Οι συγκλονιστικές περιγραφές, η συγκίνηση και οι θύμησες ένα χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι!

 

Συνολικά 102 άνθρωποι χάθηκαν στις φλόγες από τη φονική φωτιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018. Ένα χρόνο μετά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνες τις συγκλονιστικές στιγμές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 

Η φωτογραφία που ανέβασε και τα συγκινητικά του λόγια...

Η φωτιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 απείλησε και το σπίτι του Σάκη Ρουβά στον Νέο Βουτζά. Έναν χρόνο μετά την τραγωδία, ο Σάκης Ρουβάς κάτω από μια συγκλονιστική φωτογραφία που ανάρτησε στο Instagram, έγραψε τα εξής:

«Μια καταστροφή που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε, όσο κι αν δεν αντέχουμε να δεχτούμε το μέγεθός της. Έναν χρόνο μετά και οι πληγές μένουν ανοιχτές. Για όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Για όσους είδαν να σβήνονται τα μέρη με τις πιο όμορφες αναμνήσεις τους και με αργούς ρυθμούς προσπαθούν να ξαναχτίσουν την καθημερινότητα που έχασαν. Για το περιβάλλον μας, που στερήθηκε ακόμα μια ανάσα πράσινου και κινδυνεύει να μην αναβιώσει από τα καμένα κλαδιά και τα ξερά χόρτα που ακόμα σχηματίζουν “βουνά” στις γειτονιές μας. Κι ενώ οι μνήμες είναι ακόμα νωπές, και η οργή και ο πόνος παραμένουν στους ανθρώπους που ψάχνουν να ξαναβρούν την “κανονικότητα” τους, δεν μπορούμε παρά να αναζητούμε την ελπίδα πως μέσα από τις στάχτες θα φυτρώσει και πάλι η ζωή και το χαμόγελο. Ελπίδα πως μια τέτοια καταστροφή δεν θα επαναληφθεί και πως μέσα από την τραγικότητά της, πήραμε ακόμα ένα μάθημα».

Ο Σάκης Ρουβάς και η Κάτια Ζυγούλη την θλιβερή εκείνη ημέρα βρίσκοντα εκτός Αθηνών. Στο σπίτι τους ήταν ο μικρότερος γιος τους, Απόλλωνας, μαζί με άλλα συγγενικά μέλη και ευτυχώς δεν κινδύνευσε η ζωή τους.

 

Οι οικογενειακές τραγωδίες από τη φωτιά στο Μάτι δεν είχαν τέλος τον Ιούλιο του 2018. Το βράδυ της 24ης Ιουλίου, ένα 24ωρο μετά την καταστροφή, οι τηλεθεατές «πάγωσαν» όταν βγήκε στον αέρα του δελτίου του ΣΚΑΪ μια νεαρή κοπέλα, η οποία αναζητούσε τη μητέρα της. Η Σία Κοσιώνη λύγισε…

Η Ιωάννα Καρακουλάκη μιλούσε με τρεμάμενη φωνή. Έψαχνε την μητέρα της, Αθηνά Καραλή. Τα λόγια της, είχαν κάνει τους πάντες να δακρύσουν: «Ψάχνουμε την μαμά μου, δεν την βρίσκουμε πουθενά, έχουμε ψάξει παντού. Σε όλα τα νοσοκομεία, τα νεκροτομεία… Παντού έχουμε πάρει, την πυροσβεστική, κανένας δεν ξέρει…

Η μητέρα μου αρχικά είχε εγκλωβιστεί σε μια πολυκατοικία στο Μάτι. Δεν μπορούσε να βγει. Τηλεφώνησα εγώ. Κάποιος απάντησε το τηλέφωνο, δεν ήταν εκείνη. Άκουγα που ουρλιάζανε. Δεν ξέρω ποιος ήταν.

Μετά ξαναμίλησα, πήρα τηλέφωνο ξανά και μου απάντησε ένας κύριος. Μου είπε ότι είναι μαζί της, ότι έχει κάποια εγκαύματα αλλά είναι καλά. Μετά ξαναμίλησα μαζί της, δεν μπορούσε να μιλήσει καλά, δεν καταλάβαινα καν τι έλεγε. Και μετά από εκεί και πέρα δεν ξανά μιλήσαμε. 21:06 μίλησα τελευταία φορά μαζί της«.

Η Σία Κοσιώνη προσπαθούσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή της…

 

Η Χριστίνα Λαμπίρη και ο σύζυγός, έναν χρόνο πριν, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη όταν είδαν τις φλόγες από την καταστροφική φωτιά στο Μάτι να «αγκαλιάζουν» το σπίτι τους. Η παρουσιάστρια, τότε, είχε συγκλονίσει με τις περιγραφές της για εκείνες τις δραματικές στιγμές, ενώ προκαλεί ανατριχίλα το γεγονός ότι στη γωνία του σπιτιού τους είχε ξεψυχήσει ένας άνθρωπος.

«Είναι η φωτιά στον Βουτζά, στην απέναντι πλευρά, καμία σχέση με εμάς. Καθόμαστε χαλαρά, ο Θανάσης μόλις έχει ξυπνήσει, εγώ διαβάζω ένα βιβλίο και ακούω ειδήσεις, τα ελικόπτερα περνούν μπροστά από το σπίτι για να παίρνουν νερό για να πηγαίνουν επάνω Καλλιτεχνούπολη Βουτζά και ξαφνικά κόβεται το ρεύμα από το πουθενά. Πρόσεξε τώρα για τι ταχύτητες μιλάμε. Βλέπω μαύρο καπνό, ενημερώνω τον άντρα μου ότι κάτι δεν μου αρέσει σε όλο αυτό το πράγμα. Πρέπει να ήταν γύρω στις 18:15. Μέχρι τις 18:40 που πρόλαβα να μπω στο αυτοκίνητο, η φωτιά έκαιγε το διπλανό σπίτι που είναι μεσοτοιχία με το δικό μας. Κοιτούσα πίσω από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου και έβλεπα την άκρη της φλόγας στα πεύκα! Δεν υπήρχε κανένας να μας ενημερώσει να εκκενώσουμε την περιοχή, δεν υπήρχε κανένα πυροσβεστικό, επικρατούσε ένα χάος! Έτρεχε με 120 χλμ την ώρα η φωτιά.

Περίπου δυόμισι ώρες μετά κι ενώ η φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα, ο άντρας μου γύρισε πίσω για να δει το μέγεθος της καταστροφής. Στη γωνία ακριβώς του σπιτιού μας υπήρχε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε τελειώσει. Δεν μπόρεσε ο Θανάσης να δει ποιος είναι γιατί ήταν μπρούμυτα ο άνθρωπος, είχε φτάσει και το ΕΚΑΒ για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Νομίζω ότι είχε καταλήξει όμως.

Χθες ήμουν μαύρη από την κορυφή έως τα νύχια μέσα σε ένα σπίτι που είχε ανοίξει το ταβάνι και έτρεχαν τα πετρέλαια. Το σπίτι μέσα φαίνεται ανέπαφο, όμως είναι παντελώς κατεστραμμένο! Οι ζημιές είναι ατελείωτες! Τα πάντα γύρω εξαϋλώθηκαν. Το τοπίο, η φύση τελείωσε! Το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι έχει σβηστεί από το μυαλό μας και από τον χάρτη, θα το θυμόμαστε σαν μια ωραία ανάμνηση και θα τα δείχνουμε μέσα από τις φωτογραφίες στα εγγόνια μας. Δεν υπάρχει τίποτα, είναι όλα χώμα!», ήταν τα συγκλονιστικά λόγια της Χριστίνας Λαμπίρη.

 

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες του Αλέξη Κουβέλη, ο οποίος βρέθηκε τότε στον τόπο του θανάτου. Ο δημοσιογράφος του Alpha είχε σοκάρει με τις περιγραφές του:

«Περπάτησα ανάμεσά τους, προσπάθησα να μην τους πατήσω. Ήταν μια γειτονιά που είχε περισσότερους νεκρούς παρά ζωντανούς. Ήταν ανοιχτή η πόρτα στο αυτοκίνητο και ήταν έτσι πιασμένος ο άνθρωπος. Ο άλλος είχε χωθεί κάτω από το αυτοκίνητο. Ήταν φανερό τι έγινε εκεί. Όλα έγιναν αστραπιαία. Κρατάω την εικόνα με το μηχανάκι. Ήταν στη μέση του δρόμου, είχε γείρει, είχε πέσει πάνω στο αμάξι και είχε πλακώσει τον οδηγό και τον συνεπιβάτη. Είναι φανερό, είχε κατεύθυνση προς την παραλία και έπεσε. Πιστεύω ότι τους έχουν πνίξει οι καπνοί».

 

Ο ΣΚΑΪ σε συνεχή ενημέρωση το επόμενο πρωινό, κατά τη διάρκεια της εκπομπής Σήμερα πραγματοποιείται σύνδεση με τη δημοσιογράφο που βρίσκεται εκείνη την ώρα στην Αργυρά Ακτή.Η ρεπόρτερ, σοκαρισμένη, βλέπει με την άκρη του ματιού της τις σωρούς των 26 ανθρώπων. Η περιγραφή της, είναι ανατριχιαστική:

«Τώρα που έχουμε μια εικόνα είναι πιο δύσκολο να στο περιγράψω, με την άκρη του ματιού μας τι ακριβώς είδαμε. Είναι σοκαριστικό! Είναι συγκλονιστικό! Πάρα πολλοί άνθρωποι μαζί σε ένα σημείο. Προσπάθησαν να πλησιάσουν τη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες, δεν τα κατάφεραν.

Αυτό που μας είπαν και οι αστυνομικοί είναι πως «όσο δυνατοί και να είμαστε, όσο και αν αντέχουμε, δεν μπορούμε να αντικρίσουμε αυτή την εικόνα». Κι έχουν δίκιο. Σου λέω, με την άκρη του ματιού μας που είδαμε είναι σοκαριστικό, δεν το χωράει ανθρώπινος νους! Είναι συγκλονιστικές οι εικόνες! Είναι κρίμα, άνθρωποι που προσπάθησαν να σωθούν και δεν τα κατάφεραν. Εδώ εκτυλίσσονται σκηνές τραγωδίας με τους συγγενείς οι οποίοι έχουν έρθει για να αναζητήσουν τα παιδιά τους, τις μητέρες τους, τους συγγενείς τους».

Τα σημάδια από το φονικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας είναι ακόμα εμφανή, με τις πληγές στην ψυχή των κατοίκων να μην κλείνουν ποτέ. Οικογένειες ολόκληρες ξεκληρίστηκαν, μικρά παιδιά χάθηκαν στις φλόγες, ηλικιωμένοι ανήμποροι να αντιδράσουν δεν γλίτωσαν από την μανία της φωτιάς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

#MasterChefGR: Αυτή είναι η τελική 10άδα του φετινού διαγωνισμού!
Ο λόγος που η Silia Kapsis ενώ είναι στην Ελλάδα δεν βρέθηκε στο πάρτι της #Eurovision με τη Μαρίνα Σάττι
«Special πράγματα»: Το καυτό φιλί στο στόμα Σταμάτη Γονίδη – Ζαφείρη Μελά σαν Madonna - Britney Spears
Η πρώτη on camera αντίδραση της Ελένης Μενεγάκη μετά το τέλος από το Mega
#SATTIsfaction: Η Μαρίνα Σάττι ξεσήκωσε τους fans της #Eurovision 2024 - Για πρώτη φορά Live το #Zari
Η σοβαρή περιπέτεια υγείας του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου: «Είπα ήρθε και μένα η ώρα μου!»
Μιχάλης Ρακιντζής: Οι αποκαλύψεις για την #Eurovision και το Playback - Αινιγματικός και για τη Σοφία Αρβανίτη
#MasterChefGR: Από συμπαίκτες... αντίπαλοι! Πέντε μάγειρες για την τελική 10άδα και τρεις για αποχώρηση!
#SurvivorGR: O James εγκατέλειψε τη μονομαχία και αποχώρησε - Oι μάχες για την 4η ασυλία & το Coco Bongo
Η απάντηση του Δημήτρη Παπανώτα μετά τις αντιδράσεις στις δηλώσεις του για τις κακοποιημένες γυναίκες