Τα αποκριάτικα πάρτι που συγκλόνισαν την κοσμική Αθήνα

 

Οι Αποκριές ανέκαθεν εμπλεκόταν και με την αστική κουλτούρα, για την οποία ήταν ένα φαντασμαγορικό σόου με πρωταγωνιστές λαμπερούς καλεσμένους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η κρίση να έβαλε stop ακόμα και σε ιστορικά event, όπως στο αποκριάτικο πάρτι στο κτήμα Νάσιουτζικ, που δίνονταν για πάνω από 20 χρόνια, και στις τρελές νύχτες στα σαλόνια του Λάκη Γαβαλά στην Κηφισιά, αλλά όλοι οι μασκέ χοροί έχουν αφήσει τη δική τους ιστορία στην αθηναϊκή κοινωνία, ο καθένας για τον δικό του ξεχωριστό λόγο.

Από τη δεκαετία του ΄50, που τέτοιες μέρες πήγαιναν ντυμένοι ντόμινο με απαραίτητο αξεσουάρ τη μάσκα στο χορό του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» και στα φημισμένα bal de tete της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου «Κινγκ Τζόρτζ» Καίτης Καλκάνη ως τους αποκριάτικους χορούς της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και των μασκέ συγκεντρώσεων  στα σαλόνια της «ξανθιάς αρχόντισσας της Πλατείας Συντάγματος» Λητώς Κατακουζηνού, με σταθερούς καλεσμένους τον Γιάννη Τσαρούχη (που επιμελείτο και την αποκριάτικη αμφίεσή της), τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Χατζηκυριάκο Γκίκα, τον νεαρό, τότε, ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο και λοιπά μέλη της αθηναϊκής ελίτ. 

Στα 60ς, οι μεγάλες οικογένειες (Καρέλλα, Μπότση, Νομικού, Μπρούδου), συναγωνίζονταν σε ποιο σπίτι θα γίνει το μεγαλύτερο απόηχο πάρτι. Η μόδα ήταν να έχουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα και οι παλιοί Αθηναίοι θυμούνται το πάρτι «Μια βραδιά στο λιμάνι», όπου οι chic grand dames των Αθηνών ντύθηκαν όλες πόρνες.

Την ίδια δεκαετία στο ξενοδοχείο «Πλάζα» της Νέας Υόρκης, ο Τρούμαν Καπότε οργάνωνε τον πιο διάσημο χορό μασκοφόρων όλων των εποχών με θέμα «Black and White» και καλεσμένους από τον Νιάρχο μέχρι τον Ανιέλι και από τους Μπάρτον μέχρι την Κέι Γκράχαμ, εκδότρια της «Washington Post». 

Στην κοσμική Αθήνα τις επόμενες δεκαετίες θα λάμψουν τα αποκριάτικα πάρτι του Ντίμη Κρίτσα, του Τάσου Μελετόπουλου, του αξέχαστου Γιώργου Ζούλια και του Άγγελου Δρούλια, του συλλέκτη Δημήτρη Πιερίδη στην Πινακοθήκη του στην Γλυφάδα, με επίσημη καλεσμένη την Ειρήνη Παπά αλλά και τον νεαρό, τότε, ηθοποιό Στράτο Τζώρτζογλου.

Αναμφισβήτητα στα πιο χλιδάτα αποκριάτικα καλέσματα της κοσμικής Αθήνας των τελευταίων χρόνων, πριν την κρίση, που έγιναν «talk of the town», συγκαταλέγονται τα πάρτι του Λάκη Γαβαλά. Ο γλεντζές επιχειρηματίας τα καθιέρωσε στις αρχές τις δεκαετίας του ΄90, στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων του στην Λ. Κηφισίας, με best of το «Dracula party» και καλεσμένους από τον Τζίγκερ (σ.σ. Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη και την Τζένη Μπαλατσινού ως τον Βασίλειο Κωστέτσο και τον Ηλία Μιχαλόλια). 

Στη συνέχεια η φαντασμαγορική γιορτή με τις εκπληκτικές μεταμφιέσεις και τα τολμηρά σόου, μεταφέρθηκε στο σπίτι του, στην Λ. Τατοίου 29 στην Κηφισιά.

Εκεί στις βραδιές με θέμα «Φτερά και Πούπουλα», «Ζούγκλα και Άγρια Ζώα», «Εσώρουχα», πρωταγωνίστριες εκτός από την αδερφή του Νότα, ήταν οι αγαπημένες του φίλες Νατάσα Λιακουνάκου, Βίκη Βωβού, Νταίζη Μανιατοπούλου.

1958. Μιράντα Μυράτ, Βασίλης Λογοθετίδης, Παύλος Μελάς, Τζένη Καρέζη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ίλια Λιβυκού, Αλέκος Σακελλάριος, στον Αποκριάτικο Χορό των Θεατρικών Συγγραφέων.

 

1986. Η εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, σε πάρτι με θέμα «Μεσοπόλεμος»

 

Στις «9 Μούσες» η Μπέτυ Λιβανού με το Νίκο Μαστοράκη και το Νίκο Χαρίλαο.

 

1970. Ο εφοπλιστής Κώστας Βερνίκος, ανάμεσα στον σχεδιαστή μόδας Κώστα Μαυρόπουλο και την καλλονή Ρίκα Διαλυνά.

 

Στην Auberge της Βαρυμπόμπης, ο αντικέρ Κώστας Χαριτάκης με τη Λία Χατζηπάνου.

 

Ο Γιάννης Γκιωνάκης με τον ιδιοκτήτη της Quinda, Μπάμπη Μουτσάτσο.

ΠΗΓΗ: ASIST

Δειτε Επισης

Μαριάντα Πιερίδη: «Μου αρέσει που προκαλώ ενδιαφέρον και με φωτογραφίζουν με τον σύντροφό μου»
Η επέμβαση αφαίρεσης όγκου της Μαριαγάπης Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου»
Η επιζήσασα της τραγωδίας των Τεμπών, Ευδοκία Τσαγκλή: «Είναι επώδυνο, δολοπλόκο & κακό θρίλερ»
Emilia Vodos: «Έχω 68% αναπηρία στο αίμα. Δεν έπαιρνα τα φάρμακα & έφτασα κοντά στο να πεθάνω»
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το #SurvivorGR έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
#SATTIsfaction: Το πρώτο βίντεο από τις πρόβες της Μαρίνας Σάττι με το δυναμικό χορευτικό για την #Eurovision
H Δώρα Χρυσικού για τον αφορισμό της από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Ήθελαν να με πνίξουν»
Ηρώ: «Ο γιος μου δέχτηκε επίθεση από συμμορία ανηλίκων και τρόμαξα πολύ»
Ζέτα Μακρυπούλια – Μιχάλης Χατζηγιάννης: H νυχτερινή έξοδος που τους έφερε ξανά κοντά
#MasterchefGR: Πυρ και μανία έγινε ο Ηλίας με τα νεύρα του Γιάννη για τα... τσίλερ στη νέα ομαδική!