Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button  Tweeter Header Button   Youtube Header Button Instagram Header Button
trans gif

Ενήλικοι στην Αίθουσα: Η ταινία του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στο Θέατρο Ριάλτο

  27/01/2020 14:19
Ενήλικοι στην Αίθουσα: Η ταινία του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στο Θέατρο Ριάλτο

Ενήλικοι στην Αίθουσα: Η ταινία του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στο Θέατρο Ριάλτο

  27/01/2020 14:19

Βασισμένη στις μνήμες του Γιάνη Βαρουφάκη, η ταινία παρουσιάζει όσα διαδραματίστηκαν πίσω από κλειστές πόρτες στη διάρκεια της κρίσης, όταν η τύχη της Ελλάδας κρινόταν στα διάφορα Ευρωπαικά φόρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News 

ΣΥΝΟΨΗ

Πίσω από κλειστές πόρτες, διαδραματίζεται μια παγκόσμια ιστορία:
Εκείνη ενός λαού παγιδευμένου σε ένα κολοσσιαίο χρέος.
Μια επιβεβλημένη λιτότητα ενάντια στην ανθρωπότητα και την επιβίωση.
Μια ιστορία όπου ο καθένας παίζει το δικό του ρόλο, όπου οι χαρακτήρες δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί, αλλά καθοδηγούμενοι από τις συνέπειες της δικής τους αντίληψης για το τι είναι σωστό να κάνουν.
Μια ασφυκτική παγίδα όπου οι ήρωες οδηγούνται στη διχόνοια.
Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή.
 
Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης,  Ulrich Tukur, Δημήτρης Τάρλοου, Χρήστος Στέργιογλου, Γιώργος Χωραφάς κ.α.

 

Σε συνέντευξη του (Odeon) για το πώς προέκυψε η ιδέα της ταινίας, ο Κώστας Γαβράς σημειώνει μεταξύ άλλων:
 
“Από το 2008 άρχισα να συγκεντρώνω κάθε δυνατή πληροφορία για την κατάσταση στην Ελλάδα, στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά. Υπήρχαν πολλές καλές αναλύσεις αλλά και αντιφάσεις, οξείες επιθέσεις, υπεκφυγές και σκοτεινά σενάρια.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Eurogroup, εμπλέκονταν όλο και περισσότερο σε μια κατάσταση που έτεινε να εξελιχθεί σε μία απευθείας σύγκρουση με την Ελλάδα.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα και Υπουργό Οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη.
 
Ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι προτεραιότητα της Κομισιόν και του Eurogroup, ήταν να σώσουν τις Γερμανικές και τις Γαλλικές τράπεζες και όχι τους Έλληνες πολίτες, αντιθέτως να τους τιμωρήσουν για το χρέος επειδή έφεραν την Αριστερά στην εξουσία. Κάθε ανησυχία για το τι θα αντιμετώπιζε ο ελληνικός λαός είχε εξαφανιστεί.”
 
Για το πώς πήρε μορφή το σενάριο μέσα από τον «όγκο πληροφοριών» ο Κώστας Γαβράς περιγράφει πως οδηγήθηκε  στον Γ. Βαρουφάκη για τον οποίο είχε τις επιφυλάξεις του. Όπως δηλώνει:
 
«Οι επιφυλάξεις μου διαλύθηκαν όταν παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα μετά από το θρίαμβο του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα -61%-ενάντια στην υπόδειξη της Κομισιόν να υποταχθούν (οι Έλληνες)…
 

Έτσι θέλησα να τον γνωρίσω…

Μιλήσαμε πολύ κατά τη διάρκεια ενός εκτενούς Σαββατοκύριακου. Μου περιέγραψε λεπτομερώς, τους πέντε μήνες και δώδεκα μέρες που πέρασε στην κυβέρνηση Τσίπρα καθώς και τις διαπραγματεύσεις του με το Eurogroup. Μου έβαλε να ακούσω τις ηχογραφήσεις από τις συναντήσεις του με το Eurogroup, στις Βρυξέλλες, στη Ρίγα και αλλού, τις συνομιλίες του με τον Σόιμπλε, τον πανίσχυρο Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Μου έδωσε και διάβασα τις σημειώσεις του από τις συναντήσεις του με προσωπικότητες αλλά κυρίως εκείνες με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο τέλος της πρώτης αυτής συνάντησης μου εμπιστεύθηκε το σχέδιό του να γράψει ένα βιβλίο για την εμπειρία του ως «εξωτερικός» (outsider) που έγινε «ημέτερος» (insider) της πολιτικής.
Κρατήσαμε επαφή και αποφασίσαμε ότι θα μου έστελνε σταδιακά τα κεφάλαια του βιβλίου του.”
 
Διάρκεια: 124’
 
Χορηγός: Advance Washroom & Hygiene Services
 
Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ
 
Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, 20:30
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45
Εισιτήρια: € 10 / 8
E-ticket: www.rialto.com.cy
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας