«Διαδρομές στις γεύσεις της κυπριακής μεσογειακής διατροφής».

 Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής γνωστοποιεί την επιτυχή πραγματοποίηση εκδήλωσης  με τίτλο:
«Διαδρομές στις γεύσεις της κυπριακής μεσογειακής διατροφής».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2017, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe-Institut) στη Λευκωσία. Το πολυπληθές κοινό που παρευρέθηκε, εξερεύνησε γνωστικά, οπτικά και γευστικά διάφορες πτυχές της κυπριακής μεσογειακής διατροφής μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε σύντομης διάρκειας παρουσιάσεις, πρώτη προβολή ταινίας, εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης και γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων της κοινότητας Αγρού, εμβληματικής κοινότητας της Μεσογειακής Διατροφής στην Κύπρο.
 Οι επιμέρους παρουσιάσεις της εκδήλωσης έθεσαν στο επίκεντρο την κυπριακή παραδοσιακή διατροφή στη διαχρονική της εξέλιξη, από το μεσαιωνικό παρελθόν μέχρι τις μέρες μας.

Η Ιστορικός-Ερευνήτρια Δρ  Νάσα Παταπίου, σε διάλεξη με θέμα «Κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα και ιστορικές πηγές», τεκμηρίωσε μέσα από πλήθος γραπτών πηγών την σημαντική ιστορία γνωστών παραδοσιακών τροφίμων της Κύπρου, όπως το χαλλούμι, το τυρί της φλαούνας, το παστελλάκι και το χοιρομέρι.

Η Νίκη Καυκαλιά, εκπρόσωπος της Κοινότητας Αγρού, αναφέρθηκε στις ποικίλες  δράσεις της Κοινότητας για διατήρηση και προβολή της κυπριακής μεσογειακής διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σε παρουσίαση με τίτλο: «Αγρός: Εμβληματική κοινότητα-Μεσογειακή Διατροφή».

Το πρόγραμμα συμπληρώθηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριών προγραμμάτων, τα οποία υλοποιήθηκαν κατά το 2016 από το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, με επιχορήγηση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Η Κυριακή Παντελή, Υποψήφια Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε τα  αποτελέσματα του προγράμματος «Τροφές των χωριών Ακακίου και Περιστερώνας: Λαογραφική Έρευνα», στο πλαίσιο του οποίου καταγράφηκαν σημαντικά τοπικά εδέσματα της ελληνοκυπριακής καθώς και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η Πετρούλα Χατζηττοφή, Υποψήφια Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε την διαδικτυακή έκθεση «Απ’ τη νισκιά ως το πιάτο: Μια ψηφιακή έκθεση για την κυπριακή κουζίνα του χθες». Η έκθεση μεταφέρει τον χώρο, τα αντικείμενα και τις εγκαταστάσεις της κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας σ’ ένα ελεύθερα προσβάσιμο περιβάλλον, στο διαδίκτυο (www.cypriot-kitchen.com), εμπλουτίζοντας τις ψηφιακές εικόνες με επεξηγηματικά κείμενα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Οι δραστηριότητες του τρίτου προγράμματος, με τίτλο «Γεύσεις παραδοσιακής κληρονομιάς: Γαστρονομικοί περίπατοι στα μονοπάτια της Μεσογειακής Διατροφής», προβλήθηκαν μέσα από την ταινία «Σίτος - οίνος - έλαιον, το τρίγωνο της ζωής» (διάρκεια 15΄, σενάριο: Φλωρεντία Κυθραιώτου, σκηνοθεσία: Μιχάλης Γεωργιάδης), καθώς και μέσα από ομότιτλη φωτογραφική έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακά προϊόντα της κοινότητας Αγρού.
 
Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής είναι ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο με βασικό στόχο τη μελέτη, διάσωση και διάδοση της Κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας.

 

Δειτε Επισης

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Είμαι ελεύθερος και ανοιχτός στις απόψεις μου για τα ερωτικά. Μοιάζω σαν αναίσθητος»
Λάκης Γαβαλάς: «Στη φυλακή είχα μηδέν λίμπιντο, δεν ξέρω αν βάζουν κάτι στο φαγητό. 15 μήνες, τίποτα»
Το καλοκαίρι στην Πύλο ο γάμος του Γιάννη Αντετοκούνμπο - Καλεσμένα όλα τα Σεπόλια
H Διαμαντένια Ελένη Φουρέιρα στην απονομή του album της με τον Αλμπέρτο Μποτία στο πλευρό της
Η Μαίρη Συνατσάκη μιλά για την πρώτη της ερωτική επαφή: «Μετά από 2,5 εβδομάδες χωρίσαμε»
Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: «Έδωσε το 25% σε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών μας»
Ραγίζει καρδιές ο Γιώργος Γιαννιάς για την απώλεια των γονιών του: «Νιώθω μισός»
Κώστας Αποστολάκης: «Αισθάνθηκα ότι αδίκησα την κόρη μου σε πράγματα άυλα, μη φθαρτά, ψυχολογικά»
Το βίντεο του Γιάννη Καλλιάνου με δάκρυα στα μάτια: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν»
Ο Πύρρος Δήμας μιλά για την αλλαγή επιθέτου της κόρης του και το θέμα που κάποιοι δημιούργησαν