Οι Imam Baildi για δύο μοναδικές εμφανίσεις στην Κύπρο (συνέντευξη)

Συναντήσαμε τους Imam Baildi στην καρδιά της Λευκωσίας, αυτό το βροχερό απόγευμα Παρασκευής για να μας πουν όλα όσα δεν γνωρίζαμε και όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε. Το συγκρότημα βρίσκεται στο νήσι μας για δύο μοναδικές εμφανίσεις που θα πραγματοποιηθούν απόψε και αύριο, σε Λευκωσία και Λεμεσό.
 
Της Πράξιας Αρέστη
Φωτογραφία: Ανδρέας Λουκαΐδης
 
Τι σημαίνει Imam Baildi και γιατί επιλέξατε το όνομα αυτό;
Imam Baildi κυριολεκτικά σημαίνει ότι ο Ιμάμης λιποθύμησε (από ευχαρίστηση). Επιλέξαμε το όνομα γιατί η διαδικασία με την οποία φτιάχνουμε μουσική θυμίζει πολύ τη μαγειρική, με την έννοια ότι δοκιμάζεις διαφορετικά συστατικά και άλλοτε δένουν, άλλοτε δεν πετυχαίνει η συνταγή. Επίσης, ως έννοια αντιπροσωπεύει τη μίξη Ανατολής - Δύσης, που υπάρχει και στα κομμάτια μας.

Θα θέλαμε ν’ ακούσουμε ξανά την ιστορία των Imam Baildi, σε λίγες γραμμές…
Τα πρώτα κομμάτια τα ξεκινήσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και το 2005 δώσαμε ένα demo στην ΕΜΙ, τους άρεσε και μας πρότειναν να κάνουμε ένα δίσκο βασισμένο σε αυτό το concept. Ο πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε στα τέλη του 2007, και μετά την κυκλοφορία άρχισε να διαμορφώνεται το συγκρότημα με την προσθήκη των μουσικών που παίζουν και σήμερα μαζί μας (Ρένα Μόρφη τραγούδι,MC Yinka, Γιάννης Δίσκος (κλαρίνο - σαξόφωνο), Αλέξης Αραπατσάκος μπουζούκι, Λάμπης Κουντουρόγιαννης / Στέλιος Προβής / Μηνάς Λιάκος: κιθάρα).
Ακολούθησαν άλλοι δύο δίσκοι, το Imam Baildi Cookbook (2011) και το Imam Baildi III (2014). Από το 2008 και μετά ξεκινήσαμε να παίζουμε εντατικά συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πρόσφατα μετρήσαμε ότι έχουμε ταξιδέψει σε 23 χώρες. Σύντομα θα κυκλοφορήσουμε ένα live album με κομμάτια από συναυλίες και έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε και το υλικό που θα αποτελέσει το επόμενο live album μας.

H μουσική σας αποτελεί ένα κράμα πολλών ειδών μουσικής μαζί. Ποια είναι τα είδη αυτά και πως προκύπτει όλο αυτό το μίγμα;
Μας αρέσει να συνδυάζουμε τον παλιό ελληνικό ήχο με πολλά είδη, μεταξύ των οποίων η latin μουσική, το hip-hop, η ηλεκτρονική μουσική και η balkan μουσική. Το μίγμα προκύπτει δοκιμάζοντας κάθε φορά προς τα πού μπορεί να οδηγηθεί ένα κομμάτι, και έχοντας την απαραίτητη ειλικρίνεια να αποδεχτούμε ότι κάποιες φορές η ιδέα μας τελικά μπορεί να μη προσδίδει κάτι αξιόλογο σε ένα παλιό κομμάτι. 

Επιλέγετε πολύ συχνά στις διασκευές σας τραγούδια κυρίως της δεκαετίας του ’40. Τι σας αρέσει σε αυτήν την εποχή;
Κυρίως ο ήχος και η ατμόσφαιρα των παλιών ηχογραφήσεων. Αλλά και το γεγονός ότι τη δεκαετία αυτή είχαν γραφτεί πολύ πηγαία κομμάτια που έβγαιναν απευθείας από τη ψυχή του δημιουργού, το οποίο αποτυπώνεται σε πολύ σαφείς, ειλικρινείς και, για το λόγο αυτό, συγκινητικούς στίχους.
 
 
Είστε αρκετά άτομα για μία μπάντα. Είναι πάντα ομαλή η συνεργασία σας;Tι είναι αυτό που σας δένει ως ομάδα και ως μπάντα;
Μέσα από τις συναυλίες αλλά και τα ταξίδια που τις πλαισιώνουν, έχουμε περάσει αμέτρητες ώρες μαζί. Ιδίως στις περιοδείες στο εξωτερικό ουσιαστικά είμαστε 24 ώρες το 24ωρο μαζί. Γενικά περνάμε πολύ καλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προκύπτουν εντάσεις. Έχουμε μάθει όμως ο καθένας τα αδύνατα σημεία του εαυτού του και των υπολοίπων, ξέρουμε τα όρια του καθένα, και προσπαθούμε συνολικά να μην τα περνάμε, ή αν τύχει να ξεπεραστούν αμέσως προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση. Ο λόγος που μας κρατά ενωμένους είναι ότι αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και ξέρουμε ότι αυτό προκύπτει από μια ομάδα, όχι από ξεχωριστές οντότητες.
 
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας μουσικοσυνθέτης και γιατί;
Είναι δύσκολο να διαλέξουμε ένα δημιουργό, αλλά σίγουρα ο Τσιτσάνης και ο Χιώτης είναι δύο μορφές που ξεχωρίζουν. Ο πρώτος γιατί μπορεί να συγκινεί με πολύ διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά, και ο δεύτερος γιατί εκτός από την ομορφιά των συνθέσεών του έκανε και μεγάλα βήμα ως προς τον ήχο και την παραγωγή των κομματιών, σε μια εποχή που δεν δινόταν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό.
 
 Έχετε καταφέρει να βγείτε και εκτός Ελλάδας. Τι είναι αυτό που πιστεύετε έκανε τον κόσμο ν’ αγαπήσει τους Imam Baildi, με βάση και τα σχόλια που παίρνετε;
Τους αρέσει η μίξη ήχων που τους είναι γνώριμοι με ακούσματα που δεν τους είναι οικεία, εν προκειμένω τα παλιά ελληνικά κομμάτια. Και η ενέργεια που εισπράττουν όταν είμαστε επί σκηνής.
 
Ο κόσμος της Κύπρου σας ζητάει συχνά. Τι είναι αυτό που σας κάνει να επιστρέφετε;
Εκτιμούμε πραγματικά τον κόσμο της Κύπρου γιατί έχει ειλικρινή συναισθήματα, που εκδηλώνει αβίαστα το οποίο είναι το πιο σημαντικό σε μια συναυλία. Επίσης, οι Κύπριοι σαν λαός έχουν μια βαθιά ριζωμένη αξιοπρέπεια στη συμπεριφορά τους και μια μοναδικά ζεστή και ειλικρινά πρόθυμη φιλοξενία. Είναι κάτι που αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη φορά που έρχεσαι, και δεν αλλάζει ποτέ. 
 
Τι είναι αυτό που εισπράττετε από τον κόσμο εδώ, που έρχεται στις συναυλίες;

Είναι κοινό που ξέρει από μουσική, δεν ικανοποιείται με κάτι μέτριο. Ακούει προσεκτικά και αξιολογεί. Αλλά όταν "ξεκλειδώσει" τα δίνει όλα!
 
Έχετε ακούσει καθόλου παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια; Θα διασκευάζατε ποτέ ένα παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι;
Με χαρά θα το κάναμε, περιμένουμε τις προτάσεις σας!
 
Ερχόμενος κάποιος σε ένα live σας τι να αναμένει;
Κομμάτια από τους δίσκους μας και κομμάτια που παίζουμε μόνο στα live. Μερικές εκπλήξεις. Κάποιες καινούριες ιδέες κάθε φορά. Πολλή όρεξη από εμάς. Λίγο γέλιο. Κάποιες στιγμές νοσταλγίας και συγκίνησης. Ενέργεια, κέφι χορό. Αγάπη.

 

Οι Imam Baildi θα κάνουν δύο μοναδικές εμφανίσεις στην Κύπρο: 22 Ιανουαρίου στη Moυσική Σκηνή Red και 23 Ιανουαρίου στο Ravens (Λεμεσό).
 

Δειτε Επισης

Ραγίζει καρδιές ο Γιώργος Γιαννιάς για την απώλεια των γονιών του: «Νιώθω μισός»
Κώστας Αποστολάκης: «Αισθάνθηκα ότι αδίκησα την κόρη μου σε πράγματα άυλα, μη φθαρτά, ψυχολογικά»
Το βίντεο του Γιάννη Καλλιάνου με δάκρυα στα μάτια: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν»
Ο Πύρρος Δήμας μιλά για την αλλαγή επιθέτου της κόρης του και το θέμα που κάποιοι δημιούργησαν
Το δημόσιο μήνυμα του Γρηγόρη Πετράκου - Μετά τον κορωνοιό, αμφισβητεί και την αφρικανική σκόνη
Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές: με την Πλεύση Ελευθερίας - Μαζί του ο Κωστής Σαββιδάκης
Φουρέιρα Vs. Αργυρός: Κόντρα του N.1 και Ν.2 της ελληνικής δισκογραφίας για το πρώτο Diamond άλμπουμ!
Κόλαφος o Γιώργος Λιάγκας κατά Κυριάκου Βελόπουλου: «Ξεπέρασες τα εσκαμμένα. Χυδαίες οι αναφορές σου»
Απίστευτο! Ο Elon Musk αποθεώνει την Ελένη Τσολάκη: «Πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»
H Μαρίνα Σάττι εντυπωσιάζει ξανά την #Eurovision με live διασκευή, παραδοσιακού τραγουδιού της Νάουσας