Η Πύλη Αμμοχώστου φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ»

Η έκθεση φωτογραφίας «Αμμόχωστος, η Πορεία και  η Ψυχή ενός Βασιλείου» που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου 2017 θα φιλοξενηθεί στο πολιτιστικό κέντρο της Πύλης Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμμοχώστου.
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός στις 23 Μαΐου 2018 η ώρα 19:30 και θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι 3 Ιουνίου (ώρες: 10:00-13:00 και 16:00-20:00). Στην τελετή εγκαινίων η αρχαιολόγος κα Άννα Μαραγκού θα μιλήσει για την 36 αιώνων πορεία του βασιλείου της Αμμοχώστου και την επίδραση της σε ολόκληρη την Κύπρο υπό τον τίτλο Solamente Famagosta. Ομιλία επίσης θα απευθύνει ο εξ Ελλάδος Εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Μαντάς εμπνευστής και δημιουργός του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αμμόχωστος, η Πορεία και η Ψυχή ενός Βασιλείου» που έγινε στην Αθήνα στα πλαίσια της εκεί φωτογραφικής έκθεσης του Πέτρου Φιάκκα.
 
Η πόλη της Αμμοχώστου και η πορεία της μέσα στους αιώνες αποτελούν το θέμα σειράς φωτογραφιών του Πέτρου Φιάκκα με αφετηρία το σημαντικότερο βασίλειο της Κύπρου στην αρχαιότητα την Σαλαμίνα, αποτυπώνοντας τη δόξα της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου για να φτάσει στο σήμερα και στο συρματόπλεγμα της περιφραγμένης νέας πόλης των Βαρωσίων.
 
Η Αμμόχωστος έχει ρίζες βαθιές στην αρχαιολογία, την ιστορία και τον πολιτισμό. Από την Έγκωμη, την πολιτεία του χαλκού, γεννιέται η Σαλαμίνα, το σημαντικότερο βασίλειο της αρχαίας Κύπρου, που μετονομάζεται  σε Κωσταντία και γίνεται η πρωτεύουσα της Κύπρου κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου. Ακολουθεί η Αρσινόη των Πτολεμαίων και η μεσαιωνική Αμμόχωστος «η Φαμαγκόστα, η  πλουσιοτέρα των πόλεων» που φιλοξενεί τους Ευρωπαίους εμπόρους, ενώ το λιμάνι της γίνεται ο κόμβος του διαμετακομιστικού εμπορίου ανάμεσα Δύσης και Ανατολής μέχρι την πτώση το 1571 στην Οθωμανική κυριαρχία.  Η πόλη της Αμμοχώστου που μέρος της βλέπουμε σήμερα περιφραγμένο από μακριά είναι η πόλη/προάστειο που έκτισαν οι εκδιωχθέντες από τους Οθωμανούς Ορθόδοξοι κάτοικοι  της πόλης.
 

Δειτε Επισης

Το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας μεταμορφώνεται σε μια υπαίθρια εικαστική
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα, επιστρέφει από τις 24 Απριλίου!
Το συναρπαστικό πρότζεκτ του Λάρνακα 2030 συνεχίζεται με τις Dona Amirotou και Katie Miltiadous & Band
Φιλανθρωπική εκδήλωση ΔΩΣΕ ΑΓΑΠΗ… ΔΩΣΕ ΖΩΗ
Grand reopening για το Nammos Limassol και το The Retail Village
«ΑνθίΖΩ» Έκθεση φωτογραφίας στη Rodax Art Gallery Τετάρτη 17 Απριλίου, 18.00
Η έκθεση Purity, ανοίγει το Σάββατο 13 Απριλίου στη γκαλερί t.a.s.© στη Λεύκαρα, με 16 κύπριους καλλιτέχνες
Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης επιστρέφουν στην Κύπρο για Live εμφανίσεις