Οι 10 καλύτερες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας

 

H δεκαετία φεύγει. Οι 10 ταινίες που κρατάμε! 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 

Εν αναμονή του 2020, συγκεντρώνουμε τις καλύτερες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την άποψη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ή της αποδοχής που έτυχε η κάθε ταινία.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά

Το τελευταίο μέρος της επικής τριλογίας του Peter Jackson σάρωσε τα Όσκαρ το 2004, και αποχώρησε –φυσικά– και με το βραβείο των βραβείων, αυτό της καλύτερης ταινίας. Απέλπιδοι συνυποψήφιοι εκείνη την χρονιά ήταν τα Lost in Translation, Master and Commander, Mystic River και Seabiscuit –το οποίο, όσο και να προσπαθούμε, δεν καταφέρνουμε με τίποτα να θυμηθούμε.

 

Million Dollar Baby

Ο Clint Eastwood εκείνη τη χρονιά βρήκε την πολυπόθητη αναγνώριση που του χρωστούσε για καιρό το Χόλιγουντ. Η ταινία του κέρδισε όλα σχεδόν τα σημαντικά βραβεία, περιλαμβανομένων αυτών της καλύτερης ταινίας, της σκηνοθεσίας, του α’ γυναικείου ρόλου για τη Hillary Swank και του β’ ανδρικού ρόλου για τον Morgan Freeman. Συνυποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας ήταν το Ray, το Finding Neverland, το Aviator και το Sideways.

 

Crash

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από οσκαρικής άποψης χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, είχε… απ’ όλα: Και πολιτική (Syriana, Good Night and Good Luck, Munich) και συγκλονιστικές ερμηνείες (Brokeback Mountain, Capote) και τον George Clooney… πολυθεσίτη μπροστά και πίσω από τις κάμερες, και την πρώτη «σοβαρή» ταινία του Woody Allen, το Match Point. Τελικά, με το αγαλματίδιο (έκανε την έκπληξη και) αποχώρησε το Crash του Paul Haggis.

 

The Departed

Ο Martin Scorsese αποχώρησε τόσο με το Όσκαρ σκηνοθεσίας, όσο και με αυτό της καλύτερης ταινίας –τρόπος του λέγειν, για την ακρίβεια με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας αποχωρεί από την τελετή ο παραγωγός και όχι ο σκηνοθέτης της ταινίας. Συνυποψήφιες ήταν το Little Miss Sunshine και το Babel, το Letters from Iwo Jima και The Queen, με την υπέροχη Helen Mirren που κέρδισε φυσικά το Α’ γυναικείου ρόλου.

 

Slumdog Millionaire

Το μικρό αριστούργημα του Danny Boyle είχε δύσκολο ανταγωνισμό εκείνη τη χρονιά: Πρώτο και καλύτερο, το Frost/ Nixon (για το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, ο Frank Langela άξιζε δικαιωματικά το Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου που του έκλεψε μέσα από τα χέρια ο Sean Penn), το Curious Case of Benjamin Button, το Milk και το The Reader. Τελικά, κέρδισε τόσο το Όσκαρ καλύτερης ταινίας όσο και αυτό της σκηνοθεσίας.

 

The Hurt Locker

Η πρώτη χρονιά που οι υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας γίνονται δέκα (από πέντε ταινίες που ήταν μέχρι και το 2009), είναι και η πρώτη χρονιά που ένα animation (το υπέροχο Up της Pixar) βρίσκεται υποψήφιο σε αυτήν την κατηγορία. Οι υπόλοιπες ταινίες που διεκδικούσαν το αγαλματίδιο ήταν οι εξής: Inglourious Basterds, Avatar, The Blind Side, District 9, An Education, Precious, A Serious Man και Up in the Air. Σχεδόν όλες οι ταινίες που μπορούμε να θυμηθούμε από εκείνη τη χρονιά δηλαδή.

 

 The King’s Speech

Ο Λόγος του Βασιλιά επικράτησε στα Όσκαρ ταινιών όπως τα The Fighter, The Kids are Alright, 127 Hours, The Social Network, True Grit, Winter’s Bone και Toy Story 3. Και είναι κατονοητό!

 

A star is born

Το Ένα αστέρι γεννιέται ήταν μια ταινία που δημιούργησε μεγάλο ντόρο και κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο Bradley Cooper στην πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια και η Lady Gaga στον πρώτο της ρόλο κατάφεραν να πουλήσουν δυνατά την ταινία και να ξεχωρίσουν.

 

Joker

Φτάσαμε σιγά σιγά στο 2019 και η ταινία που έχει καταφέρει φέτος να προκαλέσει πανικό στα box office δεν είναι άλλη από το Joker. To όνομα του Phoenix Joaquin ακούγεται δυνατά όσον αφορά τα Όσκαρ. 

Δειτε Επισης

Ορκίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης ανήμερα των γενεθλίων του στο πλευρό του ο πατέρας & ο σύζυγός του
O Πέτρος Κουσουλός κατά Πισπιρίγκου: «Είναι Μήδεια. Αυτή η γυναίκα είχε χειραγωγήσει τους πάντες»
Ξέσπασε ο Λιάγκας μετά την απόφαση για Πισπιρίγκου: «Είναι ντροπή να λέμε ότι βγάζει η τηλεόραση αποφάσεις»
Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου κατέθεσε μήνυση κατά ατόμου για τα σχόλια του revenge porn της Ιωάννας Τούνη
Το viral βίντεο με το σιδέρωμα του Χρήστου Μάστορα: «Όταν σου λέει ότι της αρέσουν οι τακτικοί»
#SATTIsfaction: Η Μαρίνα Σάττι τραγούδησε σε live τους στίχους με τις ψηλές νότες του #Zari και έγινε viral
Άγρια επίθεση με μπουνιές από αγνώστους δέχθηκε ο Sin Boy την ώρα που έκανε live σε κομμωτήριο
Ο Νίκος Μουρατίδης κράζει τον... Χριστόφορο Παπακαλιάτη - Η Κλέλια Ανδριολάτου απάντησε επικά
Γιάννης Πλούταρχος: «Όχι και να μου πάρει και το όνομα του καλύτερου παιδιού ο Γρηγόρης Αρναούτογλου»
Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο Δημήτρης Κόκοτας μετά το έμφραγμα - Το ιατρικό ανακοινωθέν