χατζητοφή για το αξιέπαινό της έργο που έδωσε ένα πραγματικά τιτάνιο αγώνα για τον επαναπατρισμό των κλεμμένων θησαυρών από την κατεχόμενη Κύπρο. Η πόλης μας πρέπει να παραδειγματιστεί από αυτό που έκανε η κ. Τασούλα Χατζητοφή. Θα προσπαθήσουμε τα επόμενα χρόνια ως πόλη να έχουμε μία ιδιαίτερη συνεργασία μαζί της για να δούμε πως μέσα από διάφορες δράσεις και ενέργειες θα βοηθήσουμε ακόμη και κάποιες αρχαιότητες και θησαυροί που έχουν χαθεί, όχι από τα κατεχόμενα αλλά από τις ελεύθερες περιοχές να τις επαναπατρίσουμε. Θα ήθελα να δημιουργήσουμε ένα κίνημα για τον επαναπατρισμό θησαυρών και από την ελεύθερη Κύπρο με την συμβολή της κ. Χατζητοφή».   

Στη συνέχεια το λόγο πήρε το Μέλος του Δ.Σ του ΚΟΑ κ. Λεόντιος Τσέλεπος ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο βιβλίο της κ. Χατζητοφή διαβάζοντας σημαντικά αποσπάσματα και μοιράστηκε με το κοινό κάποιες δικές του σκέψεις και προβληματισμούς. Ο κ. Τσέλεπος ανέφερε πως οι τρεις αξίες του Ελληνισμού, Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια στιγμάτισαν τη ζωή της κ. Χατζητοφή. «Αυτό το βιβλίο που αφορά στη ζωή της κ. Χατζητοφή θα μπορούσε να είναι σενάριο για χολιγουντιανή ταινία

Τέλος, τον λόγο πήρε η συγγραφέας του βιβλίου κ. Τασούλα Χατζητοφή η οποία μίλησε από καρδιάς και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους: «Για τον αγώνα μας, για τον αγώνα της Κύπρου μιλώ μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δείχνω τον πόνο μας γιατί εγώ διεκδικώ τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κύπρου αλλά και του κάθε ανθρώπου, την ελευθερία του κάθε πρόσφυγα να πάει σπίτι του, την ελευθερία του κάθε χριστιανού να προσεύχεται μέσω των θρησκευτικών του κειμηλίων, γιατί όταν αρχίσει κάποιος με το λαθρεμπόριο να ξεπουλά τις εικόνες και τους θησαυρούς μας, μας στερεί τις θρησκευτικές μας ελευθερίες».

«Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για τους ξένους. Γράφτηκε για να ειπωθεί η ιστορία των συμπατριωτών μου και η ιστορία κάθε ανθρώπου στον κόσμο, του κάθε πρόσφυγα που έχασε την πατρίδα του».

«Κατάγομαι από την Αμμόχωστο. Μία πόλη-φάντασμα όπως λένε. Ξέρετε τι σημαίνει να θέλουν να μην φαίνεσαι, να είσαι φάντασμα, να είσαι αφανής; Όχι δεν είμαι φάντασμα, υπάρχω. Όταν πήγα στην Ολλανδία άρχισα να καταλαβαίνω ότι υπήρχε μία άγνοια για το τι έγινε στον τόπο μας και ξεκίνησα να λέω την ιστορία μου σε ανθρώπους  που με αγκάλιασαν.
 
Στα 27 μου έγινα επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία και τότε οι λαθρέμποροι με προσέγγισαν για να μου πουλήσουν δικά μου κειμήλια από την Αμμόχωστο. Κάτι έσπασε μέσα μου και ένιωσα πως όλα αυτά τα αντικείμενα έπρεπε να τα σώσω και βρέθηκα στο υπόκοσμο των λαθρεμπόρων με την ιδιαίτερη συμβολή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’. Κάθε επαναπατρισμός κλεμμένων θησαυρών του τόπου απάλυνε ο πόνος μου ένιωθα μέσα μου ένεκα της εισβολής. Κάθε επιστροφή εικόνας ήταν για μένα μία λύτρωση.
 
Γι’ αυτό έγραψα αυτό το βιβλίο για να μάθουν όλοι τι συνέβη στη χώρα μου και να έρθουν μαζί μου στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιούργησα το ‘Walk of Truth και να εκπαιδευτούν στον επαναπατρισμό των δικών τους κλεμμένων εθνικών θησαυρών».  
 

Δειτε Επισης

Πέθανε σε ηλικία 47 ετών η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια, Mandisa-Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της
Ο λόγος που η Silia Kapsis ενώ είναι στην Ελλάδα δεν βρέθηκε στο πάρτι της #Eurovision με τη Μαρίνα Σάττι
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού η αδελφή της Χριστίνας Μηλιού, από τον σύντροφό της - Η κατάθεση της
Η αντίδραση της Ιωάννας Τούνη για τον έλεγχο παραπλάνησης των «influencers»: «Δεν κατάλαβα, τι ακριβώς;»
Η πρώτη on camera αντίδραση της Ελένης Μενεγάκη μετά το τέλος από το Mega
#SATTIsfaction: Η Μαρίνα Σάττι ξεσήκωσε τους fans της #Eurovision 2024 - Για πρώτη φορά Live το #Zari
Έλλη Κοκκίνου: «Δεν έχω κάνει πλαστικές. Βλέπω πράγματα που με ενοχλούν στο πρόσωπό μου στα 54 μου!»
Έλλη Στάη: «Πέρασαν χρόνια για να ισορροπήσω. Ήμουν πάρα πολύ αγριωπή, σκληρή και αυστηρή»
Παναγιώτα Βλαντή: «Μου έλεγαν: έλα μωρέ, το μουτράκι σου έχεις να δείξεις & με έκαναν να νιώθω άσχημα»
Συγκινημένη η Μιμή Ντενίση για την απώλεια του Γιάννη Φέρτη: «Νόμιζα ότι θα ήμουν πιο ψύχραιμη»