Video: Τα Oscars 2017 ενάντιων του Donald Trump!

Διάσημοι εκπρόσωποι του κινηματογράφου κατά την παραλαβή του πολυπόθητου αγαλματιδίου εξαπέλυσαν τα βέλη τους κατά της διχαστικής μεταναστευτικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ και αρκετοί αφιέρωσαν το βραβείο τους στους πρόσφυγες.

Τζίμι Κίμελ: "Η χώρα είναι σήμερα διχασμένη"

Η πρώτη αναφορά κατά τη λαμπερή βραδιά των Όσκαρ στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε δια στόματος του παρουσιαστή της τελετής, Τζίμι Κίμελ, ο οποίος κατά την εναρκτήρια ομιλία του είπε: «Ίσως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές αυτό που θα κάνω αλλά θέλω να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ. Πέρυσι (θυμάστε που) τα Όσκαρ είχαν κατηγορηθεί για ρατσισμό... Αυτό πλέον τελείωσε. Χάρη σε αυτόν.»

«Όπως όλοι γνωρίζετε η χώρα είναι διχασμένη αυτή τη στιγμή. (..) Ο κόσμος μού λέει ότι “πρέπει να μας ενώσεις, να πεις κάτι για να μας ενώσεις”. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Μόνο ένας Braveheart υπάρχει στην αίθουσα (σ.σ.: αναφέρεται στον Μελ Γκίμπσον) και ούτε αυτός θα μας ενώσει.» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Κίμελ, παρουσιάζοντας την ηθοποιό Μέριλ Στρηπ και γνωστή επικρίτρια του Τραμπ Μέριλ Στρηπ, είπε: «Έχουμε και μια υποψήφια για υπέρ-εκτιμημένες ερμηνείες (σ.σ.: O Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ότι η Στρηπ είναι «υπερ-εκτιμημένη») Ωραίο φόρεμα παρεπιπτόντως Μέριλ. Είναι Ιβάνκα;»

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο Τζίμι Κίμελ αναρωτήθηκε εάν ο Αμερικανός πρόεδρος παρακολουθεί την τελετή: «Έχουν περάσει δύο ώρες και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει γράψει κάτι στο twitter σχετικά με τα Όσκαρ» σχολίασε και αποφάσισε να στείλει ο ίδιος tweet στον Τραμπ. «Γεια σου Ντόναλντ Τραμπ, είσαι εκεί; Η Μέριλ στέλνει χαιρετισμούς» έγραψε.

Φαραντί: Οι πολιτικές Τραμπ οδηγούν σε διχασμό και φόβο

«Ο Εμποράκος» του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ο Ιρανός σκηνοθέτης δεν παρέστη στην τελευτή για να παραλάβει το βραβείο του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο προεδρικό διάταγμα του Τραμπ για τους μετανάστες.

 

Σε ευχαριστήριο προς την αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου σημειώμα του ο Φαραντί αναφέρει: «Είναι μεγάλη τιμή να λάβω για δεύτερη φορά αυτό το πολύτιμο βραβείο. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της ακαδημίας, το συνεργείο στο Ιράν, την Amazon καθώς και τους άλλους υποψήφιους στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ζητώ συγγνώμη που δεν παρίσταμαι (στην τελετή) αλλά η απουσία μου προκύπτει από τον σεβασμό που τρέφω προς τους πολίτες της χώρας μου καθώς και των άλλων έξι κρατών που εισπράττουν ασέβεια από τους απάνθρωπους νόμους που απαγορεύουν τη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο διχασμός δημιουργεί φόβο. Αυτές οι εχθρικές πολιτικές εναντιώνονται στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι σκηνοθέτες στρέφουμε την κάμερα μας για να καταρρίψουμε τα στερεότυπα που υπάρχουν για άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών και να αναδείξουμε την ταύτισή μας με αυτούς. Αυτή την ταύτιση τη χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ. Σας ευχαριστώ».

 

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι υποψήφιοι στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας σκηνοθέτες συνυπέγραψαν και έδωσαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα μια επιστολή, στην οποία καταγγέλλουν το «κλίμα φανατισμού και εθνικισμού» που επικρατεί στις ΗΠΑ και αλλού και αφιέρωσαν από κοινού το βραβείο της ενότητας και την ελεύθερη έκφραση.

Οι σκηνοθέτες Φαρχαντί, Μάρτιν Ζέντβλιε, Χάνες Χολμ, Μάρεν Άντε, Μάρτιν Μπάτλερ και Μπέντλεϊ Ντιν από το Ιράν, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Αυστραλία αναφέρουν: «Θέλουμε να εκφράσουμε ομόφωνη και έντονη αποδοκιμασία για το κλίμα φανατισμού και εθνικισμού που βλέπουμε σήμερα στις ΗΠΑ και σε τόσες πολλές χώρες, σε μερίδες του πληθυσμού, και το χειρότερο, μεταξύ κορυφαίων πολιτικών. Ανεξάρτητα από το ποιος θα λάβει το βραβείο της Ακαδημίας για την καλύτερη ξένη ταινία την Κυριακή, αρνούμαστε να πιστέψουμε στον όρο των συνόρων. Αφιερώνουμε το βραβείο σε όλο τον κόσμο, στους καλλιτέχνες, τους δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές που εργάζονται για την ενίσχυση της ενότητας και κατανόησης και που υποστηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Σημειώνεται ότι ο Μεξικανός ηθοποιός Γκαμπριέλ Γκαρσία Μπερνάλ, όταν ανέβηκε στη σκηνή να παρουσιάσει τον νικητή της καλύτερης ταινίας animation, δήλωσε ότι αντιτίθεται σε πολιτικές που έχουν στόχο να διχάσουν τον κόσμο. Επίσης, οι νικητές του Όσκαρ μακιγιάζ αφιέρωσαν το βραβείο τους στους μετανάστες.

 

Δείτε επίσης:

To κόκκινο χαλί στα Oscars 2017!

Οσκαρ 2017: Οι μεγάλοι νικητές, οι χαμένοι και η μεγάλη πανωλεθρία

Επικό λάθος στα Οscar 2017! Έδωσαν λάθος νικητή καλύτερης ταινίας!

Δειτε Επισης

Τα κορίτσια του Scorpios Music Bar, ΠΑΜ! σε κοινή συνέντευξη: «Οι Έλληνες άντρες είναι μαμάκηδες κάργα»
Άννα Βίσση: Το prive party στην Λεμέσο και το ζεϊμπέκικο της Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
Σύννεφα στη συνεργασία της Έλενας Παπαρίζου με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη - Ακυρώνουν τις συναυλίες τους;
Λάκης Γαβαλάς: «Στη φυλακή είχα μηδέν λίμπιντο, δεν ξέρω αν βάζουν κάτι στο φαγητό. 15 μήνες, τίποτα»
H Διαμαντένια Ελένη Φουρέιρα στην απονομή του album της με τον Αλμπέρτο Μποτία στο πλευρό της
#MasterChefGR: H απίθανη Χριστίνα Χριστοφή πέρασε στον τελικό του Silver Award! Θα αντιμετωπίσει τον Κυψίδη
#SurvivorGR: Η Σταυρούλα ξανασυστήθηκε με την κορυφαία: «Γιατί, ποια είσαι εσύ;» - «Eίμαι η Κατερίνα Δαλάκα!»
On air σκοτωμός Λιάγκα - Καλύβα για το... περιεχόμενο του Γιώργου Αυτιά & το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»
Η Ελένη Τσολάκη για το viral σχόλιο του Elon Musk: «Χαιρετίστε με, κάνω βαλίτσες φεύγω! Aναλάμβανω θέση CEO!»
Το grand finale, τα δώρα του Ρέμου στη Φουρέιρα για τον γιο της και τον Μποτία, και οι λαμπερές παρουσίες