Ώρα για εκδρομή!

40 περίπου συνολικά οργανωμένοι εκδρομικοί χώροι λειτουργούν στα Κρατικά Δάση της Κύπρου και προσφέρουν εκτός από όλες τις ανέσεις και μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, διαφυγής από την πόλη και απόλαυσης της φύσης. Ανάμεσα σε αυτούς επιλέξαμε 5 και σας τους παρουσιάζουμε μαζί με τις ιδιαιτερότητές τους και όλα τα ωραία που προσφέρουν.
 
Λιβάδι του Πασιά
Δρόμος Κακοπετριά-Τρόοδος, 7,7 km από Καρβουνά σε πάροδο στα δεξιά του δρόμου, 2,3 km πριν την Πλατεία Τροόδους.
Ένας αρκετά δημοφιλής εκδρομικός χώρος, αφού την καλοκαιρινή περίοδο και ιδιαίτερα τον Αύγουστο ξεχειλίζει από τους εκδρομείς που το επιλέγουν για μία μέρα χαλάρωσης, δροσιάς και φυσικά ψησίματος σούβλας. Παρέχει όλες τις ανέσεις ενός εκδρομικού χώρου όπως ψησταριές, τουαλέτες, πόσιμο νερό, στεγασμένα τραπέζια και στάθμευση και όλες τις διευκολύνσεις για άτομα με αναπηρικά προβλήματα. Η βλάστηση στη γύρω περιοχή τους Τροόδους κάνει τις βόλτες να αξίζουν και τον αέρα να μυρίζει πεύκο. Ποδηλατιστές και μοτοσικλετιστές επιλέγουν τον χώρο για να ξεκουραστούν από τις ορεινές δραστηριότητές τους.
 
Εκδρομικός χώρος Κόρνου
Αυτοκινητόδρομος Λευκωσία-Κόρνος-Λεμεσός, 2 km μετά τον Κόρνο στα δεξιά του δρόμου (έξοδος 11).
Ένας εκδρομικός χώρος που διαθέτει όλες τις ανέσεις και ευκολίες για μία ολοήμερη οικογενειακή εξόρμηση. Ψησταριές, τεχνητές βρύσες ευκολύνουν το ψήσιμο και την καθαριότητα, ενώ οι γονείς μπορούν να αράξουν και να αφήσουν τα παιδιά να παίξουν στην περιφραγμένη παιδική χαρά. Τη χειμερινή περίοδο και με τις βροχοπτώσεις, στο κέντρο του χώρου δημιουργείται μία λίμνη – ποταμός με χαμηλούς καταρράκτες, δίνοντας μία όμορφη εικόνα στους εκδρομείς. Η βλάστηση της περιοχής συμπεριλαμβάνει πεύκα και κυπαρίσσια, ευκαλύπτους, ακακίες, τρεμιθιές, σχίνους και αγριοελιές. Δύο μειονεκτήματα του χώρου είναι οι ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή το καλοκαίρι, γι’ αυτό και οι εκδρομείς τον επιλέγουν τις άλλες τρεις εποχές του χρόνου, καθώς και η μερική ηχορύπανση που προκαλεί ο πλησίον αυτοκινητόδρομος.

Μάντρα του Καμπιού
Δρόμος Καπέδες-Μονή Μαχαιρά, 5 km από Καπέδες, εκατέρωθεν του δρόμου.
Στην ιστορική και δασική έκταση της περιοχή του Μαχαιρά, βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος της Μάντρας του Καμπιού, ο οποίος αποτελεί και σημείο εκκίνησης για το ομώνυμο κυκλικό μονοπάτι της φύσης. Η πλούσια δασική βλάστηση του χώρου ξεχωρίζει από την ύπαρξη των πανέμορφων κέδρων, ενώ το Τμήμα Δασών φρόντισε ώστε οι εκδρομείς να μην στερούνται καμίας άνεσης. Έτοιμος να υποδέχεται μέχρι και 1600 άτομα, έχει στεγασμένες ψησταριές σε όλο του το μήκος για τις φουφούδες, πόσιμο νερό σε διάφορα σημεία και χώρους υγιεινής. Η ασφάλεια του χώρου και οι ανέσεις του το κάνουν κατάλληλο για ξέγνοιαστες οικογενειακές εξορμήσεις. Ο χώρος είναι προσβάσιμος και προσφέρει όλες τις ευκολίες σε άτομα με αναπηρίες.
 
Ασίνου
Δρόμος Αστρομερίτης-Νικητάρι-Ασίνου, 2 km από το χωριό Νικητάρι, δίπλα από το δρόμο και πριν την εκκλησία της Ασίνου.
Μέσα σε μία δασώδη έκταση της οροσειράς του Τροόδους, κοντά στο χωριό Νικητάρι, βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος Ασίνου. Λίγα μόλις μέτρα μακριά βρίσκεται και το βυζαντινό ξωκλήσι «Παναγία της Ασίνου» που ανήκει στον κατάλογο της UNESCO και δέχεται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο. Το δροσερό κλίμα της περιοχής, ο καθαρός αέρας και η ησυχία το κάνουν κατάλληλο για ένα διάλειμμα από τη ζέστη του καλοκαιριού και την ηχορύπανση της πόλης. Σημαντική πληροφορία είναι ότι στο χώρο απαγορεύεται αυστηρώς το άναμμα φωτιάς, καθώς ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος. Άρα και το ψήσιμο σούβλας στον ίδιο τον χώρο είναι αδύνατο να γίνει, αφού δεν προσφέρονται οι προδιαγραφές γι’ αυτό. Οι εκδρομείς επιλέγουν είτε να ψήσουν το φαγητό τους από το σπίτι ή να κάνουν πικ νικ με κρύα εδέσματα.
 
Άγιοι Ανάργυροι
8 km από την Αγία Νάπα προς σταθμό ΣΟΜΕΡΑ, πρώτη πάροδος αριστερά κοντά στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο.
Ο εκδρομικός χώρος «Άγιοι Ανάργυροι» βρίσκεται στην περιοχή Κάβο Γκρέκο, σε ένα πράσινο λόφο με θέα τη θάλασσα. Αν και σχετικά μικρός σε έκταση, ξεχωρίζει για τον τρόπο που είναι κατασκευασμένος και για τον μοναδικό συνδυασμό βουνού – θάλασσας. Διαθέτει όλες τις ανέσεις που πρέπει να έχει ένας εκδρομικός χώρος, όπως ξύλινα κιόσκια με τραπεζάκια, χώρο για άναμμα φωτιάς, πόσιμο νερό και αποχωρητήρια. Υπάρχουν ακόμη και ράμπες για τους ανάπηρους. Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την εκδρομή του και με μία επίσκεψη στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται πολύ κοντά και με περπάτημα στο μονοπάτι της φύσης. Το γραμμικό μονοπάτι της φύσης Κόννος – Άγιοι Ανάργυροι αποτελεί μία παραλιακή διαδρομή με πλούσια βλάστηση και καταλήγει στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, που είναι χτισμένο πάνω από μία θαλασσινή σπηλιά στην οποία έμεναν παλαιότερα ερημίτες.   
 
Πράξια Αρέστη
 
* Φωτογραφίες από hearcyprus και cyprushighlight
 
 
 

Δειτε Επισης

On air σκοτωμός Λιάγκα - Καλύβα για το... περιεχόμενο του Γιώργου Αυτιά & το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»
Η Ελένη Τσολάκη για το viral σχόλιο του Elon Musk: «Χαιρετίστε με, κάνω βαλίτσες φεύγω! Aναλάμβανω θέση CEO!»
Το grand finale, τα δώρα του Ρέμου στη Φουρέιρα για τον γιο της και τον Μποτία, και οι λαμπερές παρουσίες
Η μακροσκελής ανάρτηση του Αλέξη Παππά μετά το #SurvivorGR: «Δεν σημαίνει ότι τελείωσαν όλα»
Η μεγάλη αλλαγή που αποφάσισε τελευταία στιγμή, για την εμφάνισή της η Μαρίνα Σάττι στην #Eurovision
#Eurovision 2024: Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΤ για την Έλενα Παπαρίζου
#MasterChefGR: Ξέρουμε τον πρώτο διεκδικητή του Silver Award και των 20.000 ευρώ! Ποιος θα είναι μαζί του;
#SurvivorGR: Τέλος και ο Γκέντσογλου, χαμός με Σταυρούλα και Γιάννη και τα... πυρά στον Φάνη
Η Άννα Βίσση απαντά για τον Νίκο Καρβέλα και την πρόταση του Acun για το #TheVoiceGR
Φουρέιρα Vs. Αργυρός: Κόντρα του N.1 και Ν.2 της ελληνικής δισκογραφίας για το πρώτο Diamond άλμπουμ!