Ο τυχερός στρατιώτης της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Ριάλτο!

Και είπε: πού πάει κάποιος όταν φεύγει;
 
Μάθε όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει στα παιδιά και στους νέους κάθε ηλικίας το παραδοσιακό ρώσικο παραμύθι «Ο τυχερός στρατιώτης» που περιοδεύει στη Λεμεσό στο Θέατρο Ριάλτο το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου για δύο παραστάσεις στις 15:00 και στις 18:00.
 

Η παραγωγή της Σκηνής 018 είναι βγαλμένη μέσα από τη μεγάλη λογοτεχνική σχολή των ρώσων ποιητών, που με απόλυτο σεβασμό στον ψυχισμό και την αντίληψη των παιδιών, έδωσε εξαιρετικό συγγραφικό υλικό για επεξεργασία και καλλιέργεια.
 
Όλα αυτά που μιλούν για τις αλήθειες της ζωής, ευτυχία, αποτυχία, γνώση, αγάπη, έρωτας, συνύπαρξη, φτώχια και πλούτος, αρχή και τέλος της ζωής, συνθέτουν τα υλικά μιας ξεχωριστής ιστορίας, αυτής του Τυχερού Στρατιώτη, που μιλά με αλληγορικό τρόπο για τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής.


 


Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος να προετοιμάσει κανείς ένα παιδί για τα μεγάλα θέματα της ζωής από αυτόν της ποίησης, της λογοτεχνίας και του θεάτρου;

Η Ξένια Καλογεροπούλου, η σπουδαία κυρία του ελληνικού θεάτρου που, εδώ και δεκαετίες, έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην Παιδική Σκηνή της Ελλάδας γνωρίζει καλά την απάντηση. Μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη της, διακεκριμένο σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο, μετέτρεψαν το παραμύθι του Τυχερού Στρατιώτη σε ένα βαθύ και ευφάνταστο θεατρικό έργο για παιδιά και μεγάλους.


 
Στην παράσταση, η ποιητικότητα του έργου αναδεικνύεται μέσα από την  ιδιαίτερη ματιά της σκηνοθέτιδας και εν ενεργεία εκπαιδευτικού, Γεωργίας Μαυραγάνη, που επεξεργάζεται επιδέξια τις πρώτες ύλες του θεατρικού παιχνιδιού και τις αποκαλύπτει στα παιδιά. Στην επί σκηνής περιπέτεια του Τυχερού Στρατιώτη συνοδοιπόροι είναι έξι ταλαντούχοι ηθοποιοί, που αφηγούνται με δεξιοτεχνία τη γοητευτική, γεμάτη με νοήματα, ιστορία.

-Ήταν ένας Ρώσος στρατιώτης.
-Που περπατούσε, περπατούσε, περπατούσε.
-Μες στην ταλαιπωρία, μες στις λάσπες, μες στο χιόνι, μες στο κρύο.
-Δεν τον ένοιαζε όμως. Γιατί; Γιατί γύρναγε σπίτι του.
-Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια πολέμου, επιτέλους ειρήνη. Επιστρέφει.
-Στη μανούλα του.
 
Ξένια Καλογεροπούλου
Ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων για παιδιά. Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το παιδικό θέατρο στην Ελλάδα, ιδρύοντας την «Παιδική Σκηνή» το 1972, η οποία μετονομάστηκε αργότερα σε «Μικρή Πόρτα».
Προωθώντας τη θεατρικότητα και την αποδέσμευση της φαντασίας, απορρίπτοντας το διδακτισμό και αντιμετωπίζοντας το παιδί σε ισότιμη βάση άνοιξε τις μοντέρνες σελίδες των παραστάσεων για παιδιά.
 
Κι όσο περισσότερο είναι το βάθος που κρύβεται πίσω από την απλότητα, όσο περισσότερα «μυστικά» θα διαθέτει το έργο, τόσο περισσότερο θα μαγευτεί το παιδί αλλά και ο μεγάλος. […]
Ξένια Καλογεροπούλου, Γράμμα στον Κωστή, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2015, σ. 325.


 
Θωμάς Μοσχόπουλος
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος είναι ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Πόρτα.
Aπό το 2001 έως το 2008 υπήρξε καλλιτεχνικός συνδιευθυντής, μαζί με τον Γιάννη Χουβαρδά, του Θεάτρου του Νότου (Αμόρε).
Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει έργα από ένα μεγάλο φάσμα συγγραφέων, σε συνεργασία με διάφορες αθηναϊκές σκηνές, για το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, κ.ά..
Έχει επίσης σκηνοθετήσει θεατρικά έργα για παιδιά, όπως το Παραμύθι για δύο του Φ. Ρίντλεϋ, Μια ιστορία με ιστορίες του Τζ. Ροντάρι, Το Σκλαβί της Ξ. Καλογεροπούλου, καθώς και τα: Η πεντάμορφη και το Τέρας, Οικογένεια Νώε, Ο Ελαφοβασιλιάς, Η Kοιμωμένη ξύπνησε, Ο Τυχερός Στρατιώτης, έργα τα οποία έγραψε μαζί με την Ξ. Καλογεροπούλου για το Θέατρο Πόρτα.


 
Γεωργία Μαυραγάνη (Σκηνοθέτις - παιδαγωγός)
Σπούδασε παιδαγωγικά στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών και θέατρο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στο προπαρασκευαστικό μεταπτυχιακό τμήμα της σχολής DasArts στο Άμστερνταμ (Ολλανδία). Στο διάστημα 2000-2004 συνεργάστηκε, ως βοηθός σκηνοθέτη, με πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες θεάτρου (Γιάννη Χουβαρδά, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Γιάννη Μόσχο, Βίκυ Γεωργιάδη, Θοδωρή Γκόνη).
Από το 2004 έχει σκηνοθετήσει έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου στα θέατρα Αμόρε, Άσκηση, Πορεία, Χώρα, Επί Κολωνώ, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Εμπρός, Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραματική Σκηνή -1 Εθνικού Θεάτρου, Πόρτα, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.ά..
Διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή «Δήλος», με τους σπουδαστές της οποίας έχει παρουσιάσει αναλόγια θεατρικών έργων. Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια υποκριτικής και περφόρμανς με επαγγελματίες και μη ηθοποιούς (bios, Μικρό Θέατρο (Αγρίνιο), Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κ.ά.), διερευνώντας τις δυνατότητες και τις τεχνικές του θεάτρου ντοκουμέντου.


 
Ταυτότητα της Παράστασης:
 

Προσαρμογή-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Κίνηση: Αλεξία Νικολάου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Καλλιτεχνική συνεργάτις: Ναζίκ Αϊδινιάν
Βοηθός σκηνοθέτιδος: Φάνης Αθανασιάδης
 
Παίζουν: Μαρίνα Αργυρίδου, Μάρκος Καλλής, Παναγιώτης Λάρκου, Νίκος Μάνεσης, Γιώργος Ονησιφόρου, Τζωρτζίνα Τάτση
 
Η παράσταση συστήνεται για τα παιδιά του Κύκλου Β της Δημοτικής Εκπαίδευσης και τα παιδιά της Μέσης Εκπαίδευσης
 
Λεμεσός

Θέατρο Ριάλτο
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, 15:00 & 18:00
 
Η παράσταση στις 18.00 θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους

 
Πληροφορίες / Εισιτήρια
 
Λεμεσός: Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ. 77777745 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00, 17:00-19:00 και Σάββατο 10:00-13:00) και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.rialto.com.cy
 
Τιμή Εισιτηρίου €6
 
 

 

 

Δειτε Επισης

Ραγίζει καρδιές ο Γιώργος Γιαννιάς για την απώλεια των γονιών του: «Νιώθω μισός»
Κώστας Αποστολάκης: «Αισθάνθηκα ότι αδίκησα την κόρη μου σε πράγματα άυλα, μη φθαρτά, ψυχολογικά»
Το βίντεο του Γιάννη Καλλιάνου με δάκρυα στα μάτια: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν»
Ο Πύρρος Δήμας μιλά για την αλλαγή επιθέτου της κόρης του και το θέμα που κάποιοι δημιούργησαν
Το δημόσιο μήνυμα του Γρηγόρη Πετράκου - Μετά τον κορωνοιό, αμφισβητεί και την αφρικανική σκόνη
Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές: με την Πλεύση Ελευθερίας - Μαζί του ο Κωστής Σαββιδάκης
Φουρέιρα Vs. Αργυρός: Κόντρα του N.1 και Ν.2 της ελληνικής δισκογραφίας για το πρώτο Diamond άλμπουμ!
Κόλαφος o Γιώργος Λιάγκας κατά Κυριάκου Βελόπουλου: «Ξεπέρασες τα εσκαμμένα. Χυδαίες οι αναφορές σου»
Απίστευτο! Ο Elon Musk αποθεώνει την Ελένη Τσολάκη: «Πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»
H Μαρίνα Σάττι εντυπωσιάζει ξανά την #Eurovision με live διασκευή, παραδοσιακού τραγουδιού της Νάουσας